Home >> Друштво,Слајдер >> Папа Фрањо: Теорија еволуције је тaчна

  • Коментари су искључени на Папа Фрањо: Теорија еволуције је тaчна
Папа Фрањо: Теорија еволуције је тaчна

Римокатолички поглавар сматра да је свемир почео Великим праском

Теорије еволуције и „Великог праска“ су тачне, а Бог није „мађионичар с чаробним штапићем“, изјавио је папа Фрањо и тим речима стао на крај псеудотеоријама о креационизму и интелигентном дизајну које је, сматрају многи, подупирао његов претходник Бенедикт XVI.

Папа је објаснио како обе научне теорије нису некомпатибилне с постојањем Створитеља – штавише, такве теорије га подразумевају.

– Kад читамо о стварању света у Kњизи постанка, често Бога замишљамо као свемогућег мађионичара с чаробним штапићем. Али, то није тако. Створио је људска бића и пустио их да се развијају према унутрашњим законима које је дао сваком од њих како би остварили испуњење – рекао је римокатолички поглавар, додајући да теорија Великог праска није противречна с интервенцијом божанског створитеља већ га, напротив, захтева:

– Еволуција у природи је сагласна с идејом о стварању, јер еволуција захтева стварање бића која напредују.

Речи папе Фрање наставак су политике прогресивног рада Пија XII који је отворио врата теорији еволуције и Великог праска у црквеним круговима. Иван Павле II отишао је још даље 1996, рекавши како је еволуција „више од теорије“ те да је „доказана чињеница“.

Али, претходни папа Бенедикт XVI подупирао је идеју интелигентног дизајна у еволуцији према којој је природна селекција сама по себи недовољна да објасни сву комплексност живог света.

Ове изјаве су обрадовале црквену заједницу, између осталих и Ђованија Бигнамија професора и председника Италијанског националног института за астрофизику: „Папина изјава је врло значајна. Сви ми директно потичемо из Великог праска који је створио наш свемир. Еволуција је потекла из стварања“.

(Јутарњи – Хр)

Top