Home >> Образовање,Реформа >> Почињу обуке за гимназијске наставнике

  • Коментари су искључени на Почињу обуке за гимназијске наставнике
Почињу обуке за гимназијске наставнике

На сајту Завода за унапређивање образовања и васпитања данас је објављен распоред обука за гимназијске наставнике.

На састанку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, одржаном на иницијативу Форума београдских гимназија, 13. јуна 2018. године, којем су испред Министарства просвете присуствовали др Александар Пајић, помоћник министра за средње образовање, као и представници Министарства Марија Крнета и Милош Благојевић, најављено нам је да ће обуке гимназијских наставника бити одржане у првој половини јула. У складу са информацијом коју смо добили на састанку, данас је Завод за унапређивање образовања и васпитања на свом сајту објавио распоред обуке за наставнике, као и списак наставника који ће бити обухваћени обуком. Распоред можете погледати овде.

На наведеном састанку говорило се и о другим аспектима реформе. Представници Форума изнели су свој став да се касни са реформским процесом, да су програми предмета за први разред морали бити усвојени раније, као и да смо мишљења да би реформа имала далеко веће изгледе за успех да су пре уписа прве генерације „реформисаних“ гимназијалаца усвојени програми за сва четири разреда, уместо сукцесивног приступа за који се Министарство определило. С друге стране, представници министарства просвете сматрају да се читав процес одвија у складу са планом, да су гимназије у претходном периоду биле занемарене када је реч о реформама и унапређењу образовног рада, као и да захваљујући реформи, која ће стартовати 1. септембра, можемо очекивати већи број ученика који ће се определити за гимназије.

Оно што је посебно интересовало представнике Форума, осим самог начина имплементације реформисаних програма, је и статус наставника у реформисаној гимназији. Том приликом добили смо усмена обећања да наставницима неће бити угрожен фонд, као ни да предмети Музичка култура и Устав и права грађана неће бити укинути, односно припојени неким другим предметима, о чему се спекулисало у последње време. Међутим, како програми за остале разреде још нису усвојени, остаје нам само да верујемо или не верујемо изнетим тврдњама и обећањима.

Top