Home >> Синдикат >> Пензије без пенала после 65. године?

  • Коментари су искључени на Пензије без пенала после 65. године?
Пензије без пенала после 65. године?

Иницијатива самосталног синдиката „прошла“ социјално-економски савет

Социјално-економски савет, који сачињавају репрезентативни синдикати, послодавци и представници Владе, прихватио је на данашњој седници иницијативу Савеза самосталних синдиката Србије да се укину казнени поени за све пензионере након што напуне 65 година. Овај предлог сада иде пред Владу, а коначна одлука биће донета после финансијске анализе. Промена неких чланова закона очекује се до краја године, али надлежни не наводе којих конкретно.

Према садашњем Закону о ПИО, свима који напусте радно место пре прописаног броја година живота пензија се на месечном нивоу умањује за 0,34 одсто. То значи да превремена пензија може да буде нижа за максимално 20,5 одсто, и она се прима доживотно. Међутим, према предлогу синдиката који је усвојио СЕС, превремена пензија примала би се само до 65. рођендана, а после тога – пуна.

Промена закона, уколико је буде, важиће за све раднике, а не само за запослене у предузећима у реструктурирању, како се раније могло чути. На годишњем нивоу то је велики новац који оде на пенале за оне који ионако имају мала примања. То не издваја само послодавац, већ сваки запослени има обавезу по закону да даје 14 одсто своје зараде за пензионо. Плата би, дакле, била већа за тај износ да то не морамо да издвајамо.

– Члан 70а Закона о ПИО неправедан је нарочито према радницима који раде тешке физичке послове и за оне који су изгубили посао па морају, не својом вољом, у превремену пензију – каже Љубисав Орбовић, председник СССС. – Очекујемо да Влада нађе адекватно решење и да се ова измена унесе у закон.

За Александра Вулина, министра за рад, прихватање ове иницијативе је још један знак да социјални дијалог у Србији постоји и да се у протеклих годину дана доста урадило на овом плану.

– Влада ће изаћи са својим ставом о овом питању после економске анализе стања и тада ћемо знати да ли је ово уопште могуће – рекао је Вулин. – Примера ради, људи који имају бенефицирани радни стаж иду у пензију са 61 годином и садашњи закон им укида ове повластице.

Како је нагласио министар, нема прецизних података о томе колико је пензионера оштећено постојећим прописима, а ни конкретног предлога да ли ће укидање казнених поена важити ретроактивно за оне који су већ напустили радно место, или само за будуће пензионере.

Естрада добија колективни уговор

На седници Савета дато је и зелено светло да се после више од годину дана потпише проширено дејство колективног уговора за радно ангажовање естрадних уметника у угоститељству. Проблем у овој области је настао када се Министарство културе прогласило ненадлежним за естраду уз образложење да то није њихов ресор.

– Потписивање значи да ће од сада и за певаче и музичаре у кафанама важити одређена правила игре, односно ко може да ради а ко не, да нема социјалног дампинга и нелојалне конкуренције – каже Душко Вуковић, потпредседник већа СССС. – Сада ће морати да их поштују и они који нису чланови синдиката или газде ресторана који нису у Унији послодаваца Србије. Тако ће се уједначити економска позиција свих угоститеља и естрадних уметника.

(Новости)

Top