Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> ПКУ више није препрека

 

КОМЕНТАР ФБГ: Ако је веровати просветним властима и Влади Србије, у наредних неколико дана би могло да дође до потписивања споразума између четири синдиката просвете и Министарства просвете. Напори синдиката да просветни радници буду једнако третирани као и здравствени радници, уродили су плодом. Наиме, данас је постигнута сагласност око ПКУ, а синдикати просвете су добили и више него што су на почетку тражили. Али, до коначног споразума морају се решити још два штрајкачка захтева просветних радника! 

 

„СОС“ – УТОРАК, 20. ЈАНУАР 2015:

 

Репрезентативни синдикати просвете, Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат радника у просвети Србије, ГСПРС „Независност“ и Синдикат образовања Србије, издају следеће

 

ПКУ више није препрека

 

На састанку Одбора за израду ПКУ, одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, уз посредовање миритеља Републичке агенције за мирно решавање радних спораова др Живка Кулића, усаглашен је текст Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Синдикатима је прослеђен предлог Споразума који треба усагласити. У среду 21. јануара, након заказане седнице Штрајкачког одбора, одржаће се нови састанак у МПНТР ради усаглашавања текста Споразума.

На седници Владе Републике Србије, заказаној за четвртак 22. јануар, донеће се закључак о тексту Споразума (уколико буде усаглашен) и о већ усаглашеном тексту Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

У Београду, 20. јануара 2015. године

 

„СОС“ – НЕДЕЉА, 18. ЈАНУАР 2015:

 

Постигнути значајни помаци у преговорима

 

У суботу је у Влади Републике Србије, на иницијативу СССС и УГС који су чланови Социјално економског савета, одржан је састанак са премијером Александром Вучићем, којем су између осталих присуствовали и представници Синдиката образовања Србије подпредседник Радомир Шојановић и члан Председништва Александар Ничић.

Везано за просвету, говорило се о начинима побољшања материјалног положаја запослених и могућностима улагања у ову делатност. Разговарало се још и о разлозима дужине трајања преговора и штрајка. Премијер је, након што је саслушао саговорнике, дао сагласност да се преостала спорна питања уреде у складу са предлозима синдиката и нагласио да се просветним радницима не смеју одредити мања права у односу на друге делатности. Из тога је произашло да ће захтеви синдиката везани за чланове 31, 56 и 60 бити прихваћени. Представници синдиката издејствовали су на састанку да буде промена и у одредби ПКУ која дефинише „друга примања“, па би пречишћени текст предлога ПКУ требало да добије и нову формулацију члана 32.

Након састанка, којем су присуствовали и министри Срђан Вербић и Душан Вујовић, прецизирано је да представници синдиката одмах проследе ресорном министарству верзију ПКУ измењену у складу са постигнутим договором, како би се процес усаглашавања и припрема за потписивање додатно убрзао. Након консултација са коалиционим синдикатима, нова верзија ПКУ је прослеђена у суботу поподне.

Дан пре одржавања састанка са премијером, након затражене подршке Синдиката образовања Србије од међународних организација, директор Европског комитета синдиката образовања Мартин Ремер послао је допис премијеру и министрима чија су министарства укључена у израду ПКУ за основне и средње школе и домове ученика. Господин Ремер је изразио спремност да дође у Србију и допринесе социјалном дијалогу у образовању.

3Comments

  1. pedagog gimnazije каже:

    Није поштено да се нама у просвети одбија за минули рад, јер има нас доста који смо радили пре просвете у другим институцијама /нисмо крали, него смо регуларно радили, ишао нам радни стаж, социјално,…/. Мени су конкретно на минули рад узели шест хиљада.

  2. Tanja каже:

    Ništa im ne verujem!

  3. mica каже:

    I koja je to znacajna prednost novog posebnog kolektivnog ugovora. Sta je sa smanjenjem plata platnim razredima. Mediji uopste ne pricaju o ovim zahtevima ispada da kada se postpise PKU nema potrebe vise strajkovati

Top