Home >> Синдикат >> Пензионери протестовали испред Уставног суда и владе

  • Коментари су искључени на Пензионери протестовали испред Уставног суда и владе
Пензионери протестовали испред Уставног суда и владе

Затражили да се престане с умањењем пензија, надокнади све изгубљено и то са каматом

Више од 4.000 пензионера, чланова Удружење синдиката пензионера Србије и Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, протестовало је на Тргу Николе Пашића затраживши још једном од премијера и посланика у Народној скупштини да пониште Закон о привременом уређивању начина исплата пензија, који је ступио на снагу пре две године.

Милорад Вујасиновић, председник Удружења синдиката пензионера Србије, поручио је да се што пре настави редовно усклађивање пензија два пута годишње, али и да се пензионерима надокнади све изгубљено за протекле две године и то са каматом.

– Желимо са скренемо пажњу влади, Скупштини Србије, ММФ-у и представницима Европске уније да је последњи тренутак да се престане с противуставним умањењем пензија и оне врате на ниво пре смањења, истакао је Вујасиновић.

Будући да, како је рекао, на ове захтеве већ две године од премијера добијају одговор да пара нема за враћање пензија на старо, пензионери сматрају да новца има и да само треба да се уместо штедње преко њихових џепова спроведу структурне реформе у привреди, како би се смањила давања из буџета за фирме које нису профитабилне већ 20 или 30 година.

– Неопходно би било реорганизовати државну управу и локалне самоуправе, ослободити се вишка запослених и смањити буџетске расходе. Посебно је питање зашто се држава свесно одриче новца од неоцарињене робе, која се увози у Србију – каже Драган Радовић, члан Економског савета Удружења, додавши да је за последњу деценију на овај начин изнето више од 55 милијарди евра из земље.

Пензионери су шетњу наставили до зграде Уставног суда затраживши смену председнице Весне Илић-Прелић.

– Инсистирамо да Уставни суд Србије у року од шест месеци решава уставне жалбе и иницијативе за оцену уставности закона којима су оштећени најстарији, рекао је Михајло Радовић, председник београдског Удружења синдиката пензионера.

Затражили су и да се донесе имовинска и социјална карта грађана и на основу ње усвоји нови закон о порезу на имовину, чиме би најбогатији грађани порез плаћали по знатно вишим стопама од грађана који су слабог имовног стања

Пензионери сматрају да треба смањити рад на црно и зауставити праксу послодаваца који својим запосленима званично исплаћују минималне зараде и на њих уплаћују порезе и доприносе, а остатак који је често већи од пријављеног исплаћују на руке, чиме директно поткрадају државу, ПИО фонд, здравство, просвету, културу и све друге кориснике буџета. Најстарији су се на протесту дотакли и одлуке да сваки пензионер добије по 5.000 до 6.000 динара једнократне помоћи до краја године, истичући да им не треба милостиња, него само оно што су стекли док су радили и уплаћивали доприносе за ПИО.

(Политика)

Top