Home >> Друштво,Синдикат,Часопис >> Petrušić osudila diskriminatorske stavove Bore Đorđevića

„Blic“ | 07. 10. 2013. – 14:19h | Komentara: 12

 

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić oštro je osudila izražavanje diskriminatornih stavova muzičara Bore Đorđevića u časopisu Foruma beogradskih gimnazija u kome on, izeđu ostalog, navodi da „pederi nisu prirodna stvar“.

– Nedopustivo je da se ovakve izjave nađu u glasilu jednog udruženja koje okuplja prosvetne radnike čija je dužnost da promovišu kulturu ljudskih prava, nenasilja i tolerancije – navela je Petrušić.

Beogradski mediji su preneli da se „postavlja pitanje da li je vulgarnom tekstu sa psovkama i diskvalifikacijama manjina po bilo kom osnovu mesto u listu i na internet stranici organizacije čiji bi članovi (profesori) svoje đake trebalo da uče da poštuju različitosti i budu tolerantni prema drugima“.

Prema njenim rečima, posebno zabrinjava to što predsednik Foruma gimnazija iznete stavove ne samo što ne osuđuje, već im nalazi opravdanje, i uz to postavlja pitanje „gde bi trebalo da budu granice tolerancije“.
– Ovo treba da bude dodatni povod da Ministarstvo prosvete preduzme sve neophodne mere kako bi ovakve pojave bile eliminisane – navela je Petrušić.
Ona je podsetila da nadležno ministarstvo ni posle više od dve dve godine nije postupilo po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da se iz nastavnih materijala eliminišu diskriminatorni stavovi i ugrade teme koje kod učenika razvijaju razumevanje i prihvatanje različitosti i uče ih toleranciji kao neophodnom uslovu zajedničkog života u demokratskom društvu.

Top