Home >> Образовање >> ОШ Стефан Немања без грејања

ОШ Стефан Немања без грејања

Хладноћа је стигла, али је нису спремно дочекале све школе. Наиме, основна школа „Стефан Немања“ у Београду – нема грејање. Па тако 350 ђака већ четири дана нема наставу. Савет родитеља прихватио је да ђаци од понедељка имају наставу у оближњој Војној гимназији, и то најдуже недељу дана, док се не реше проблеми са грејањем.

Није ова учионица усред школског дана празна због каквог штрајка просветара. У клупама нема ђака, јер су радијатори – лед ледени.

„Од понедељка не ради грејање“, каже Андријана Милидраг, мајка првакиње.

Адела Караси Тодоровић, мајка првака, каже да нема довољно тешких речи да опише колико се осећају беспомоћно.

Очајне су мајке ђака. Подсећају: 21. век је, а школа хладна. И то на београдском Сењаку.

„Сматра се ексклузивном локацијом, ми плаћамо екстра порезе и дете нема топлу учионицу“, каже Адела Караси Тодоровић.

Јер, котао је крепао. Веровали или не, али ова школа, попут сеоских, има котларницу, која је, тврде родитељи, већ осму зиму у квару. Каткад грејање и проради. А тада страда чуло мириса.

„Мене дете пита – мама што се осећаш на шунку. Ја кажем – то није шунка то је дим, зато што је школа загађена угљен моноксидом“, каже Андријана Милидраг, родитељ.

А решење је надохват руке. Још у јуну је, тврде родитељи, гасни прикључак стигао у двориште школе.

„Дакле, гас је стигао до школе, треба само да се прикључи, а то „само“ траје 8 година“, наводи Милидраг.

У Секретаријату за образовање престонице кажу за Н1 – кочила је папирологија, али почетком 2019. гасификација школе биће завршена – 100 посто.

„То би било супер, само што, како да вам кажем, кад вам неко каже 6 месеци то нисмо могли да урадимо, а следеће недеље – да ћемо да урадимо, ја сам у фазону, као – дођи јуче или – хајде један дан од среде, па ћемо бар решити проблем. Значи, другим речима, не верујем“, наводи Јелена Игњатов.

А када ће и где деца у школске клупе? Не зна се. Једна од опција је оближња Војна гимназија.

„Али смо чули да не може да се иде у Војну гимназију, јер и тамо не ради грејање“, каже Јелена Игњатов, мајка.

То није тачно, одговарају у Секретаријату, и нуде родитељима опције – Војна гимназија колико сутра или поправка котла па да школске дане ђаци презиме без селидбе.

„Поставља се питање зашто је то тако, зашто проблем егзистира толике године, шта се крије иза кулиса“, каже Адела Караси Тодоровић.

Питају родтиељи јер страхују да ће школа „под катанац“. Кажу – круже приче да је плац намењен страном инвеститору.

Прихваћена привремена селидба у Војну гимназију
Вечерас је у школи „Стефан Немања“ одржан ванредни састанак савета родитеља на којем је одлучено да ђаци од понедељка имају наставу у оближњој Војној гимназији.

Договорено да премештај ученика траје највише недељу дана, а да се за то време успостави грејање и уради анализа о загађености угљен моноксидом у школи „Стефан Немања“, како би се ђаци поново вратили у своју школу.

И у Секретаријату за образовање града Београда су за Н1 потврдили да деца настављају наставу у Војној гимназји и демантовали су да се школа „Стефан Немања“ продаје

Извор: Н1

Top