Home >> Друштво >> Панаотовић: О Маци Дискрецији

36247_sinisa-kostic_f

Информер, 24.7.2015:

ПАНАОТОВИЋ: Кич и шунд опорезовати и вратити младе култури

 

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић упутио је данас отворено писмо јавности, у којем је од надлежних затражио да драстично опорезују шунд, кич и друге штетне медијске садржаје, што би била прва од мера у процесу враћања младих култури
– Полазећи од чињенице да је медијско поље у нас, (а нажалост) и у већем делу света, контаминирано насиљем, простаклуком, вулгарношћу и кичем, а где централно место заузимају различите форме такозваних ријалити програма, предлажем надлежним државним органима, превасходно Министарству културе, спровођење конкретних мера које би могле да допринесу да се медијско клатно помери ка уљудности, култури и менталном здрављу – навео је Панаотовић.

Прва изводљива и оптимална мера која се може предузети јесте “драстично опорезивање штетних медијских садржаја у којима доминирају такозвани ријалити програми”, додао је он.

– Ако држава уводи посебне акцизе на дуван и алкохол, имајући у виду да се ради о производима штетним по здравље човека, онда не би требало да постоје препреке за увођење сличних намета на производе који белодано контаминирају дух и утичу негативно на ментално здравље људи, а посебно младих генерација – наглашава Панаотовић.

Он је указао на то да би прикупљена, како се процењује, милионска средства могла да буду усмерена у подршку младим уметницима и културно-уметничким друштвима, као и за стипендирање талентованих научника који освајају светске награде, али планирају селидбу из Србије због неповољних материјалних прилика.

– Давањем респектабилне материјалне подршке надареним научницима и уметницима спречили бисмо најдраматичнији и најопаснији део процеса одлива мозгова, а то је одлив највреднијих и најдаровитијих – истиче директор новосадског Културног центра.

Како Панаотовић оцењује, “јадна је цивилизација у којој већина младих људи зна све о Ким Кардашијан а не зна ништа или зна веома мало о Орвелу, Питагори или Хегелу”. Несрећно је друштво у којем већина младих зна све о Маци Дискрецији а не зна ништа или зна веома мало о Његошу, Црњанском и Кишу”. На институцијама државе је, како је нагласио, ванредно важан задатак да на месту узора младих нараштаја не буду старлете и кич певачи већ врхунски научници, уметници, спортисти..

Осим опорезивања кич производа који “загађују медијски простор и кваре дух”, Панаотовић предлаже активно деловање државе на афирмацији аутентичне културе и уметности, као и културе свакодневног живљења и то превасходно “путем јавних сервиса који се не смеју такмичити са приватним станицама у гледаности, већ морају бити носилац процеса културног уздизања грађана”.
“Кроз конкретне и гледљиве медијске акције, вратимо младе у библиотеке, развијмо им љубав према доброј књизи, филму, сликарству и позоришту”, поручио је он и истакао да то не кошта много или је готово бесплатно, а “далеко је важније од разних догађаја који ишту милионе, а имају слаб одјек у народу”.

Панаотовић подсећа на то да “уређена медијска сцена, у којој централно место не заузимају пајаци, проститутке и клошари, већ здрав културно-медијски садржај на којем одрастају млади, представља основне претпоставке за било какав друштвени напредак”. Директор Културног центра Нови Сад позвао је интелектуалце и јавне делатнике без обзира на полну, верску, политичку, расну или националну припадност, да подрже овај апел и дају конкретне предлоге, наведено је у саопштењу.

Top