Home >> Друштво >> Образовањем се не може управљати са улице
Образовањем се не може управљати са улице

Саопштење за јавност

 

Поводом реакције неких родитеља ученика основних школа „Ђуро Стругар“ на Новом Београду и „Стари Град“ на београдском Дорћолу (објављено у „Информеру“ 5. августа 2016. и у „Куриру“ 31. јула 2016.)

 

Образовањем се не може управљати са улице

 

Српски образовни систем је одавно у кризи. Са једне стране перманентни недостатак новца, а са друге све већи организациони и педагошки захтеви које доноси модерно доба, представљају често непремостиви проблем за српско Министарство просвете.

Чак и када нешто добро науми, министарство се у реализацији среће са додатним, непредвиђеним баријерама.

Овога пута, у покушају да донекле растерете буџет и да рационализују школски простор у Београду, просветним властима су се испречили појединци – родитељи ученика на Дорћолу и на Новом Београду са намером да, у недостатку аргумената, утицајем на јавност „одбране своју децу“ од намере државе да изврши спајање двеју школа на Дорћолу и двеју школа на Новом Београду. Тиме би се ослободиле две школске зграде које би добиле друге школе. Једна од њих, Политехничка академија, сада има велики број ученика и недостаје јој простор, а друга је Спортска гимназија, којој је одузета зграда и која је буквално на улици.

Разлог за спајање поменутих школа је искључиво у недостатку ученика и намери да се њихови ученици пребаце у најближу школу а тај школски простор додели школама које немају довољно простора, што је и предвиђено законском регулативом и представља један битан вид рационализације у образовању.

Директори основних школа које су у питању, у сваком случају су могли да искористе законске могућности које су им на располагању: да сазову савете родитеља и школске одборе, да сачине своје евентуалне одлуке, петиције, молбе или захтеве, да овласте родитеље који би заступали интересе осталих родитеља који би и у име свих њих писали јавна писма па чак и организовали протесте који би тиме били легитимни.

Међутим, у овим случајевима аргументи не би били на њиховој страни. Управо из тог разлога суочени смо са „аргументима“ групе родитеља или чак појединаца, који немају легитимитет али се позивају на то „да нису били обавештени“, „да је одлука донета преко ноћи“, „шта ће бити са њиховом децом“, „да су у питању мутне радње“, што једноставно не заслужује било какав озбиљнији коментар.

Не сумњамо у добре намере, али сматрамо да су претње некаквим протестима „у одбрану своје деце“ непромишљене. Тиме се јавности, образовном систему и градским властима шаље јасна порука да је образовањем могуће управљати буквално са улице.

Форум београдских гимназија се годинама бори и за рационализацију мреже школа. Учествујући у небројено много штрајкова, увек је водио рачуна о поштовању закона и легитимности коју му је увек давало чланство. То је једини начин да се понекад на образовање утиче и њиме управља и из базе, а да се не дозволи било какав облик анархије. Због тога се ФБГ одлучно противи овој врсти протеста који, верујемо у незнању и ненамерно, спроводе појединци којима легитимност не представља обавезу и који сматрају да се, у примени сваке одредбе закона, у сваком моменту и у свакој школи морају питати родитељи ученика.

У том смислу, ФБГ подржава Министарство просвете и Град Београд у намери да спроведу овај вид рационализације.

68Comments

 1. admin каже:

  ОБАВЕШТАВАМО ПОСЕТИОЦЕ ОВОГ ЧЛАНКА ДА ЈЕ ДИСКУСИЈА НА ОВУ ТЕМУ ЗАВРШЕНА, ЈЕР НЕКОЛИКО ДИСКУТАНАТА ЗЛОУПОТРЕБЉАВА ОВАЈ САЈТ НАЧИНОМ НА КОЈИ КОМУНИЦИРА. ХВАЛА СВИМА НА ДОСАДАШЊОЈ САРАДЊИ!

