Home >> Друштво >> Одржан протест против Бус плусa

(30 јул 2012, ФБР- Игор Маринковић)

На Тргу Републике данас је одржан протест “Народ против Бус плуса” на ком је још једном затражено да се раскине уговор са фирмом Апекс и укине Бус плус систем контроле карата, покретање истраге о кршењу закона приликом тендера и склапања уговора са Апексом и самњење цена карата у градском превозу.

Данашњи протест су подржала и три синдиката ГСП: Синдикат возача ГСП, Синдикат “Еуро возач” и Синдикат “ГПС”. У име возача ГСП окупљенима се обратио Јован Маљевић који је рекао да синдикати возача који се такође противе уговору са Апексом трпе прогон и последице. Он је поручио да запослени у ГСП подржавају грађане у захтеву да се укине Бус плус, али да су принуђени да раде у том систему јер им стално прете отказима.
Представник удружења “Народ против Бус плуса” Игор Маринковић позвао је грђане да пружају подршку лицима без карте у аутобусима и да се вербално и културно успротиве насиљу које спроводе контролори Бус плуса.
– Покажимо солидарност према сиромашним грађанима и не дозволимо да их избацују из превоза. Од данас сви треба да бојкотујемо куповину карата Бус плуса. Такође, постоје бројни начини саботаже Бус плус апарата без да се униште и прекрши закон. Залепите на апарат обавештење “Апарат је у квару”, “Не ради” и слично. Апарате можете умотати обичном најлонском кесом да изгледа као да су изоловани јер су оштећени, ако кондуктер дође реците му да сте мисли да апарат не ради – објасно је Маринковић. Он је позвао грађане да не нападају физички возаче ГСП јер су они такође жртве Бус плуса”.
Небојша Ранђеловић из удружења “Народ против Бус плуса” објаснио је окупљенима права контролора Бус плуса као и права грађана у току контроле.
– Нисте у обавези да котролорима Бус плуса покажете личну карту, они не смеју да вас додирују, да вас физички избацују нити да нареде взачу да затори врата и мимо ваше воље вас задржи у возилу. Једино што могу је да вас замоле да напустите возило, а и то имате право да одбијете. Комунална полиција сме да вас легитимише али нема право да радницима Бус плуса даје ваше податке – објаснио је Ранђеловић такође позивајући људе да не купују карте.
Окупљени су затим прошетали улицама Коларчева, Теразије и преко Трга Николе Пашића прошетали до Скупштине града. Током шетње грађани су скандирали “Ђиласе одлази”, “Лопови, лопови” и “Ђилас лопов”. Полиција није дозволила окупљенима да приђу Скупштини града већ их је кордоном зауставила на платпу 50 метара од улаза.
Протести “Народ против Бус плуса” одржавају се уз подршку више родољубивих организација међу којима СНП Наши и Канон. Организатори скупа окупљени у удружење “Народ против Бус плуса” позвали су све орфанизације и поједице да се придруже њиховој борби против коруције у Београду, пљачке и понижавања београђана.

2Comments

 1. Ogisa каже:

  Molio bih da mi odgovorite, dokle se stiglo sa prosvetnim zahtevom da se placa nadoknada za prevoz u novcu, kao u svim drugim sluzbama? Pominjali su se protesti, razgovor sa Djilasom, tuzbe…

  • admin каже:

   То питање је више пута било на дневном реду Главног одбора ФБГ-а. Став ФБГ-а је садржан у следеће три тачке:
   1. Не постоји никакав реалан основ за штрајк, јер би се он завршио фијаском, из разлога што колеге неће хтети да штрајкују због 5% незадовољних Бус плусом;
   2. ФБГ ће и даље захтевати разговор са градским властима, али само заједно са осталим београдским синдикатима образовања;
   3. Свим незадовољним колегама који су одбили да преузму Бус плус картицу и који тренутно сами себи плаћају превоз, ФБГ је спреман да пружи правну подршку у вођењу судског спора.

Top