Home >> Образовање >> Парламент Србије расправља о изменама и допунама Закона о основама образовања и васпитања

  • Форум
  • Коментари су искључени на Парламент Србије расправља о изменама и допунама Закона о основама образовања и васпитања
Парламент Србије расправља о изменама и допунама Закона о основама образовања и васпитања

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да се закони у области образовања мењају како би се увео јединствен информациони систем у просвети и најавио да ће београдска Математичка гимназија и новосадска гимназија „Јован Јовановић Змај“ добити статус установа од посебног значаја.

На дневном реду скупштине су измене и допуне Закона о образовању и васпитању, о основама система образовања и васпитања, као и о ученичком и студентском стандарду.

Шарчевић је на седници казао да се већи део измена тих закона односи на област дигитализације у образовању и васпитању.

„Како живот иде брже него закони, ми смо схватили да неке законе морамо допунити. Оне се пре свега односе на информатички систем и уводјење јединственог информационог система у просвети, као што је уводјење јединственог информационог броја“, рекао је Шарчевић.

Он је навео да јединствени информациони систем у просвети има за циљ да се заиста додје до укупног регистра свих установа, запослених и полазника.

„Усаглашавања су потребна због уводјења једног нормалног дигиталног система образовања и васпитања кроз Завод за вредновање квалитета.Тај завод ће добити један нови центар, а то је Центар за образовну технологију који представља нужду, јер сада имамо мерење ефеката образовне политике у области дигитализације у образовању“, изјавио је Шарчевић.

Шарчевић је рекао и да ће се измене односити и на други страни језик у школама, наставнике који раде у школама за децу са посебним потребама и додао да се предложеним изменама уводи термин „установа од посебног националног интереса“ коју ће сада добити Математичка гиманзија и гимназија „Јован Јовановиц Змај“.

Он је истакао да је Математичка гимназија дала 500 доктора наука, а гимназија „Јован Јовановић Змај“ одшколовала 77 академика, и да те установе на медјународном плану најбоље промовишу наше образовање.

Извор: Данас

Top