Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Оптужбе са обе стране

Ништа од договора

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић је рекао да није постигнут договор са представницима два синдиката просвете који су и даље у штрајку, док синдикатии поручују да би, ако се штрајк настави, школска година могла бити доведена у питање. – Нажалост, нисмо се ништа договорили. Ова два синдиката, Синдикат радника у просвети Србије и Унија синдиката просветних радника, и даље траже додатне гаранције у односу на оно што стоји у споразуму – рекао је Вербић новинарима и додао да није ни логично да се траже додатне гаранције ако се већ потписује споразум. Како је рекао, измене самог споразума у овом тренутку нису могуће, али сматра да би анекс колективног уговора био адекватно решење. – Ми и даље стојимо на становишту да треба омогућити и представницима ова два синдиката да добију оне бенефиције које нуди Посебан колективни уговор (ПКУ) и ми смо за то да се нађе некакво законско решење – додао је Вербић.

 

Вербић: Штрајкачи имају сва права осим на пуну зараду

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић је подсетио да директори морају да се придржавају Закона, јер у њему стоји да запослени који су у штрајку имају сва права осим на пуну зараду за време које нису радили. Министарство ће контролисати да ли се закон поштује режено је за РТВ.

 

Сокић: Не верујемо у њихове платне разреде!

 

Потпредседник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) Миодраг Сокић изјавио је јуче да тај синдикат и Унија просветних радника Србије не одустају од својих захтева и од штрајка најављеног за 17. март. Сокић је агенцији Бета рекао да су представници та два репрезентативна синдиката од министра просвете затражила да потпишу Посебан колективни уговор, али да су условљени да најпре потпишу Споразум о прекиду штрајка. „Поставили смо питање гаранција (за спровођење Споразума), рекао је да не може. А ми не верујемо у њихове платне разреде, јер знамо да за то треба пара“, рекао је Сокић и додао да је данашњи разговор с министром трајао кратко, око 30 минута. Сокић је оценио да министар не схвата да је „кривац за развој штрајка“ јер није у стању да четири месеца реши проблеме. „Посебно нас је погодила реченица да иза нашег става стоји политичка позадина“, рекао је Сокић и додао да су сви претходни министри, без обзира на политичку опцију, када не могу да реше проблеме, оптуживали синдикате за политичку припадност. Сокић је истакао да штрајк нема политичку позадину. Он је указао и да ће најављено умањење зарада просветарима који су у штрајку само допринети бројности просветара на предстојећем протесту.

 

One Comment

  1. Roditelj каже:

    Prilicno se moze primeniti ova akcija, neka Ministar proba da prezivi sa platom nastavnika pa onda da nastavimo pregovore
    http://www.rtv.rs/sr_ci/zivot/kultura/milenkovic-premijer-da-pokaze-kako-moze-da-se-zivi-sa-25.000-mesecno_576519.html

Top