Home >> Синдикат,Штрајк >> Почела нова школска година, у неким школама штрајк

  • Коментари су искључени на Почела нова школска година, у неким школама штрајк
Почела нова школска година, у неким школама штрајк

Коментар ФБГ: Не знамо зашто је „Данас“ на крају овог чланка додао изјаве председника државе и премијерке, за које једино можемо да кажемо да су неодговорне, увредљиве и безобразне. На први у низу штрајкова у просвети, једино што су нашли за сходно да кажу је „да ће повећања бити“. Сви знамо да су мислили на 1%! Може им се, још неко време, док се штрајкови не прошире!


Премијерка и председник рекли да ће повећања бити

Нова школска година почела је у основним и средњим школама у Србији, а према подацима Уније синдиката просветних радника у 607 школа одржан је штрајк упозорења скраћењем часова на 30 минута.
Из Министарства просвете, међутим, кажу да се настава у преподневној смени нормално одбијала у 80 одсто школа.

Према подацима тог министарства, у 189 школа сви наставници су се одазвали позиву једног синдиката и нису одржали први час или су часове скратили на 30 минута, док су у 177 школа само поједини наставници штрајковали.

Председништво Уније синдиката просветних радника и стотинак њихових чланова окупили су се испред Министарства просвете на конференцији за медије са кога је држави поручено да се уозбиљи и са синдикатима започне „суштинске, а не јалове преговоре о повећању зарада у образовању“.

Унија тражи и повлачење из процедуре нацрта Закона о запосленима у јавним службама, хитно потписивање протокола о зарадама којим ће се плате запослених у просвети подићи на ниво изнад републичког просека и повлачење и измене свих прописа који запослене у просвети месовно остављају без посла.

Председница Уније Јасна Јанковић рекла је да ће сачекати да виде коначни текст нацрта закона и да од тога зависе њихови даљи кораци. Она је рекла да су протести чланова тог синдиката организовани у 13 градова широм Србије, између осталог, у Чачку, Нишу, Краљеву, Зрењанину, Бачкој Паланци, Сомбору, Краљеву, Врању и Новом Саду.

– Тражимо озбиљност, онолику колико смо ми озбиљни када радимо са ђацима. Тражимо конкретне бројке, а не замајавања, биће, неће бити, можда ће бити, да ли ће бити. Тражимо пристојне зараде, нећемо да добијамо већ да зарађујемо. Нема шта да нам се поклања, све је зарађено у учионицама – поручила је Јанковићева.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће наставници ускоро имати веће плате. Он је приликом обиласка Техничке школе у Мајданпеку, која је заједно са Гимназијом „Миле Арсенијевић Бандера“, смештена у реновираној згради, рекао просветним радницима да ће убрзо имати веће плате и додао да оне можда неће бити довољне, али да ће бити веће „него икад“.

И премијерка Ана Брнабић је рекла да ће повећања бити, али да ће се проценe знати крајем септембра или почетком октобра.

За понедељак су штрајк упозорења најавили Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србији, који имају чланству у 800 школа. Тога дана у школама неће бити првог часа у преподневној и послеподневној смени.

Протест због смене директора

У земунској ОШ “Светозар Милетић” настава је почела само за прваке, а део родитеља, ученика и запослених у овој образовној установи протестовали су због одлуке Министарства просвете да смени директора Мирољуба Мосуровића. Родитељи верују да је у питању политичка одмазда, док министар просвете Младен Шарчевић за Данас каже да је просветна инспекција утврдила тежу повреду дужности, због чега је смена била једно решење.

“Можда је директор део посла обављао добро, али је прекршио закон. Закон је исти за све, и нећемо га селективно примењивати”, категоричан је Шарчевић.

(Данас)

Top