Home >> Образовање,Синдикат >> Отимачина

KAKO U SRBIJI DERU RODITELJE UČENIKA

OTIMAČINA: Škole nas lažu da je đački dinar obavezan!

KURIR / DRUŠTVO,

Autor: Silvija Slamnig,Foto: Thinkstock ,Foto: Beta

 

Upozorenje Iako zvanično tvrde da donacija nije obavezna, škole roditelje ubeđuju u suprotno

 

BEOGRAD – U školama sve rade da deci izvuku što više para.

 

 Takozvani đački dinar u pojedinim školama u Srbiji iznosi čak 2.500 dinara po detetu. Iako zakon đake ne obavezuje da ga plate, u školama to umeju da prećute i da od učenika zahtevaju ovaj namet još prilikom upisa u školsku godinu, koji počinje ovih dana.

Majka dvoje srednjoškolaca M. S. iz Beograda kaže za Kurir da iz njene kuće ode čak pet hiljada dinara za „đački dinar“ i da u školi čak i ne napominju da je to dobrovoljna donacija, već je predstavljaju kao obavezan namet.
Kriza

– Došla sam dotle da nemam da dam deci pare za taj „đački dinar“ jer je upis bio neposredno pre plate. Tad mi je i prvi put sinulo da to možda nije ni obavezno. Nije mi bilo teško da pozovem prosvetnu inspekciju i potvrđeno mi je da je ovo prikupljanje novca isključivo dobrovoljno i da nijedna škola ne sme da njime uslovljava roditelje. To znači da, ako neko nema, može da upiše dete u školu a da ne plati „đački dinar“, pa sam ja ove godine za starije dete platila, a za mlađe nisam – priča M. S.

Nejednak tretman

Kurir je pozvao više srednjih škola i ustanovili smo da se iznos „đačkog dinara“ kreće od 1.000 do 2.500 dinara, a da pojedine škole ovaj iznos zahtevaju prilikom upisa. Kad je novinar Kurira, predstavljajući se kao roditelj učenika, pozvao jednu školu da se raspita o upisu, sekretari su rekli da je „đački dinar“ obavezan.

Kad je posle pola sata tu istu školu nazvao i predstavio se kao novinar Kurira, rečeno mu je da se poštuju zakoni i da je na roditeljima odluka da li će platiti. Direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić objašnjava za Kurir da je „đački dinar“ strogo dobrovoljan.

– Najvažnije je da svi znaju da je „đački dinar“ strogo dobrovoljan i da niko nema pravo da prisiljava roditelje da ga plaćaju. Odluku o njegovom uvođenju donosi školski odbor na predlog saveta roditelja, a visinu „đačkog dinara“ određuje savet roditelja škole, uz konsultacije s direktorom i šefom računovodstva – kaže Nedić.

Donacija ne sme biti namet

 

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić slaže se s činjenicom da pojedini roditelji ne znaju da je „đački dinar“ isključivo dobrovoljan i osuđuje sve škole koje roditeljima to prećute ili time uslovljavaju upis đaka.
– „Đački dinar“ ne sme biti namet. Nije nemoguće da pojedine škole to zloupotrebljavaju, ali zakon propisuje da je to isključivo dobrovoljno prikupljanje novca i nikako ne sme da bude drugačije – kaže za Kurir Sokić.

8Comments

 1. гром каже:

  Баш свашта!
  А после кукамо!

 2. Vladan Božović каже:

  Đački dinar je jedna najobičnija pljačka roditelja. Škole su bez ikakvih prihoda prepuštene na milost i nemilost nesposobnom ministru prosvete i nebrizi društva.
  Prosveta je u ovoj zemlji poslednja rupa na svirali umesto da je obrnuto. Ako se ne sredi stanje u prosveti finansijski, moralno i kvalitativno, društvu nikad neće svanuti, to samo budala ne vidi.
  Evo na primer u našoj školi se skuplja milostinja za sanaciju parketa u sali za fizičko, jer se došlo do trenutka kad se stari parket, doslovce raspao. Zar to nije trebala da finansira opština, grad ili država. NE, svi peru ruke i niko ne daje pare. Oduvek sam bio za to da se škole, delom, same finansiraju, tako što bi roditelji imali zakonsku obavezu da plaćaju deo troškova škole, nešto poput pretplate za RTS, s tim što što bi ovo imalo mnogo više smisla nego da neko plaća da bi gledao, ili još gore, plaća da ne bi gledao ono smeće od programa. Naravno da od toga nema ništa jer su svi pametniji od mene, jer je sveto pismo da obrazovanje mora da bude besplatno….pardon…srednje i osnovno…naravno da se MEGATREND plaća…u stvari kad malo bolje razmislim MEGATDEND i treba da se plaće jer to ne potpada pod obrazovanje….
  Ovako, autističan ministar prosvete prećutno tera direktore da pljačkaju roditelje putem đačkog dinara i dnevnica za ekskurzije. Naravno, svi dobijaju o ovoj državi dnevnice za službeni put osim nesrećnih razrednih starešina osnovnuh i srednji škola. To za njih nije službeni put, nego valjda, put zadovojlstva……šta bi oni hteli…nezahvalnici.

 3. zaposlena u prosveti каже:

  Moje dete ide u prvu gimnaziju u Beogradu i moralo je da plati djacki dinar inace nije moglo da dobije svedocanstvo. Ja sam zvala razrednu a ona me je uputila na direktora koji se izderao na mene kao da sam ja kriva sto uopste imam dete. Sramota.
  Inace sam prosvetni radnik u jednoj skoli u Beogradu

  • admin каже:

   Проверићемо!

  • Jelena каже:

   Meni su dali svedočanstvo, ali nisu dozvolili upis u naredni razred. Objasnili su mi da mogu da napišem molbu da ne platim, ali sam sada ja ljuta (nije pitanje novca, već prava sad) – kakva molba da me oslobode nameta koji nije obavezan? Neverovatno! Da – nisu hteli da mi daju napismeno da ne mogu da upišem dete bez da platim 😉
   Idem sad u ponedeljak, kad im se upisuju prvaci – baš me interesuje da li će njih primiti 😛

  • admin каже:

   Проверили смо! Директор Прве београдске гимназије Александар Андрејић негира Ваше тврдње. Поручује Вам да га слободно назовете и да се позовете на ФБГ!

  • Jelena каже:

   Чисто да додам епилог: била сам данас – дете уписано без плаћања ђачког динара и да – кажу да мора да сам погрешно разумела и да наравно нико није условљавао упис, пошто је то законом забрањено 😉

 4. Jelena каже:

  Mmmm da… Evo ja sada idem da se svađam oko toga za svoje dete. A malo mi glupo da kao koleginica moram da zovem inspekciju 🙁

Top