Home >> Образовање,Реформа >> ОГОРЧЕЊЕ: Отпуштање универзитетских професора катастрофа за државу

  • Коментари су искључени на ОГОРЧЕЊЕ: Отпуштање универзитетских професора катастрофа за државу
ОГОРЧЕЊЕ: Отпуштање универзитетских професора катастрофа за државу

Декани одлучили да затраже ублажавање одлуке

На ректорском колегијуму Београдског универзитета декани су одлучили да затраже ублажавање одлуке о подели отказа за 500 научника.

Стручна јавност огорчена је због одлуке Владе о максималном броју запослених у јавном сектору по којој универзитетским професорима и сарадницима следују откази!

Само на Београдском универзитету без посла ће остати најмање 500 људи, а највише на Медицинском факултету – чак 250. Због ове одлуке јуче је одржан проширен ректорски колегијум БУ, а како сазнајемо, одлучено је да се надлежним министарствима пошаље допис у намери да се одлука преиначи и ублажи.

Редовни професор на катедри за педијатрију Медицинског факултета др Бранимир Несторовић каже да је одлука крајње неозбиљна, бесмислена и некоректна.

– Људи који су се цео живот школовали за један позив треба да остану без посла само зато што држава нема никакав план и програм. Претпостављам да су хтели да уштеде, али то не може да се ради на тај начин – истиче др Несторовић:

– Поједини студенти и професори су се већ узнемирили. Да ли сте чули да је нека друга земља, осим Србије, тако нешто урадила? Зар смо толико образован народ да нам не требају професори?

Ветеринарски факултет у Београду мораће да отпусти 33 запослених. Бивши начелник републичке ветеринарске инспекције др Мирослав Стојшић истиче да је све ово веома лоше за српско образовање.

– Одлука је катастрофална! Заиста није добро да без посла остану научници, лекари, професори и стручњаци – поручује Стојшић.

Професорка психијатрије Санда Рашковић Ивић каже да се земља која има „вишак“ професора опростила с напретком и будућношћу.

Младен Шарчевић, министар просвете
ОДЛУКА НЕ ЗНАЧИ ДА ЋЕ БИТИ ОТКАЗА

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да одлука не значи да ће бити смањивања запослених на факултетима.

– Имате затечено стање због закона о забрани запошљавања, али када бисте питали факултете да ли имају тај број запослених – немају га. То је поента приче. Кога год питате да ли вам фали људи, сви траже више, на факултетима се јавља нерационално велики број људи, али то није реалан, већ имагинаран број људи.

Владимир Бумбаширевић,
РЕКТОР БУ ПОСЛАЋЕМО ДОПИС НАДЛЕЖНИМА

Након проширеног ректорског колегијума БУ, ректор Владимир Бумбаширевић није желео да износи детаље са састанка.

– Не бих сада о томе, послаћемо допис надлежнима – кратко је поручио Бумбаширевић.
Небојша Лалић, декан

МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ: МОЖЕ ДОЋИ ДО ГУБИТКА АКРЕДИТАЦИЈА

Треба да се обратимо свим надлежним министарствима, јер мислимо да ово није начин да се финансира наставно-научни кадар на факултетима. Морамо наћи неки други начин који постоји у свету и који ће нам омогућити несметани развој. Овакве одлуке могу донети бројне последице, укључујући немогућност акредитације. Можемо да се ускладимо с могућностима државе, али не на овај начин.

Сима Аврамовић, декан Правног факултета
МИСЛИМ ДА СУ СХВАТИЛИ ДА СУ ПОГРЕШИЛИ

Суштина је да би многи факултети због овог могли имати проблема са акредитацијом. Вероватно су одлуку донели у налету, али мислим да су осетилли да су погрешили и да ће то кориговати. Разумем потребу за рационализацијом, али ми смо се већ сами рационализовали. Ово може довести до проблема на појединим факултетима.

(Курир)

Top