 2. Max каже:

  Bez želje da ulazim u polemiku da roditeljima srednjih škola veoma mi je zanimljivo da se kao Forum beogradskih gimnazija ni jednim slovom niste pozabavili odgovornošću činovnika Iz Ministarstva koji su zaduženi za srednoškolsko obrazovanje za stanje Sportske gimnazije.
  Još čudnije je što se niko pa ni vi niste zapitali kako je moguće I da li se to stvarno desilo da je Sportska “preko noći izbačena na ulicu”.
  Pa valjda postoji neki ugovor Sportske gimnazije sa Vojnom gimnazijom ili Vojskom Srbije o zakupu koji predviđa otkazni rok? Ako je to 10 dana, opravdano je zapitati se kakav je to direktor Sportske gimnazije koji potpiše ugovor po kome ga, zajedno sa sve učenicima, mogu izbaciti na ulicu za deset dana? I umesto da utvrdite, a to je bar jzednostavno, da li se uopšte otkaz Sportskoj gimnaziji dogodio preko noći ili su već odavno znali da treba da se isele 15. avgusta vi ste se u ime zainteresovanih činovnika Ministarstva krenuli u hajku na osnovne škole.
  Kada to utvrdite, onda se pozabavite pitanjem odgovornosti onih koji su krivi za stanje u kome se nalaze srednje škole.
  Zašto je direktor Sportske čekao do sada? Šta je radio godinama da reši problem? Da li je roditeeljima učenika Sportske prilikom upisa njihove dece rekao da mogu da ih svakog časa izbace na ulicu? Koliko je puta bio odbijen njegov predlog (ako ih je imao) za obezbeđenje prostora od strane nadležnih I sa kojim obrazloženjem?
  Biće da je kao I diektor Politehničke srednje škole čekao da mu aparatčiki obezbede prostor koji mu je zapao za oko.
  I na kraju još jedno pitanje za Forum beogradskih gimnazija – zašto vas I srednje škole uopšte zanima pitanje “racionalizacije” mreže osnosnih škola? Bavite se svojim problemima I svojim učenicima. Neće biti da država I menadžment srednjih škola ne može da nađe prostor da trajno reši pitanje vaših problema, bez ugrožavanja prava osnovaca.
  Veoma čudno u zemlji i gradu (Beogradu) gde stotine hiljada kvadrata zvrje prazni (jer država za mnoge i ne zna da je njihov vlasnik) da se prostori za Sportsku i Politehničku jedino mogu obezbediti tako što će se oteti zgrade dve osnovne škole sa tradicijom dužom od po šest decenija

  • admin каже:

   Ви, као и већина дискутаната на овом чланку, (извин’те) појма немате ни о Спортској, ни о томе чиме се све бави ФБГ. Нисте ни дужни. Сигурно да смо се бавили Спортском, чак смо помогли у њеном оснивању, 2002! Нажалост, у МПНТР-у једноставно ништа не може да се заврши на нормалан начин, а синдикате воле да виде само у лифту који иде на доле. Годину дана им није било довољно да припреме Спортску за селидбу, за коју се наравно одавно зна, јер је војска отказала уговор.

 3. Alex каже:

  Jedini zaključak do kojeg dolazim posle svega pročitanog je da je u pitanju VELIKI novac.
  Veliki novac koji okreću direktori srednjih škola.
  Kakav novac? Novac roditelja. Novac koji roditelji ne žale da bi detetu bez radnih navika obezbedili kakvu-takvu diplomu. Uz novac roditelja, dobijaju i novac poreskih obveznika za sve potrepštine, novac Grada za prostor i novac od izdatog prostora.
  Novac je razlog zašto se tako grčevito bore.
  Zbog toga su spremni da nahuškaju roditelje osnovaca i srednjokošlaca jedne na druge.
  Tragedija je što glavni krivci sede u Ministarstvu prosvete kojima mi dajem platu i oni treba da postoje zbog nas, a ne mi zbog njih…

 4. Ивица каже:

