Home >> Друштво >> Онлајн библиотека у нишким гимназијама

У нишким гимназијама почела је са радом онлајн школска библиотека. Ученици нишких гимназија сада могу преко интернета да прегледају и резервишу књиге из својих школских библиотека: 

Софтвер Евок библиотеке

У оквиру пројекта, студентски тим Евок развио је посебан софтвер којим је омогућена ефикасна каталогизација књига. Софтвер је рађен по светским стандардима, тако да задовољва како визуалну једноставност, тако и велику брзину обраде података. Интерфејс је издељен на кључне сегменте како не би оптерећивао корисника тренутно непотребним садржајем. Формирана је и база података о свим постојећим књигама. У сваком тренутку, могући су претрага, измена и штампање података из базе, чиме је елиминисана потреба за вођењем ручне евиденције. Књиге су обележене јединственим бар-кодовима тако да је процес издавања знатно убрзан и поједностављен, а штампање кодова се такође врши директно из програма. У пројекат „Онлајн библиотеке“ који се спровди у оквиру ПЕЦД програма, укључене су три нишке Гимназије: „Бора Станковић“, „Стеван Сремац“ и „9.мај“. Рад школских библиотека ових гимназија је у потпуности модренизован. Свака библиотека је за потребе пројекта добила нови рачунар и пратећу опрему, као и обуку школских библиотекара за рад новим системом.

Онлајн модул

С обзиром на чињеницу да школска библиотека има многе наслове ван обавезене литературе, али да ученици не знају шта им је све на располагању. Пројектовали смо и онлајн компоненту, која је намењена ученицима. Онлајн претрагом, се од сада брзо и лако могу нићи и резервисати жељене књиге. Притом, истовремено корисник има увид у целокупни инвентар школске библиотеке. Софтвер упућује и на спискове најчитанијих књига и препоручених наслова, а пружа и могућност приступа преко Фејсбук или Твитер налога, што процес регистровања своди на уношење свега два аутентификациона броја са чланске картице.

Ширење читалачких навика

Поред модернизације школских библиотека, радимо и на подстицању читања. Уз Евок библиотеке књиге су доступније ученицима јер им је омогућена претрага и резервација омиљених дела путем Интернета. Ученици ће ускоро добити и прилику да своје знање из књижевности провере у онлајн квизу и тако освоје вредне награде. Сазнај више…

ПЕЦД програм

Пројекат „Онлајн библиотеке“ реализовао је тим Евок, који чине студенти Електронског и Машинског факултета у оквиру Програма „Партнерство за образовање и развој заједнице“ (ПЕЦД програм). Сазнај више…

Top