Home >> Образовање,Слајдер >> Округли сто: Неопходне системске реформе

Округли сто: Неопходне системске реформе

У организацији Форума београдских гимназија, у четвртак, 21. марта 2019. године, одржан је Округли сто „Реформе у образовању између теорије и праксе“. На Округлом столу учешће су узели представници академске заједнице из Србије, Хрватске, као и гимназијски професори. Циљ Округлог стола био је анализа реформи у образовном систему. 

Учесници Округлог стола сложни су у оцени да су Србији неопходне реформе образовног система, али истовремено су и мишљења да спровођење реформи на начин како се оне сада спроводе неће допринети значајнијем бољитку јер се ученици не подстичу  критичком и аналитичком размишљању већ градиво уче напамет. С друге стране, ни дуално образовање које Министарство просвете, науке и технолошког развоја постепено имплементира, према мишљењу учесника, не доприносе бољем и квалитетнијем образовању јер како је оценила професорка Турајлић оно је и у Србији и у региону уведено под притиском Немачке, а у појединим земљама ЕУ служи, пре свега, за школовање деце гастарбајтера.

Нови концепт Велике матуре поделио је универзитетску заједницу и док један део универзитетских професора сматра увођење Велике матуре добрим потезом јер ће омогућити равноправније услове приликом самог уписа, други су мишљења да држава у овом тренутку није у стању да спречи могуће злоупотребе приликом полагања, што се може касније одразити и на квалитет студија.

Овогодишњи Округли сто био је одлична прилика да се упореде хрватски и српски школски систем, с обзиром да је учешће на Округлом столу узела и проф. др Сњежана Корен са Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу. Како је оценила професорка Корен, реформа у Хрватској доживела је потпуни фијаско јер није било довољно политичке воље да се она спроведе.

На Округлом столу представници Форума београдских гимназија оценили су да је Србији неопходна комплетна и свеобухватана реформа образовног система, али да она мора бити суштинска и не сме се сводити на ad hoc решења. Представници гимназија мишљења су да је још рано давати коначну оцену када је реч о реформи гимназија, али је несхватљиво да се  грешке које су начињене претходне године понављају и ове. Већ сада нам се чини извесним да програми за други разред гимназије неће бити усвојени на време, што ће наредне школске године, ученике другог разреда суочити са истим проблемима са којима се суочавају и ове, а један од горућих је проблем уџбеника. 

Учесници овогодишњег Округлог стола били су:

  • др Србијанка Турајлић, пензионисани професор Универзитета у Београду;
  • др Дубравка Стојановић, Филозофски факултет Универзитета у Београду;
  • др Сњежана Корен, Филозофски факултет Свеучилишта у Загребу;
  • др Јово Бакић, Филозофски факултет Универзитета у Београду;
  • др Огњен Радоњић, Филозофски факултет Универзитета у Београду;
  • Јасна Марковић, директор Гимназије у Лазаревцу

 

Top