  Aдмине: Одлично! Али заиста! Ево ја Вас ПРВИ подржавам у намери рационализације мреже школа у граду Београду (а и шире ако треба). Значи ја, родитељ детета ОШ „Ђуро стругар“, ПОДРЖАВАМ у овој намери. И могу Вам рећи, брига ме за закон, јер сте ми ВИ у овом моменту битнији од истог. Ево гром ме ударио ако није тако.
  Значи, у том смислу дајем Вам један конструктиван предлог, за који се потрудите да се и оствари. Машински образовни центар на Новом Београду користи објекат који има капацитета око 1200 ђака (не држите ме за реч о бројкама, али ту је негде) а тренутно исти похађа око 400 ђака (можда мање, кажем Вам не држите ме за реч о бројкама). Зато Ви, који сматрате да сте „неко и нешто“ у оквиру „пројекта“ рационализације мреже школа и који сте у намери да „помогнете“ и МПНТР (читај: Министартсво просвете, науке и технолошког развоја) и РС (читај: Република Србија) у уштеди финансијских средстава, за све, цитирам Вас „феномене“ у Држави, Ви предложите да се Политехничка школа пребаци у Машински образовни центар на Новом Београду, а можда и Спортска Гимназија (јер сматрам да све три школе могу у две смене).
  За све напред наведено, имате моју подршку, а верујем и подршку осталих родитеља.
  И да, учлините ми услугу, молићу. Дајет не млатите празну сламу. Вио сте само форум и ништа више. Ми нисмо ни то. Ви нисте ни регулаторно тело МПНТР, нити неко саветодавно тело. Нити сте стручњаци у области образовања и васпитања, којима је држава дала „сертификат“ за обављање делатности на њеној територији. Ви сте само, „група грађана“ као и сви ми, која покушава да „отвори очи“ државним институцијама и која за разлику од нас, које прозивате да „деламо“ са улице, ви „делате“ са својих компјутера-што му некако дође исто. Не просипајте нам памет о „феноменима“ у држави, јер смо очевици свих који се збивају. И дајте предлог за вашу школу и поменуту средњу стручну школу, али не, понављам НЕ на штету других. И не мојте ми паметовати о трошковима одржавања школа, кад исте падају на терет локалне самоуправе, а не МПНТР.

  не бих Вас више задржавао (е сад можемо људски да прекинемо темеу и законима)

  • admin каже:

   Пренећемо Ваше љутите сугестије МПНТР-у првом приликом. Да Вам мало „допаметујем“: И новац којим располажу локалне самоуправе је државни новац.

 5. Žika Ilić каже:

  Ja mislim da FBG sa ovim saopštenjem je „pucao sebi u nogu“. Za njih je racionalizacija školstva prihvatljiva samo ako ne dira u njihov zabran, nego naprotiv, što više novih srednjih škola na štetu osnovnih škola, to bolje. A što će njihove kolege iz osnovnih škola dobiti smanjeni fond i platu zbog spajanja škola i odeljenja, to ih baš nešto zabole.
  I za njih je ujednačavanje uslova obrazovanja otprilike: „Ako ova osnovna škola može da radi u tri smene, što ne bi mogla i ova druga.“ Umesto da bude obrnuto.
  Ali valjda tako nam i treba, kad su nam sindikati razjedinjeni i kada sindikati su postali podrepaši vlasti, umesto da rade svoj posao i bore se poboljšanje uslova rada i veće plate radnika. Pri tome ne mislim samo na prosvetne sindikate, poput ovog FBG.

 6. Jelena Janjušević каже:

  Ponovo sam pročitala prepisku s Jovanom. Sad mi je malo jasnije da će njegove navode morati da pogleda naš advokat, jer mislim da je moguće da nam se upravo otvorio ceo jedan novi univerzum kog mi nismo bili svesni, potpuno zaboravljajući da su škole pravna lica, kao i da govorimo o mladim školama bez decenijske istorije koja bi, u vreme postojanja ozbiljne pravne države, sama po sebi podrazumevala njihov nastanak u skladu sa zakonom.
  Hvala Jovanu.

