Home >> Друштво,Историја >> Патријарх: Боље без Европе него без Косова
Патријарх: Боље без Европе него без Косова

 

 

08. новембар 2013. | 18:37 | Извор: Танјуг

БЕОГРАД –

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј рекао је да Србија не може да се одрекне Косова и ако је то цена уласка у Европу онда ћемо, рекао је, радије остати без Европе.

„Ако је цена уласка у Европу да се отцепи Косово ми се онда „захваљујемо“ Европи. Ми ћемо радије остати сами без Европе, ако то тако мора да буде, али са нашим Косовом“, рекао је патријарх Иринеј примајући, у Патријаршији, учеснике међународне Паневропске конференције о поштовању људских и верских права.

Патријарх је рекао да Србија не може да се одрекне Косова и да међународна заједница мора да нађе решење јер „ако смо три века са Шиптарима могли да живимо заједно зашто не бисмо могли данас“.

Косово је наша историја, култура, наша духовност, рекао је патријарх и позвао међународну заједницу да омогући избеглим Србима да се врате на Косово и Метохију.

Патријарх је подсетио да је његово историјско седиште у Пећкој патријаршији и да би, како је рекао, СПЦ и наше биће остало без свог срца ако би Косово било у другој држави.

Председник Међународне паневропске уније Алан Теронир рекао је да та организација нестрпљиво очекује да Србија постане пуноправна чланица Европске уније, наводећи да Србија има европску историју и културу.

Паневропска унија ће се, рекао је, заузимати свим снагама да земље и народи Југоисточне Европе не чекају дуго на придружење ЕУ.

3Comments

 1. Simonida каже:

  sve je to lepo receno ali bilo bi bolje ili da se crka odrekne komercijalne delatnosti ili da pocne da placa porez

  • гром каже:

   Не треба бркати лончиће, не треба: ко о чему баба о воденици.
   Космет и порез на посебну имовину цркве повезивати, користити једно да би се причало о другом…

  • Vladan Božović каже:

   Ne vidim kakve veze ima ovaj tekst sa prosvetom, ali se potpuno slažem sa Gromom da ne treba stavljati u isti koš Kosovo i plaćanje poreza.
   Pošto Kosovo, niti imamo, niti ćemo ga ikada više imati, pa je svaka rasprava o toj temi bespredmetna, hajde da pričamo o tome zašto popovi ne plaćaju porez…..

Top