Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Одржана трибина СРПС-а: Стање у просвети очајно!

  • Форум
  • Коментари су искључени на Одржана трибина СРПС-а: Стање у просвети очајно!
tribina 31

Милица Миленовић, Слободан Брајковић, Ранко Хрњаз и Светлана Милутиновић

СРПС данас проверио ставове свог чланства

 

Стање у образовању очајно!

На данашњој београдској трибини, око 100 представника СРПС-а из Београда и унутрашњости дискутовали су на тему „Тражимо оно што смо потписали“. Ставови свих колега су јако блиски. Изнети су сви актуелни проблеми, као и идеје како се борити да би се они решавали.

Доминирале су теме: криминалан рад директора школа по питању приказивања слободних радних места, противречности које је донео нови Закон о максималном броју запослених у јавним службама, пропаст платних разреда, неспремност школских власти да преговара о испуњењу Споразума, кашњење измена Закона о основама система образовања…

 

 

tribina 41

 

 

Преовладао је закључак да су просветне власти ипак „притеране уза зид“ пред захтевима просветних синдиката и да се треба борити до краја.

Данас ћете видети неколико слика са трибине, а од сутра ћете имати прилику да погледате и видео материјале са трибине.

У петак ће четири репрезентативна синдиката просвете имати заједнички састанак, на коме ће (евентуално) донети одлуку о штрајку упозорења.

 

 

tribina 11

 

У изгледу први у низу протеста

 

Пошто Министарство просвете не испуњава своје обавезе из Споразума о прекиду штрајка од 24. априла 2015, већ у петак (25.9.15) ће се састати лидери четири синдиката просвете како би се договорили о заједничком једнодневном штрајку упозорења.

По свему судећи, чека нас просветна јесен препуна протеста и штрајкова просветара. Ово је закључак који је донет на трибини у организацији СРПС-а.

Одлазак (отпуштање) помоћнице министра за основно образовање Жељке Радојичић Лукић само је још један индикатор који говори о томе да у Министарству просвете многе ствари шкрипе.

Министарство просвете није испунило ниједну обавезу потписану приликом прекида штрајка просветних радника. О новчаној помоћи нема ни говора, а измене Закона о основама система образовања и васпитања нису ушле у скупштинску процедуру. Платни разреди су „пропала ствар“. Такође, својим немуштим интерпретацијама Закона о максимуму запослених у јавном сектору и правно недопустивим „препорукама“ директорима школа, министар Вербић је у српској просвети направио проблем који до сада није постојао

 

Top