 7. Jelena Janjušević каже:

  Sad sam pažljivo pročitala vašu prepisku sa Jovanom, i mada pola ne razumem ni vas ni njega jer mi je isuviše pravnih termina, mostova i Milana Beka upetljano u to, hoću da pitam koliko Srbiju i Beograd košta održavanje bivšeg MOC, škole kojoj sada ne znam ime, ali koja je projektovana da primi 3.000 učenika na nekom suludom broju kvadrata od valjda 8.000… Koliko je to praznih soba, kako vi kažete, i koji ludak to plaća, ponovo se pozivam na vaše reči? I kako to da Forum koji se bavi srednjim školama ne vidi problem u svom dvorištu, ali vidi u komšijskom?
  Počinjem da sumnjam u vaše dobre namere (smajli koji namiguje)

 8. Jelena Janjušević каже:

  I kad smo kod racionalizacije, evo ja sam se uputila u sve teme koje pominjete: gašenje jedne OŠ gradu i republici donosi UKUPNO oko 140.000 evra godišnje.
  Predlog koji smo poslali na sve adrese štedi minimum 215.000 evra godišnje.
  Ne znam šta vam je mr Mrđenović poslao od dokumenata, jer sam ja u CG, on u BG, (a Telenor ima dobre roming ponude, ali očajan prijem signala u CG što otežava net komunikaciju), ali mislim da se tu nalazi i naš predlog racionalizacije.
  Dakle, ne sporimo da je racionalizacija potrebna, samo ne ova nesrećna koju nadležni predlažu.

 9. Jovan каже:

  Pošto FBG u ovom saopštenju poziva se na legalnost i legitimitet, i s obzirom da škole čije pravo oni brane su očigledno skorijeg datuma, dobro bi bilo da pogledamo drugi aspekt ovog problema, a to je koji su zakonski uslovi i okviri za osnivanje nove škole. Evo šta trenutno važeći „Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja“ o tome kaže:

  Obavljanje delatnosti
  Član 7
  Delatnost obrazovanja i vaspitanja obavlja ustanova.

  Uslovi za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti ustanove
  Član 30

  Ustanovu može da osnuje Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, ako:
  1) postoji potreba za vaspitanjem i obrazovanjem dece, obrazovanjem i vaspitanjem učenika ili obrazovanjem odraslih na određenom području;
  3) ima obezbeđena sredstva za osnivanje i rad.

  Ustanova može da počne sa radom i da obavlja delatnost obrazovanja i vaspitanja ako ispunjava uslove za osnivanje i ima:
  1) propisani prostor, opremu i nastavna sredstva;

  Dakle, kao što se iz prethodno navedenog vidi, prilikom osnivanja srednjih škola čije pravo FBG ovde brani prekršena su bar dva stava iz Člana 30 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a jedan stav bi takođe mogao da se dovede u pitanje.
  Naime, očigledno je da Sportska gimnazija i Politehnika – škola za nove tehnologije u trenutku svog osnivanja nisu imale ni propisani prostor, a niti obezbeđena sredstva za osnivanje i rad. Da su imale propisani prostor one ne bi sada tražile da se usele u prostor drugih škola. A nedostatak propisanog prostora takođe se može podvesti pod nepostojanje sredstava za osnivanje i rad, jer škola koja nema zgradu u svom posedstvu mora da uzme u zakup odgovarajući prostor, naravno, ako ima sredstva za to, što ovde očigledno nije slučaj.
  Stav iz člana 30 ovog zakona koji možda nije prekršen ali bi se mogao dovesti u pitanje je da li je postojala “potreba za obrazovanjem i vaspitanjem učenika na određenom području”. Drugim rečima, pomalo je teško braniti zaključak da u trenutku osnivanja Sportske gimnazije i Politehnike – škole za nove tehnologije postojala je potreba za osnivanjem jedne nove gimnazije i jedne nove tehničke škole na području Grada Beograda. U svakom slučaju, nije postojala potreba za osnivanjem obe škole odjednom, jer ako je „politika“ bila da se više dece upiše u gimnazije onda nije trebalo istovremeno osnivati srednju stručnu školu, i obrnuto, ako nam je trebala nova srednja stručna škola onda je trebalo zatvoriti a ne otvoriti jednu gimnaziju. Osnivanje obe srednje škole odjednom moglo je biti opravdano jedino ako je došlo do povećanja ukupnog broja učenika srednjoškolskog uzrasta, u šta sumnjam, ali možda FBG može to da dokaže pozivajući se na činjenice.

