Home >> Екскурзије,Синдикат >> Округли сто: Организација ђачких екскурзија

  • Форум
  • Коментари су искључени на Округли сто: Организација ђачких екскурзија
Округли сто: Организација ђачких екскурзија

Милица Миленовић: Овакве екскурзије какве данас имамо, а које се своде на забаву и шопинг, нам не требају!

У Новом Саду је у оквиру Сајма туризма, 30.09.2016. године, одржан округли сто на тему „Проблеми у уговарању и реализацији ђачког и омладинског туризма“. Организатор је била заједница туристичких агенција ЈУТА.

Учествовали су представници туристичких агенција који се баве омладинским туризмом, представник Министарства просвете, представник Министарсва туризма, потпредседник Друштва директора школа и председник Форума београдских гимназија.

Председник Јуте Александар Сеничић отворио је дискусију констатацијом лошег стања у уговарању и реализацији ђачких екскурзија, које је настало као последица обавезе школа да расписују тендер за јавне набавке, како би организовале екскурзије својих ученика.

Представници туристичких агенција су изнели низ примера којима су објашњавали неодрживост оваквог начина избора агенција. Тврде да је он извор корупције и да су многе школе, не желећи да буду оптужене за незаконите радње, одлучиле да екскурзије и рекреативне наставе не организују. Додали су да престанак путовања ученика сматрају погубним по нашу децу, њихово образовање и укупан развој, пошто друге начине путовања и усвајања културних садржaja немају, због родитеља који су видно осиромашили и не могу да им на други начин то обезбеде.

turizam2

Председница ФБГ-а Милица Миленовић је приметила да нам овакве екскурзије какве данас имамо, а које се своде на забаву и шопинг, не требају. Наставници би требало да стварно, а не формално одлучују о маршрути и садржају екскурзија, како би оне имале виши едукативан карактер. Критиковала је однос Министарства просвете према наставницима, које је поставило у улогу пуких извршилаца налога и жеља ученика и родитеља – послодаваца (будући да они плаћају наставнике). Нагласила је да су студијска путовања саставни део Годишњег програма рада школа и отуда наставник мора да буде плаћен од свог послодавца као сваки запослени који је на службеном путу.

Потпредседник Друштва директора школа Србије Иван Ружичић је изнео пример своје школе, гимназије из Чачка, као пример добре праксе, сматрајући да родитељи морају да имају пресудну улогу у организацији екскурзије, јер је они плаћају, а да наставници морају да спроводе Правилник о понашању ученика у школи и на путовањима и да санкционишу недисциплину, односно да забавне садржаје избаце из програма екскурзија.

turizam1Представник Министарства просвете Богољуб Лазаревић се сложио са изнетим проблемима, односно насталом ситуацијом у реализацији ђачких екскурзија. Сматрајући да су оне неопходне ученицима, рекао је да ће се предвиђеним изменама Закона о образовању променити и њихов начин организовања.

Представница Министарства туризма се  заложила за веће учешће наставника у организовању екскурзија, како би оне више допринеле стицању туристичке културе код наших ученика, а  тиме и повећању опште културе нашег становништва. Нагласила је потребу да наши ученици упознају нашу културну баштину, констатацијом да се више путовања ученика средњих школа реализује у иностранству, па је на Министарству просвете задатак да учествује у туристичком развоју Србије.

Округли сто је завршен са уверењем да ће у новој календарској години, односно у новој сезони, екскурзије бити организоване на другачији и бољи начин.

ФБГ

Top