Home >> Синдикат >> Павловић: Просвета дочекује свој Дан у жалосном стању

  • Форум
  • Коментари су искључени на Павловић: Просвета дочекује свој Дан у жалосном стању

Светски дан наставника, просветни радници у Србији дочекују у жалосном стању, и мада је овај дан установљен на међународном нивоу, код нас изгледа није интересантан и нема званичног обележавања, рекао је данас председник Синдиката образовања Србије (СОС) Бранислав Павловић.

Синдикат образовања Србије неће потписати понуђени Протокол о зарадама, рекао је Павловић на конференцији за новинаре и поновио да тај синдикат тражи да Светосавска награда буде 6.000 динара уместо 4.000, колико је понуђено.

СОС тражи корекцију коефицијената као и да се додатак за око 42.000 разредних старешина повећа са четири на седам процената, рекао је Павловић и подсетио да би разговори о потписивању Протокола требало да буду настављени наредне недеље.

Говорећи о стању у просвети, Павловић је навео да је терет економске кризе пао најпре на јавни сектор и да ће номинално зарада у овој години бити већа за 5,5 одсто, али реално мања за 4,5 одсто, због инфлације од око 10 процената.

„Просечна плата у образовању је око 41.000 динара, а потрошачка корпа је 58.000 динара“, нагласио је Павловић и навео да је Протоколом предвиђено повећање октобарске зараде за два одсто.

Ипак, како каже, у том синдикату за сада нису расположени да штрајкују, али да за протесте никада није касно.
Он је указао да треба ставити ван снаге одредбе закоа које се односе на финансирање по ученику, јер ће, како каже, тај систем, ако почне да се примењује 2014. године, имати разорне последице по српску просвету.

Истичући да је применом те формуле у Бугарској 20.000 наставника остало без посла, Павловић је навео да треба ограничити право директора да примају кога хоће, организују екскурзије, издају школски простор.

Павловић је указао и да треба преиспитати рад просветне инспекције, јер је садашња, како каже, нестручна, неблаговремена и ангажује се од случаја до случаја.
Просветни инспектори треба да имају диплому правног факултета, рекао је он и навео да инспекција излази на терен кад хоће, и да у том синдикату имају пуно примедби на њихов рад.

„Ово су само неки од проблема на које СОС указује и тражи промене“, рекао је Павловић, очекујући да ће наредни 5. октобар просветни радници дочекати у бољем расположењу.
(Танјуг)

Top