Home >> Образовање >> Обустављена настава у гимназији „20. октобар“

  • Форум
  • Коментари су искључени на Обустављена настава у гимназији „20. октобар“
Обустављена настава у гимназији „20. октобар“

Већина професора у гимназији „20. октобар“ у Бачкој Паланци потпуно је данас обуставила рад протестујући због ћутања министра просвете на њихове позиве и, како тврде, опструирања поступка за избор директора школе. Сумњају да иза свега стоји политика.

Своје професоре данас су могли да виде тек кроз прозор. Од њих 30, колико је требало да држи наставу поподневној смени, 23 је обуставило рад. „Добро дошли на скуп којим бранимо достојанство наше гимназије и којим се противимо гажењу воље запослених у поступку избора директора“.

Наставничко веће и Школски одбор су између два кандидата изабрали дотадашњу директорку Тамару Антић. Упркос њиховој усаглашености, Покрајински секретаријат им ни после четири месеца није дао било какав одговор. Крајем августа само их је обавестио да добијају в.д. директора.

„Стално сам се преиспитивала шта је још требало да урадим, да ли је оно што сам урадила добро, шта је још требало да кажем, наивно мислећи да је једино то важно – како радиш, да ли радиш добро свој посао. Али испало је да је важније ко су ти пријатељи, да је важније да ли си и у којој си странци“, каже Тамара Антић, кандидаткиња за директора школе.

Да је у све умешана политика сумњају и због позива које су поједини чланови Школског одбора добијали уочи гласања. Радмилу Илић је позвала особа из локалне самоуправе коју не жели да именује и тражила да гласа за другог кандидата.

„Понуђено ми је да решим проблем своје незапослености… то што ја до сада не радим не значи да ја могу да променим мишљење преко ноћи и да не мислим својом главом“, рекла је Радмила Илић, чланица Школског одбора.

Гласала је, каже, на основу чињеница и зато је ту. Као и представници школа у Стајићеву и Товаришеву који пролазе кроз сличну ситуацију, и просветари из других градова.

„Држава се прави као да они не постоје, е па постоје и зато смо дошли да подржимо. Желимо и тражимо у најкраћем могућем року да се министар изјасни коначно. Он је тај који поставља… да каже зашто се ово дешава у Бачкој Паланци“, наводи Јасна Јанковић, из Уније синдиката просветних радника Србије.

Управо министар даје зелено светло на именовање директора школа у Војводини, са или без мишљења Покрајинског секретаријата. У тој институцији наводе да су целокупну документацију упутили Министарству, заједно са изјашњењем покрајинског секретара да не даје сагласност за било ког од два кандидата.

У Министарству просвете за Н1 кажу да од Покрајинског секретаријата никада нису добили потпуну документацију, те да је министар пре десетак дана тражио да му је хитно доставе како би могао да донесе одлуку.

У међувремену школу води нова директорка у в.д. статусу.

„Део професора који не штрајкује је на настави. Организована су и предавања за децу, тако да наставни процес ни најмање не трпи. Што се тиче рада синдиката, у њега се не мешам“, рекла је Оља Нађ, в.д. директора гимназије „20. октобар“.

Извор: Н1

Top