Home >> Образовање >> План за спајање и укидање школа

  • Коментари су искључени на План за спајање и укидање школа
План за спајање и укидање школа

Наставници немају разлога за бригу, као ни ученици, како наглашава Александар Пајић, специјални саветник министра просвете. Међутим, очигледно је да бриге за егзистенцију није растерећено административно, као ни техничко особље, које ће, како стоје ствари, понети терет уштеда којe министарство намерава да оствари укидањем и спајањем мањих школа.

Извор: Новости

Од 38 стручних школа и гимназија у Србији до јесени треба да буде формирано 19. Министарство: Наставници неће остати без часова.

 ПОЈЕДИНЕ средње школе од јесени неће постојати. Неке мале биће угашене, а одељења припојена другим, већим школама. Од две школе правиће се једна – са једним директором, администрацијом и зградом. Како „Новости“ сазнају, у првој фази ове реформе, 38 средњих школа биће „упарено“ и формирано 19 нових. То у пракси значи да ће у неком граду где постоје две школе са мало ђака у великим зградама, обе бити угашене и од њих формирано ново правно лице.

Александар Пајић, посебни саветник министра просвете, потврђује за „Новости“ да је ово план са којим ће Министарство просвете током лета изаћи пред Владу. Она потом треба да усвоји акт о мрежи јавних средњих школа.

– Наставници неће остати без фонда часова, ученици неће бити оштећени на било који начин. Намера је да се смање непотребни трошкови и да се администрација доведе на реалну меру – објашњава Пајић. – Ученици који сада уписују средњу школу немају разлога за бригу, јер ће одељења објављена у конкурсу за упис остати и када се две школе споје у једно правно лице.

Оптимизација мреже школа почела је прошле године у Београду, а ове године, до септембра биће реорганизовано 38 средњих школа. Њихов оснивач је Република Србија, па предлог мреже школа доноси Министарство просвете, док су основне школе у надлежности локалних самоуправа и њима је послат захтев да дају своје предлоге за рационалнизацију и оптимизацију школске мреже. У првом року, до 15. маја, малобројне су на захтев одговориле.

Пајић објашњава да им је крајњи рок остављен до марта наредне године. Тако би у другој фази требало да буде спојено 30 основних и средњих школа и формирано 15 мешовитих, у општинама и градовима широм Србије.

Већ у конкурсу за упис у средње школе објашњено је да ће пре септембра неке школе бити спојене.

– Почетни кораци оптимизације односе се на средње школе које имају велике објекте, а мали број ученика. Планирано је припајање мање школе већој, стварање нове школе уз задржавање свих ученика, смерова или образовних профила, укрупњавање норме наставника уз што мање технолошких вишкова и усаглашавање простора школских објеката са реалним потребама – наводи се у конкурсу за упис у средње школе. – Очекује се да неке школе буду брзо трансформисане и већ од почетка нове школске године да почну да раде по плану нове организације.

У Министарству просвете објашњавају да је циљ оптимизације мреже школа побољшање ефикасности, стварање бољих услова за ефикасније и квалитетније образовање, али и уштеде. У обзир су узети реални подаци са терена, као што су број ученика и површине школских објеката. Полазни документ за израду мреже школа израдила је Светска банка, која је пред државу и поставила услов да се уреди школски систем у коме је сваке године све мање деце, а број запослених и трошкови се не смањују.

Top