  Na osnovu svega prethodnog ja bih hteo da postavim pitanja:
  1) Da li FBG je digao svoj glas protiv osnivanja Sportske gimnazije i Politehnike – škole za nove tehnologije, zato što ove škole nisu imale propisani prostor i obezbeđena sredstva za osnivanje i rad, čime je prekršen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije?
  2) Ako se nisu pobunili protiv kršenja zakona tada, kako sada mogu da se pozivaju na legalnost i legitimnost kada dovode u pitanje pravo dvaju potpuno legalno osnovanih osnovnih škola da se bore protiv svog ukidanja, ?
  i 3) Ako se nisu pobunili protiv kršenja prosvetnih zakona tada, nije ni sada kasno, jer postojanje škola bez propisanog prostora očigledno ukazuje na ranije kršenje zakona. Dakle, zašto vi ne bi učinili to sada, makar i retroaktivno?

  • admin каже:

   ФБГ не оснива школе и није одговоран за настанак Спортске и Политехничке. Уместо што наводите законске одредбе и оптужујете ФБГ да је одговоран за поштовање закона приликом оснивања школа, позабавите се мало мостом „Газела“ који и данас нема технички пријем, спорним власништвом над Луком Београд, или неким трећим феноменом. Има их колико хоћете. Али, као и оснивање нових школа, то такође нема везе са делатношћу ФБГ-а.
   Мотив ФБГ-а је РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА и на њој ради Министарство, под притиском како ФБГ-а, тако и осталих синдиката просвете. Кад сте толико наоружани подацима, напишите колики су у поменутим основним школама трошкови струје и одржавања по ученику? Да ли је у реду да једна школа, уместо са 900 ученика, ради са 320 или 170? Који лудак ће то да плаћа? Да ли Ви живите у стану са осам соба од којих пет соба зврје празне? Ако је тако, Ви то и плаћате – има се, може се. Али, ова држава нема те могућности.
   Позивате се на легалност и легитимност основаних школа у које иду Ваша деца? Па нисте их Ви основали и не полажете никакво право на њих. Још горе по Вас: њих држава има право и МОЖЕ УКИНУТИ, АКО СМАТРА ДА ЈЕ ТО СВРСИСХОДНО.

  • Jovan каже:

   Наравно да ФБГ не оснива школе и није одговоран за настанак Спортске и Политехничке, али ево шта сте ви написали у вашем саопштењу, цитирам:
   „Форум београдских гимназија се годинама бори и за рационализацију мреже школа. Учествујући у небројено много штрајкова, увек је водио рачуна о поштовању закона и легитимности коју му је увек давало чланство. То је једини начин да се понекад на образовање утиче и њиме управља и из базе, а да се не дозволи било какав облик анархије.“

   Дакле, закони се пишу управо да би се спречило да дође до проблема као што је овај сад. А не треба бити много паметан да се схвати да главни узрок овог проблема је управо оснивање двају средњих школа противно одредбама Закона о основама система образовања и васпитања. Ако сте се ви годинама борили за разионализацију мреже школа уз поштовање закона, како то да вам је промакло оснивање нових средњих школа које не задовољавају основни законски услов да имају прописани простор?
   Мислим, Спортска гимназија је почела са радом релативно од скора, или тачније, у септембру 2002, а то није тачно време када је изграђен мост „Газела“ или „Лука Београд“.

