Home >> Друштво,Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Одржан штрајк упозорења у 14. београдској гимназији

Порука Синдиката професора Четрнаесте београдске гимназије:

ВИДЕО КАМЕРАМА НИЈЕ МЕСТО НА ЧАСУ!

 

Ситуација у којој се налазе професори  14. београдске гимназије је последица нерешавања  и одуговлачења процеса у вези инцидента који се десио у учионици наше школе на крају првог полугодишта, када је ученик гађао професора мобилним телефоном, чији је снимак часа завршио на Интернету.

Дошло је до нарушавања међуљудских односа и постепено се урушавају критеријуми који представљају опште норме понашања у учионици и школи. Предузете мере које је директорка школе спровела не иду у прилог решавања новонастале ситуације.

Видео надзор се у свим школама користи за контролу ходника и дворишта, ради повећања степена безбедности ученика. Међутим, у нашиј школи се снимају и часови, већ годинама. Поставили смо питање: да ли снимање часова има везе са бедбедношћу ученика, или је то контролисани видео надзор, уперен против наставника? Ко је одговоран за видео надзор у Четрнаестој – директорка школе или Министарство просвете? Одговора до сада нема!

Пошто одговора нема, одлучили смо да се сами изборимо за заштиту  професије и достојанства! Желимо да поручимо свима да однос ученик – професор не сме бити нарушен и да нашим примером покажемо свима да желимо да се његовим спровођењем спречи злоупотреба у било ком правцу: ка ученику или ка професору.

 

И ЗАТО, ТРАЖИМО УКИДАЊЕ ВИДЕО НАДЗОРА У УЧИОНИЦАМА ЧЕТРНАЕСТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ!

 

О свему смо на време обавестили Школски одбор и министра просвете и тражили да се обавести Савет родитеља.

Највећа подршка су нам родитељи ученика, виши синдикат, сви београдски синдикати и медији.

Синдикат 14. београдске гимназије

 

3. марта 2014.

7Comments

 1. Roditelj каже:

  „Kada gore pomenuti direktorčići stave kamere u svoju kancelariju“

  Ovo je jedno od dobrih, konstruktivnih rešenja, naravno da se dozvoli da roditelji, učenici i nastavnici dobiju snimke direktora u kancelariji, bez ikakve cenzure, jer isto važi i obratno

  To je po Ustavu jednak tretman građana i jednako pravo pred zakonom.

  Ako je ostalo iole pameti, ove kamere će biti izbačene iz učionica i poklonjene nekim ustanovama kojima je recimo potreban, zatvori, na primer.

  Hajde da jednom neko konacno prizna greške i da ih popravi, napred direktorka, progutajte sujetu.

 2. Roditelj каже:

  Cinjenica da se nastavnici, roditelji ili ucenici ne zale je iz prostog razloga sto niko ne sme da se pobuni iz straha od potencijalne odmazde. Neka naprave tajnu anketu o tome ili tajno glasanje, pa da vidimo. Skaradno je da se nastavnici kontrolisu na ovaj nacin!

  Ili ako je to nacin onda odmah ukinite prosvetnu inspekciju a uvedite kao Veliki brat kanal na TV da gledamo 24/7 ucenike i nastavnike. Naravno da je ovaj predlog ironija.

  Ono sto me zapanjuje je cilj postavljanja kamera, potpuno pogresno da nadzire nastavnike Da je postavljena sa namerom da se snime kvalitetna predavanja pa da se zaista pustaju na TVu kao nastavni program za mlade ali i odrasle, to bih razumela

  Ovde se puno novca i energije trosi da se maltretiraju i ponizavaju oni koji najvise doprinose obrazovnom sistemu, bez nastavnika i profesora, tesko da bi postojao obrazovni sistem

 3. istomisljenik каже:

  Manite se corava posla, sindikalci, bolje se pozabavite ozbiljnim pitanjima degradiranja nase i vase profesije. Sram da vas bude od ovog zamajavanja i zaludjivanja prosvetnih radnika!

 4. Sokiću, cigane! каже:

  Ako profesor radi kako treba, nema čega da plaši. Ali, opšte je poznato kakvi sve neradnici vise po sindikatima.

  • necu vise da cutim каже:

   Kada se neko napada pod pseudinimom koji vredja moze se samo zakljuciti da se neko debelo plasi za svoj rad I da ne zeli da bude otkriven/ A floskule ko radi dobro ne treba da se plasi su za malu decu, jer u ovoj drzavi svaki posten vredan nastavnik moze bez problema da dobije otkaz ako se to nekom mocniku prohte.

  • просветар каже:

   Ако је лик који је дао претходни коментар просветни радник, жалосна нам мајка.

  • Vladan Božović каже:

   Ne radi se o tome da profesor koji dobro radi nema čega da se plaši, već o tome da niko nema prava da snima profesore bez njihove dozvole, a ponajmanje nekakvi pišljivi direktorčići.
   Čudim se kolegama iz četrnaste gimnazije što to dozvoljavaju, a pogotovo se čudim njihovoj neinventivnosti.Kada uđu u učionicu ili kabinet treba da prebace peškir preko kamere i na taj način spreče neovlašćeno snimanje. Time ne čine nikakvo krivično delo, ne kradu, ne uništavaju inventar, jednostavno ne dozvoljavaju da ih neko protivzakonito snima.
   Kada gore pomenuti direktorčići stave kamere u svoju kancelariju, da može da se nadgleda njihov rad, onda imaju pravo da to zahtevaju od drugih, naravno pod uslovom da im to profesor dozvoli.

Top