Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Одржан штрајк упозорења

tribina naslovna

 

Данас је, у организацији просветних синдиката СРПС-а, СОС-а, УСПРС-а и Независности одржан једночасовни штрајк упозорења. Штрајк је подржан од већине школа у већим местима и изазвао је довољну пажњу медија.

Процена синдиката је да је око 1.000 школа данас обуставило наставу на првом часу у свакој смени.

Синдикат радника у просвети Србије је најавио и своје даље активности: тужбу против Владе РС због неизвршених обавеза које проистичу из Споразума са синдикатима и јавне протесте у следећем периоду.

На основу информација добијених до раних поподневних часова, гимназије ФБГ-а су већином штрајковале. Примећена је синдикана недисциплина појединих председника школских синдиката, који до сада нису послали своје СМС извештаје о штрајку.

Захваљујемо се колегама који су подржали овај штрајк упозорења!

На данашњој конференцији за медије, три од четири синдиката просвете (СРПС, Независност и СОС) упознали су новинаре са околностима везано за штрајк. УСПРС је одржала посебну конференцију за медије.

 

Извештај медија:

 

У штрајку упозорења око 1.000 школа

 

Запослени у образовању ступили су данас у штрајк упозорења јер нису испуњене обавезе из Споразума које су представници синдиката потписали са представницима Владе Србије о прекиду штрајка прошле године. Како је најављено, први час неће бити одржан ни у по подневној смени.

Штрајк упозорења данас је организован у око 1.000 школа у којима није одржан први час у преподневној смени, саопштила су три репрезентативна синдиката просвете.

Представници три репрезентативна синдиката СРПС, СОС и ГСПРС „Независност” рекли су да ће се представници синдиката просвете у понедељак састати са премијером Србије од кога о очекују да чују који од њихових захтева се може испунити.

Председник Синдиката образовања у просвети (СОС) Бранислав Павловић је навео да је основни разлог за штрајк не спровођење Споразума о решавању спорних питања у просвети, потписаног прошле године.

„Све што је у том споразуму потписано ништа није испуњено, ако се не рачуна оних бедних 7.000 које су добили сви запослени у просвети и они који нису учествовали у штрајку. Значи свих 160.000 запослених”, навео је он.

Према његовим речима циљ штрајка упозорења је да се поправи положај запослених у просвети који је изузетно низак и да се доведе на ниво пре смањења плата.

Павловић је казао да би у 2016. години укупно повећање у просвети износило 12,5 ако би се уважили захтеви синдиката.

„То би било укупно повећање за целу годину, а само да би се достигао ниво од пре смањења плата треба 11, 1 одсто да се повећају плате. Што значи да ми не тражимо ништа посебно”, казао је он.

Према његовим речима, велику несигурност представљаће и распоређивање у платне разреде и групе.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић казао је да је обећано да ће постојати јединствени платни разреди и иста цена рада.

„Међутим, сада цена рада неће бити иста као у осталим делатностима. Цена рада ће бити онолико колико је та делатност добила пара од буџета. Значи ове године за образовање смо добили три милијарде мање”, казао је он и додао да пара у буџету за просвету нема.

Брајковић је навео да је Законом о платама у јавном сектору направљена „импровизација платних разреда” и да су тиме испуњене само обавезе према ММФ-у.

Он је најавио је и да ће синдикати тужити суду Владу Србије јер није испунила преузете обавезе из раније потписаног Споразума.

Брајковић је казао и да ће ако не буду испуњени захтеви синдиката бити одржавани протести по градовима Србије.

Представници Уније синдиката просветних радника Србије који, такође, учествују у данашњем штрајку упозорења одржали су одвојену конференцију за новинаре.

Министарство просвете тврди да данас први школски час није одржан у око 450 школа. Према подацима Министарства добијеним из школских управа широм Србије, штрајк упозорења одржан је у 302 основне школе и 151 средњој школи.

Запослени у образовању ступили су данас у штрајк упозорења јер нису испуњене обавезе из Споразума које су представници синдиката потписали са представницима Владе Србије о прекиду штрајка прошле године. Како је најављено, први час неће бити одржан ни у по подневној смени.

Синдикати, као захтеве наводе повећање коефицијената у априлу и октобру у износу од четири одсто плата за наведене месеце, као и исплата награде утврђене Споразумом и Посебним колективним уговором у изосу од 5.000 динара. (Бета)

 

 

Top