Home >> Друштво >> Око 80% ромске деце ван система основног образовања

  • Форум
  • Коментари су искључени на Око 80% ромске деце ван система основног образовања
Око 80% ромске деце ван система основног образовања

Свако десето дете које се роди у ромском насељу није уписано у матичну књигу рођених, а због административне невидљивости овој деци је отежан приступ здравственим, социјалним и образовним установама.

Процене говоре да је чак 80 одсто ромске деце ван система основног образовања. Често напуштају школовање да би зарађивала за своју и егзистенцију своје породице, а због снажног патријархалног обрасца и култа невиности, родитељи често исписују своје девојчице из школе и приморавају их на рану удају, што је један од најекстремнијих облика кршења дечјих права. Последњих година у тренду је да се ромске девојчице удају у земљама западне Европе, а након повратка родитеља у Србију често се губи сваки контакт са дететом. Нико нема информације да ли су те девојчице остале у уговореном браку или су завршиле у ланцу проституције и трговине људима – упозорила је Нада Ђуричковић из Ромског центра за жене и децу „Даје”.

Представници државе врше системску сегрегацију ромских малишана. Ја сам годинама радила као педагошки асистент и изашла из образовног система кад сам схватила да школа и центар за социјални рад жмуре на дискриминацију ромских ученика. Кад сам замолила социјалне раднике да испитају због чега два ромска дечака из хранитељских породица у школу долазе гладна, мршава и хигијенски запуштена, нико није реаговао. Кап која је прелила чашу била је када је ромски ђак добио бруталне батине у сали за физичко. Тада је школа од мене тражила да напишем како је он стално провоцирао дечака који га је тукао. Иако сам ја одбила да ставим свој потпис на тај документ, ромски дечак је пребачен у Школу за образовање одраслих – подсетила је Нада Ђуричковић.

Упркос декларативној опредељености државе за инклузивно образовање, између 30 и 40 одсто ромске деце налази се у специјалним школама. Осим тога, родитељи из опште популације често исписују своје дете из основне школе коју већински похађају ромски ђаци. Често се дешава да приликом уписа ромских ученика школе упућују родитеље у другу школу са аргументацијом да им дете територијално не припада – нагласила је Јована Вуковић из невладине организације „Једнакост”.

Извор: Политика

Top