   Да ли сте ви свесни да проблеми са којим се сада сусреће један члан вашег Форума, а то је Спортска гимназија, потиче управо од тога што је она основана на неодговарајући и против-законит начин. Тиме што нисте указали на време да то не може тако, и да то није прави начин на који се оснивају нове гимназије, ви сте такође допринели тренутним проблемима ове школе, њених запослених, ученика као и њихових родитеља.
   Хоћу да кажем, тачно је да ви нисте одговорни за настанак Спортске гимназије и Политехнике, али је очигледно нетачно да ви сте се „годинама борили за рационализацију мреже школа водећи рачуна о поштовању закона“. Којег закона?

  • admin каже:

   За Вашу инф, Спортска је приликом оснивања добила зграду једне основне школе. Иста ситуација као данас. Рационализација. Све легално и легитимно. Касније су је истерали у зграду Војне гимназије, а сада су је истерали и одатле. Нећете се љутити, али мислим да је било доста на ову тему.

  • Rajko каже:

   Možda je ova tema neprijatna za vas, ali ja moram da pitam:
   Kako to da uzastopno „isterivanje“ gimnazije iz jedne u drugu zgradu može da bude „legalno i legitimno“?

   Što se ne pobunite malo i protiv toga? Ako ste Forum beogradskih gimnazija.

 10. Jelena Janjušević каже:

  OŠ Đuro Strugar već pet godina delimično primenjuje nastavu po NTC sistemu (Nikola Tesla centar, Ranko Rajović i Uroš Petrović, MENSA Srbije) a od septembra je planirana implementacija tog načina učenja u potpunosti. Razlog iz kog je direktor Politehnike požurio sa izbacivanjem Đure preko svojih veza u Ministarstvu krije se upravo u ovoj odluci naše škole, jer su zahtevi roditelja osnovaca sve viši kada je pitanju sticanje FUNKCIONALNOG znanja, tako da je gotovo izvesno da ulaskom NTC sistema u Đuru Strugara kvota od 400 učenika neće biti problem.
  Moje razočaranje saopštenjem FBG leži upravo u činjenici da je naša namera bila da zatražimo podršku, jer NTC sistem obrazovanja garantuje daleko veći broj dece koja upisuju gimnazije i nastavljaju visoko školovanje.
  Mi smo radi da vas ugostimo u svojoj školi, da upoznate prvu generaciju budućih šestaka koji su od prvog razreda radili po tom programu i da probate da zaključite da li su naši napori bili uzaludni. Verujem da ćete kad ih sretnete shvatiti zašto nema šanse da posustanemo u borbi za Đuru.

 11. roditelj sportiste каже:

  Jelena,
  zelim Vam lep odmor u romingu

 12. roditelj sportiste каже:

  Ivice nista Vi ne razumete.Suvise ste ostrasceni i gubim vreme ucestvujuci u polemici sa roditeljima koji meni kao roditelju treba da objasne kako je logicno da moje dete nema skolu a njihovo treba da se spoji sa drugom skolom tj. da ide zajedno sa drugom decom sto predstavlja narusavanje prava deteta.Strasno!!!!!!

  • Jelena Janjušević каже:

   A kako ste vi došli u situaciju da vaše dete nema školu? Nekako imam utisak da roditelje osnovaca krivite za stanje koje očigledno ne traje od juče? I nekako mi se čini da ne vidite da odgovorni za to vaše stanje pokušavaju da krivicu svale na nas, a vi im svesrdno pomažete jer se trudite da se fokusirate samo na svoj problem. Kako je uopšte moguće da je neko razvijao školu koja je dostigla broj od 900 učenika a da u startu nije obezbedio ZGRADU u koju će škola biti smeštena? Jesmo li mi i za to krivi? I sad vam smeta što mi branimo naša stečena prava, koja smo imali mnogo pre pojave i Sportske gimnazije i Politehničke?! Ponašate se kao da smo mi nešto oteli od vas, a ne da pokušaj otimačine ide u drugom smeru. Prevarili su vas tom zamenom teza. Upali ste u logičku grešku, da ne kažem da ste ušli u pogrešan voz i da vam sad sve stanice pogrešne.

