Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат >> Победа радника, Радуловић није успео!

ОДЛУКА КОЛЕГИЈУМА: ПРЕДЛОГ МИНИСТРА ПРИВРЕДЕ НЕ ПРОЛАЗИ

 

ПОБЕДА РАДНИКА: Радуловићев закон о раду није прошао!

 

„КУРИР“:

Синдикати у договору с Дачићем и Вучићем одлучили да ће нова радна група радити на припреми нацрта измена закона који је изазвао незадовољство

 

 

БЕОГРАД – Обрт.
Нацрт измена Закона о раду, који се нашао на мети критика свих синдиката, у понедељак је враћен на дораду! Наиме, због предлога за који се посебно залагао министар Саша Радуловић, за заказани су протести упозорења синдиката, чији су се представници јуче састали с премијером Ивицом Дачићем и вицепремијером Александром Вучићем.

Захтев синдиката

На састанку колегијума Социјално-економског савета, коме су присуствовали, поред премијера и вицепремијера, Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, и председници репрезентативних синдиката – Савеза самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“ Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак – донета је одлука да се формира нова радна група, која ће урадити нови нацрт. Да подсетимо, министар привреде Радуловић је пре неколико дана рекао да ако закон о раду не прође, он ће поднети оставку! Пре неколико дана изјавио је да, уколико Скупштина Србије не усвоји закон о раду и пратећи пакет, неће више бити министар:

– Ако реформе не могу да се спроводе, ја више нећу бити министар. Ако се не усвоје закони, биће то знак да не постоји добра воља за реформе.

 

 

Синдикати су тражили повлачење нацрта јер сматрају да би, уколико би био усвојен, на тај начин била смањена права радника. Оно на шта су посебно указивали је да би онима који имају просечну зараду од 43.000, годишње било узето око 60.000 динара због тога што се увећања зарада на име регреса, бонуса, прековременог рада не урачунавају у плату за време боловања или одмора. У министарствима рада и привреде, која су предложила измене, бранили су се да велики број запослених неће осетити те мере.

Зоран Михајловић, потпредседник Већа СССС, каже за Курир да синдикати желе да преговарају с Владом без уцена и ултиматума. Он истиче да је морално да Саша Радуловић, министар привреде, испуни обећање и поднесе оставку. Такође, поручују да неће одустати од протеста заказаног за четвртак.

Губљење времена

Повлачење Нацрта измена закона указује на трачак разума, сматра Зоран Стојиљковић, потпредседник „Независности“. Он каже да постоји потреба да се разговара кроз институције социјалног дијалога да ли и како треба мењати закон.

– Нисам сагласан с тим да је Закон о раду крив за кризу и да ће нас из ње извући. Нису криви размажени радници, већ лоша администрација и антимонополска политика – објаснио је Стојиљковић.

Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије, сматра да је формирање нове радне групе губљење времена.

Министар не одустаје

– Сада ћемо опет разговарати три-четири месеца и ништа се нећемо договорити. Време није наш савезник – навео је он.

У Министарству привреде за Курир кажу да раде на томе да откоче реформе.

– Нисмо се прихватили овог тешког посла да бисмо тако лако одустали. Грађани подржавају започете реформе и то нам даје снагу да истрајемо и победимо. Не могу интересне групе кројити капу свим грађанима Србије. И политичари морају мало да науче да се не могу радити само популарне ствари и причати о реформама, мора некад нешто и стварно да се уради. Доста је било – додају у Министарству.

Вучић: НОВИ НАЦРТ ЗА МЕСЕЦ-ДВА

Вицепремијер Александар Вучић изјавио је да очекује да ће нови нацрт закона о раду бити завршен за „месец, два или три“ кроз дијалог с послодавцима и синдикатима и додао да жели да се постигне споразум о новом закону о раду који би био добар за послодавце, а стимулативан за раднике.
– Да покушамо да донесемо закон који ће годинама, да траје, који ће омогућити лакше пословање за послодавце, али да омогући такав однос радника који ће бити стимулишући, а не демотивишући.

Top