Home >> Образовање,Слајдер >> Парламент изгласао неприкосновену власт министра просвете

  • Коментари су искључени на Парламент изгласао неприкосновену власт министра просвете
Парламент изгласао неприкосновену власт министра просвете

Коментар ФБГ: Развлашћење Националних савета и локалних самоуправа основни је циљ који је Влада РС постигла новим законом о образовању. Погубне последице видеће се убрзо. Образовање је овим постало предузеће којим ће управљати један човек из приватног сектора који ће се звати министар просвете


Скупштина Србије усвојила је Закон о основама система образовања и васпитања који утврђује доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма

Скупштина Србије усвојила је Закон о основама система образовања и васпитања који утврђује доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.

 Од укупно 130 посланика у сали за усвајање закона гласао је 121 посланик, нико није био против, а није гласало девет посланика. Гласање је трајало скоро три сати због великог броја поднетих амандмана о којима се парламент изјашњавао.

Тим кровним просветним закононом уводе се и новине у систему управљања и руковођења установама, па ће директори бити бирани искључиво на основу компетенција, а последњу реч при избору даваће министар.

Законом је повећана одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације, а утврђено је да се у пензију одлази са 65 година.

Проширена је одговорност ученика и родитеља, а предвиђене су и новчане казне за насиље у школи, доношење алкохола и наркотика.

За родитеље, али и ученике уводе се и нове васпитно и васпитно-дисциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад.

Закон предвиђа могућност оснивања општинских савета родитеља, затим оснивање ученичких компанија и ђачких задруга.

(Танјуг/Новости)

Top