Home >> Образовање,Реформа,Упис >> Отварају се нова ИТ одељења

Отварају се нова ИТ одељења

„РТС“:

За отварање ИТ одељења пријавила се 71 гимназија

У основним школама у земљи је организован Инфо дан, током којег су се осмаци информисали о условима за упис у специјализована ИТ одељења у гимназијама. Прошле године било је 13 одељења, ове године интересовање много веће – пријавила се 71 гимназија.

Перспективност ИТ професије привлачна све већем броју ђака, па шансу да у специјализованим одељењима бесплатно добију квалитетно знање о рачунарству и програмирању – и те како треба искористити, кажу основци из Крагујевца, Ниша и Београда.

„У ИТ сектору видим неку светлу будућност с обзиром на то да су у том сектору сигурна радна места и веће плате“, сматра један ученик.

Гимназија „Бора Станковић“ у Нишу прошле године имала је једно такво одељење. Ове године интересовање је веће.

„Држава је дозволила, конкурисали смо са два одељења, дакле примамо 40 ученика. Тренутно припремну наставу похађа 57 ученика“, наводи Дејан Пејчић, професор информатике у Гимназији „Бора Станковић“.

ИТ одељења имају за трећину више часова информатичких предмета у односу на природноматематички смер. Број ученика биће до 20 у одељењу. 

„ИТ постаје саставни део било ког живота и ући у то тако рано, значи и усвојити те идеје, значи да ће то постати природно окружење, а самим тим и отвориће себи и више прилика у неком професионалном животу“, напомиње ИТ стручњак Небојша Бјелотомић.

Ђаци ће имати шест стручних предмета из области програмирања, али неће бити ускраћени за друга знања. Полагаће посебан пријемни: тест из математике са задацима средњег и напредног нивоа.

Пријава за полагање пријемног је до 14. маја, а испит 3. јуна. За пројекат је издвојено више од седам милиона динара.

„Министарство просвете ће пружити сву потребну подршку како бисмо обучили наставнике за наставу и за припрему одговарајуће литературе“, истиче Саша Стојановић, саветник за дигитализацију министра просвете.

Истраживања показују да се сваке године на тржишту у Србији појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника. Према проценама, тај број је потребно повећати најмање пет пута.

Top