Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Одложен штрајк у школама 2. септембра

Излазак Обрадовића и Динкића из владе оставио синдикате просветара без преговарача

 

Одложен штрајк у школама 2. септембра

 

 

„ДАНАС“: НАША ПРИЧА
Аутор: В. Андрић

Београд – Нова школска година почеће на време, јер је Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) одустао од најављеног генералног штрајка, који је био заказан за 2. септембар, сазнаје Данас. Смена министара просвете и финансија Жарка Обрадовића и Млађана Динкића практично је приморала овај синдикат да одустане од протеста, јер у овом тренутку немају с ким да преговарају о корекцији коефицијената у образовању, што је био основни штрајкачки захтев.
Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић каже за Данас да ће тај синдикат „вероватно донети одлуку о одлагању штрајка, јер немају начина да га спроведу“, те да ће сачекати формирање нове владе и одредити нови термин за протест, ако не успеју да се договоре са Обрадовићевим и Динкићевим наследницима. Чак и ако нова влада буде формирана до 26. августа, то неће утицати на евентуални обрт, јер штрајк мора бити најављен 15 дана раније.

Подсетимо, СРПС је још крајем маја донео одлуку да ступи у седмодневну потпуну обуставу рада од 2. септембра, уколико влада не пристане на измену коефицијената за обрачун и исплату плата запосленима у образовању. Тај синдикат тражи да однос између најниже и највише зараде у просвети буде један према три, док је сада један према два.

– Наш предлог је да се коефицијенти коригују у три године, и то тако што би у 2013. коефицијенти били повећани за девет одсто, 2014. за исти проценат и 2015. за 9,5 одсто. Најнижу плату би имале спремачице, око 21.000 динара, колико сада износи минималац у Србији, а осталим категоријама запослених зарада би се постепено усклађивала, како бисмо дошли до тога да однос између најниже и највише плате буде један према три – каже Брајковић.

Синдикати упозоравају да је постојећи однос неодржив и да је то довело до нелогичности да запослени са четвртим степеном стручне спреме такође примају минималац. Брајковић указује да је просечна зарада у образовању (40.000 динара) у овом тренутку испод републичког просека (44.000), иако по квалификационој структури 80 одсто запослених у просвети има вишу или високу стручну спрему. У прилог томе да су просветари у лошијем положају од осталих корисника буџета, говори и податак да је свима њима плата повећана пре замрзавања. Брајковић додаје да су просветари 2006. године имали 30 одсто већу плату од просека у држави.

На питање да ли ће излазак из владе досадашњег министра финансија утицати на преговоре, јер су синдикати са Млађаном Динкићем имали коректне односе, Брајковић потврђује да су са њим успевали да се договоре.
– Динкић нам је рекао да сада нема пара, али је обећао да ће корекција коефицијената почети од 2014. године. На једном од ранијих састанака нас је питао зашто смо дозволили да нам плате толико падну. Рекли смо му да смо много пута тражили промену коефицијената и да је то било предвиђено од 2012. у споразуму који су синдикати потписали са владом после великог штрајка 2011. године. Међутим, то није испоштовано – каже Брајковић.

Унија синдиката просветних радника Србије сутра ће одржати састанак Председништва, на коме се не очекује доношење препоруке о евентуалном штрајку почетком нове школске године. Јасна Јанковић из Уније каже за Данас да ће Председништво анализирати постојећу ситуацију у образовању, која, по њеним речима, свакако није добра, али да се у овом тренутку не размишља о новом протесту. Подсетимо, Унија је током маја и јуна одржала низ протеста због технолошких вишкова у просвети, које су подржали и чланови Синдиката образовања Србије. Јанковићева наглашава да одлуку о штрајку може да донесе само Главни одбор Уније, који ће се састати 24. августа, али додаје да тренутно „синдикати немају с ким да преговарају“.

Припреме за штрајк на јесен још пре летњег распуста почео је и Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“, али јуче нисмо успели да сазнамо да ли ће и они одустати од протеста. Измена коефицијената је кључни захтев и тог синдиката.

 

Један састанак

 

Након што су синдикати најавили штрајк у школама, формирана је комисија која је требало да предложи измене коефицијената у образовању. У њој су били представници сва четири репрезентативна синдиката просветних радника, министарстава просвете и финансија. Комисија је одржала само један састанак, након чега су без министарског места остали Жарко Обрадовић и Млађан Динкић.

 

Технолошки вишкови

 

Синдикати просветних радника још немају податке о броју запослених који ће од јесени бити проглашени технолошким вишком. Тај списак би требало да буде познат после 15. августа. Прошле године око 30.000 запослених није имало пун фонд часова, а од јесени би ситуација могла бити драстичнија, јер је чак 7.000 мање ђака у генерацији која је уписала средњу школу. Додатни проблем настао је након афере са „проваљеним“ тестовима и уписа у средње школе само на основу бодова из основне, јер су средње стручне школе остале полупразне, док су у популарним школама ђаци уписивани преко предвиђене квоте.

4Comments

 1. tačerka каже:

  To što se vama moje mišljenje ne dopada, ne znači da ja „ne mislim dobro“. Rezultati su bitni, a ako je PKU jedini rezultat vredan hvale za toliko godina, onda je to zaista poražavajuće.

 2. tačerka каже:

  Inače su svi profesori očekivali „veliki preokret“ najavljenim štrajkom! Sramota!!!! Sindikati razni, osim što ubirate članarinu redovno, zapitajte se šta ste uradili za prosvetu u prethodnih deset godina? Država ne mari, nije joj u interesu (mada bi itekako trebalo), a, vi, sindikati, zašto ste doveli prosvetu na dno, kada ste plaćeni od svojih članova da se borite?!!!

  • admin каже:

   Имате право да мислите, али то не значи да мислите добро. Рећи ћу вам само једну ствар за коју су заслужни синдикати: ПКУ. Не мислите ваљда да нам је ПКУ омогућио неки министар, или неки директор школе? Има још много примера који би могли да потврде да синдикати у образовању испуњавају (бар у некој мери) своју сврху. Ово никако не значи да су синдикати добри и да не би могли да раде боље.

 3. просветар каже:

  Када је СРПС најавио штрајк дао сам коментар да бих баш волео да видим штрајк који ће организовати и спровести Хаџи Здравко Ковач, Ранко Хрњаз и Милан Трбовић. И ето опет нисам дочекао да то видим.

Top