Home >> Синдикат,Штрајк >> ОРБОВИЋ: Радници Фијата револтирани, нико их није удостојио ни разговора

  • Коментари су искључени на ОРБОВИЋ: Радници Фијата револтирани, нико их није удостојио ни разговора
ОРБОВИЋ: Радници Фијата револтирани, нико их није удостојио ни разговора

Законска регулатива налаже да су обе стране дужне да уђу у преговоре

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић изјавио је данас да је ситуација у крагујевачком „Фијату“ тешка, да су радници љути и револтирани, а да их нико од пословодства компаније „није удостојио разговора“.

Орбовић је рекао да је став руководства „Фијата“ у Крагујевцу да они не преговарају са штрајкачима док су у штрајку.

Како је прецизирао, законска регулатива је таква да су обе стране дужне да уђу у преговоре, а да у колективном уговору пише да је у року од пет дана од почетка штрајка „Фијат“ дужан да уђе у преговоре.

„Очито да ‘Фијат’ крши закон и оно што је потписано“, истакао је Орбовић наводећи да су радници врло револтирани, нервозни, несигурни и траже да се преговори воде за време штрајка.

fijat-drugi-dan-kolona._ff

Према његовм речима, услови рада су вема тешки, плате ниске, људи раде на неколико радних места.

„То је недопустиво. Држава дотира ‘Фијат’ великим парама и све плате које се исплате су из одређених дотација“, казао је Орбовић.

Он је навео да Влада Србије у овој ситуацији може да буде неко ко ће да показује добру вољу да помогне јер је, како је оценио, ово питање између послодавца и синдиката у фирми.

„Улога владе је да, уз поверење према држави, штрајкачи прекину штрајк јер је то сада питање вишег интереса“, додао је он.

Премијерка Ана Брнабић апеловала је јуче на раднике Фијата да прекину са штрајком, и гарантовала да ће у року од сат кад ту одлуку донесу, сести за преговарачки сто – заједно с послодавцима, ресорним министрима и њом, како би разговарали о колективним уговорима за наредне три године.

Око 2.000 производних радника прве и друге смене у фабрици Фијат Крајслер аутомобили Србија јуче су прихватили одлуку два фабричка синдиката, Самосталног и „Независности“, да не прекину штрајк и да неће почети преговоре док послодавци не дају понуду у вези са четири захтева штрајкача.

za-sajt-fijat-2_ff

Председник штрајкачког одбора Зоран Марковић рекао је новинарима у Крагујевцу после састанка са радницима друге смене да радници неће прекинути штрајк док од послодавца не добију понуду за четири захтева, која би одговарала штрајкачима.

(Курир)

Top