Home >> Друштво >> Петиција за протеривање Дарвинове теорије еволуције
Петиција за протеривање Дарвинове теорије еволуције

Хоће да протерају Дарвина из школа?!

Академици, доктори наука, научници и професори универзитета поднели су Скупштини Србије, Министарству просвете, председништву САНУ и сенатима универзитета петицију за ревизију изучавања теорије еволуције у наставном програму.

Петицију против изучавања Дарвинове теорије еволуције у школама и на факултетима у Србији потписала су 52 академика, научна саветника и професора универзитета, 61 доктор наука, пет магистара наука, 50 лекара специјалиста, 24 инжењера, 19 професора средњих школа, 14 филозофа, филолога и социолога, 25 дипломираних правника и економиста, пет фармацеута и хемичара, осам уметника, пет новинара и пет свештеника, сазнаје лист „Данас“.

„Kроз наставу биологије, теорија еволуције заузима све тврђе неодарвинистичке догматске ставове. Глобалисти и атеисти, који данас у свету заузимају најутицајније позиције, из личних и глобалистичкигх разлога, афирмишу теорију еволуције и финансирају промотере ове теорије. Данас се у целом свету јављају бројни познати и признати научници, међу којима има и значајан број атеиста, који упозоравају да је теорија еволуције хипотеза чији су ставови о настанку света, живота и човека научно недоказиви или у супротности са научним чињеницама“, пише, између осталог, у петицији у коју је „Данас“ имао увид.

Муамер Зукорлић, председник Одбора за образовање, науку и технолошки развој Скупштине Србије, изјавио је за „Данас“ да не искључује могућност да Одбор разматра петицију.

Декан Биолошког факултета Универзитета у Београду Жељко Томановић изјавио је за „Данас“ да је реч о старим креационистичким идејама које су потпуно анахроне и ненаучне, а које оригинално потичу од квазирелигијских организација из САД-а и осталих западних земаља.

Нова-стара идеја о протеривању Дарвина

Ово није прва оваква иницијатива у Србији, пошто је 2004. године тадашња министарка просвете Љиљана Чолић објавила свој декрет о изостављању Дарвинове теорије еволуције из наставног плана за биологију за 8-ми разред основне школе. Овај бизарни гест она је тада објаснила изјавом како је „Дарвинова теорија догматска и да ће одлука остати на снази све док се равноправно не буде учила и она по којој је Бог створио човека и цео свет.“

(Мондо)

3Comments

  1. Dejan каже:

    Smatram da Darvin 1859 nije ima uslove da isprati proces stvaranja čarape a ne evolucije.

  2. Božović Vladan каже:

    Nemoguće je da su ljudi nastali od majmuna. Majmuni su superiorno inteligentniji od ovih nesrećnika što su potpisali peticiju.

Top