Home >> Образовање,Слајдер >> Округли сто „Реформе у образовању између теорије и праксе“

  • Форум
  • Коментари су искључени на Округли сто „Реформе у образовању између теорије и праксе“
Округли сто „Реформе у образовању између теорије и праксе“

 Обавештавамо јавност да ће у четвртак, 21. марта 2019. године гост Форума београдских гимназија бити проф. др Сњежана Корен, професор на Универзитету у Загребу. Професорка Корен ће бити један од учесника Округлог стола „Реформе у образовању између теорије и праксе“, који организујемо у Прес центру УНС-а са почетком у 15 часова. 

Др Сњежана Корен један је од креатора курикуларне реформе у Хрватској за предмет историја, а који је изазвао доста полемике у хрватској јавности. Професрока Корен говориће о проблемима са којима се суочила Хрватска у процесу реформе образовног система. 

Форум београдских гимназија са пажњом прати све промене у српском образовању нарочито оне које се тичу реформи у општем образовању. Форум је и претходне године упозоравао на потенцијалне проблеме који се могу јавити у самом процесу имплементације. Неки од уочених проблема на које смо указивали испоставили су се реалним  већ на почетку нове школске године. Међу озбиљнијим проблемима који отежавају рад и ученика и наставника је недостатак уџбеника за први разред гимназија који би пратили реформисани план и програм наставе.

Осим тога, мишљења смо и да изборни пакети у пракси засада не дају очекиване резултате и да се у већини гимназија уместо кроз пројектну наставу реализују као „регуларни“ предмети што у старту дезавуише идеју Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Један од показатеља да нови програми не дају очекиване резулате су и оцене који ученици добијају из ових програма. Средња закључна оцена у готово свим београдским гимназијама креће се од 4.50 до чак 5.00, што представља неуобичајено висок просек.

На предстојећем Округлом столу намера нам је да укажемо на потенцијалне проблеме који се могу јавити и у следећој школској години уколико се хитно не реагује, а нарочито имајући у виду да план и програм за други разред гимназије још увек није усвојен.

 Осим гимназијском реформом, на Округлом столу бавићемо се и другим актуелним темама у образовању попут питања Велике матуре која од 2020/21 треба да замени пријемне испите за упис ученика на факултете, дигитализацијом школа и законским регулативама.

 Форум позива све заинтересоване да нам се придруже и допринесу свеобухватнијој анализи образовног система.

Учешће на округлом столу потврдили су:

  • др Србијанка Турајлић, пензионисани професор Универзитета у Београду;
  • др Дубравка Стојановић, Филозофски факултет Универзитета у Београду;
  • др Сњежана Корен, Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу;
  • др Јово Бакић, Филозофски факултет Универзитета у Београду;
  • др Огњен Радоњић, Филозофски факултет Универзитета у Београду;
  • Јасна Марковић, директор Гимназије у Лазаревцу.
Top