Home >> Образовање,Упис >> Ове године нижи доњи праг за упис средњих школа?

  • Коментари су искључени на Ове године нижи доњи праг за упис средњих школа?
Ове године нижи доњи праг за упис средњих школа?

Укупно 72.909 ученика који су полагали завршни испит, освојили су у просеку 11,82 поена из српског језика, на тесту из математике 9,95, а најбоље су урадили комбиновани тест, на којем је просечан број бодова на нивоу Србије 12,5 (од максималних 20).
Комбиновани тест је једини који су боље урадили од прошлогодишње генерације малих матураната – лане је просечан број поена на нивоу Србије био 11,19 бодова. Просек из математике је био 10,79, а најбоље су прошли из српског, на којем су имали 13,47 бодова.

Надлежни процењују да ће ове године праг за упис бити нешто нижи, не само због резултата са мале матуре, већ пре свега због другачијег бодовања, пошто ће више поена за упис „вући“ завршни испит. Процене су и да ће у „јаким“ школама праг пасти за 0,5 до један поен, односно да неће бити великих осцилација у односу на број поена који је био потребан прошле године.

Већа одступања се очекују у средњим школама у којима је требало мање бодова за упис, тако да неће бити изненађење ако је, рецимо, на неком профилу последњи примљени прошле године имао 73 поена, а ове године праг падне на 66. Ипак, треба имати на уму да је реч о проценама које не морају да важе на територији целе Србије.

Извор: Данас

Top