Home >> Саопштења >> Одржан састанак у Министарству просвете

  • Форум
  • Коментари су искључени на Одржан састанак у Министарству просвете
Одржан састанак у Министарству просвете

Данас је на захтев представника Форума београдских гимназија одржан састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Састанку су присуствовали представници Министарства просвете и Форума београдских гимназија и том приликом је разматрана могућност за плаћање наставника који буду учествовали у реализацији државне матуре.

Форум београдских гимназија сматра да је основ квалитетне реализације државне матуре мотивисан наставник. У вези с тим, на данашњем састанку нагласили смо да Министарство просвете има обавезу да створи услове, да рад на матури буде ствар престижа, а не принуде.

На одржаном састанку Форум је представио своју платформу, за коју сматрамо да би могла битно допринети квалитетнијој реализацији државне матуре. Један од предлога са којим смо изашли пред представнике Министарства подразумева да, осим гимназијских наставника, у дежурство и прегледање тестова на матури морају бити укључени и универзитетски наставници. Исто тако, наглашено је да на испитима морају дежурати супервизори који би били бирани искључиво из реда универзитетске заједнице. Истовремено , јасно смо ставили до знања да сматрамо да сви наставници који буду учествовали у реализацији матуре морају бити плаћени за свој ангажман, као и да наставнике треба бирати на конкурсу и у том смислу представницима Министарства су предочена два могућа модела за која сматрамо да би би могла бити прихватљива обема странама.

 Форум београдских гимназија је задовољан започетим разговорима на ову тему и данас је постигнута сагласност да они буду настављени по формирању нове Владе.

У Београду, 12. мај 2022.

Top