Home >> Друштво,Образовање >> Побуна средњошколаца

LESKOVAC07_Unija-srednjoskolaca_Transparent_FOTO-M-Ivanovic-720x415

 

Акција у Лесковцу: „Не плаши се петка 13-тог, плаши се застарелог образовања“

 

Борба лесковачких средњошколаца против застарелог система образовања

 

„Не оптужујемо, не прозивамо, али мислимо да је дошло време да се проблем извуче испод тепиха. Време је да се проговори!“

ЛЕСКОВАЦ – Перформансом „Не плаши се петка 13 – ог, плаши се…“, чланови Уније парламената лесковачких средњошколаца затражили су промену читавог образовног система у Србији, акцију за коју кажу да ће се проширити и на остале градове.

„Наставак назива перформанса је: „већ се плаши зато што се у образовању ништа не мења“. Планови и програми по којима учимо су застарели, а однос ученика према наставнику, наставника према ученику и однос целог друшта према образовању треба да се мења“, каже за „Југмедиу“ председница Уније Сташа Гаровић.

 

Побуна средњошколаца креће из Лесковца

 

Срењошколци су синоћ на Широкој Чаршији истакли пароле са низом питања на којима је писало: „Како да постанем професорима миљеница?“, „Како да 20 ученика ради на 5 компјутера?“, „Од када је непоштовање професора ПРИХВАТЉИВО““, „Како професор може да ми да јединицу када нисам на часу““ и „Зашто ме школа не штити од помахниталих родитеља?“, а транспарентом с натписом „Ко је одговоран за образовање?“ поставили су, заправо, главни проблем, суштину кампање, која ће се у Лесковцу одвијати током целе године.

„Ми смо творци кампање која ће се проширити целом Србијом будући да смо у договору са другим унијама. Неко мора коначно да покрене овај велики проблем нашег друшта“, оцењује Гаровићева.
Она, као и остали чланови Уније, каже да поред застарелих наставних планова и програма, велики проблем чине и недефинисани стандарди односа између професора и ученика „који морају да имају и одговорност, а не само права“, али да мора да се мења и однос родитеља према својој деци, школи и образовању у целини.

 

LESKOVAC03_Unija-srednjoskolaca_parole_FOTO-M-Ivanovic

 

Време је да неко преузме одговорност!

 

„Ученици не знају своју одговорност, исто тако у једном делу и професори, који се понашају тако како се понашају, јер су они дубоко незадовољни својим положајем у друштву. Тражимо да се мења и однос родитеља према образовању, заправо, тражимо да неко коначно преузме одговорност и да сви заједно, цело друштво, мењамо образовни систем у Србији, којим смо дубоко незадовољни“, истиче Сташа Гаровић, председница Уније парламената лесковачких средњошколаца.

Перформанс у центру Лесковца био је, кажу средњошколци, само почетак акције од које се неће одустати.

„Не оптужујемо, не прозивамо, али мислимо да је дошло време да се проблем извуче испод тепиха. Време је да се проговори!“, веле средњошколци у глас.

(„Југмедиа“)

Top