Home >> Друштво,ПКУ,Синдикат >> Платни разреди доносе мање зараде

platni

 

Рачуница Самосталног синдиката другачија од званичне када је реч о примени новог закона о платним разредима. У примени ће посебни бити оштећени они који ће бити на боловању или се повреде на раду.

 

Зараде мање до 20%

 

ЗАРАДЕ државним службеницима биће умањене за 10 до 20 процената применом новог закона о платним разредима, тврди за „Новости“ Зоран Михајловић, потпредседник Савеза самосталног синдиката Србије. У самој примени посебно ће бити оштећени радници који ће, рецимо, због грипа, бити на боловању пошто ће им се тада обрачунавати 65 одсто минималне зараде.
То значи, објашњава наш саговорник, да ће им се плата рачунати у односу на минималац, који је сада око 21.000, па ће им после болести на рачун лећи свега 13.000 динара. До сада се у обзир узимала просечна зарада запослених за последњих 12 месеци, па се од тога одбијало 35 одсто.

– Они који се повреде на раду, више неће примати 100 процената плате које примају, већ од основне зараде – каже Михајловић. – Слично је и са плаћеним одсуствима или са дневницама за дане када су радници добровољно дали крв. Наиме, тада ће им се износ за нерадни дан који добију за своју хуманост обрачунавати према основној плати.

Наш саговорник наглашава да ће зараде сигурно бити умањене у старту 10 до 20 одсто, а тек следи усаглашавање закона о платним разредима са још три закона који морају да прате овај пропис.

Репрезентативни синдикати су упозоравали чланове Социјално-економског савета и представнике Министарства државне управе у радној групи за припрему закона, да не би смело да се иде испод онога што даје Закон о раду. У томе их је подржао, како тврде, и министар рада Александар Вулин, али ефекта није било.

За Ранку Савић, из Асоцијације слободних и независних синдиката Србије, овај закон је наставак урушавања права запослених, које је почело доношењем Закона о раду, а наставило се предлозима закона о максималном броју запослених у јавном сектору и о платним разредима.

(Извор: „Новости“)

Top