  • Ивица каже:

   Родитељу спортисте! Поред тога што је моја полемика везана за Политехничку школу, ево да Вам и одговорим:
   Нити знам Јелену, нити се познајемо, а све то поред чињенице да нам деца похађају исту школу, морам да признам да ми је, буквално речено, „узела речи из уста“.
   Човече! Чујете ли себе??? Ви говорите за наше изјаве да су страшне?! Стзрашно је то што сте постали параноични! „Деца ће вам бити на улици“? Замисли? Јесте да је државни систем „зрео за генералку“, али није ни толико „скренут“ да дозволи да, цитирам Вас „…моје дете нема школу“. ????
   Човече, гасе се основне школе, схватате! Ту МОЈЕ ДЕТЕ остаје без своје школе, своје средине, устаљеног начина рада, а тек је трћу годину у школи, терк закорачило у њу! А све због чињенице да су директори средњих школа „јаки“ са контактима, па све би „преко жита“.
   Уразумите се. Нити ћете изгубити школу, нити ће Ваше дете бити на улици! Да цртам?! Нити су родитељи основаца против ваше деце, или против Вас лично!
   И престаните да параноишете. Следећи пут, када имате „нападе“, ви на спорт заједно са дететом, опушта верујте ми…

   Не бих Вас више задржавао,поздрав.

 13. Ivana каже:

  Milanki: ‘placajte svojim novcem privatne skole’??? Milanka, mi VEC placamo DRZAVI za obrazovanje dece. Moja plata veca je od proseka, prijavljena sam regularno. Da drzava ne uzima skoro polovinu moje zarade (???) imala bih i za privatnu skolu. Za privatno zdravstvo ionako placam skoro svaki cas. Dakle nemojte o tome…

 14. Ивица каже:

  Админе: Не мојте испољавати ставове на штету других! Ја разумем родитеље Спортске гимназије или политехничке и та њихова деца су деца. Не могу да прихватим чињеницу да се на штету мог детета удовољава другом детету!

  поносни отац ученика ОШ „Ђуро Стругар“

 15. Zorica Milosavljevic каже:

  Pre nekoliko meseci otisla sam sa dvoje dece u ispostavu mog Doma zdravlja. Sacekala su me zakljucana vrata i natpis: „Preselili smo se u ulicu… br… Da li me je iko pitao? Nije. Sada idem tri ulice dalje da lecim sebe i svoju decu. I ne osecam se uskracenom kao roditelj.

  • Jelena Janjušević каже:

   Je l vi u Dom zdravlja idete svaki dan? Jeste li u DZ ostavljali svoju decu u produženom boravku jer radite do 17.00, a onda vam je odjednom neko saopštio da od 1. septembra više nećete moći da radite jer se produženi boravak ukida i vi nemate gde s decom? Kakav Dom zdravlja, šta je s vama pobogu, kako ste uopšte uspeli da povučete paralelu između ove dve stvari?! E stvarno svašta.

  • Ivana каже:

   Suvise uprosceno stanoviste. Nije mi svejedno ide li mi dete u jednu ili dve smene, ima li boravak, sa koliko dece u odeljenju, kakav je kolektiv, uslovi za ucenje i igru.

 16. Aleksandar каже:

  Milanka, ova država je moja koliko i vaša. I ima para, za stranke, za skupštinski restoran. Mislite da baš nema za decu? Verujte u to ako hoćete, ja ne verujem.
  I zapamtite: danas Đuro Strugar, a sutra će doći u vašu školu.

 17. Jelena Janjušević каже:

  Milanki: Sudeći po tome što su vam NAPROTIV dve reči, nije ta škola bila baš ni dobra.

 18. Spomenka каже:

  Roditelji, spustite loptu. Ko je moje roditelje pitao, kada sam isla u skolu, gde ce da mi bude skola, da li ce da se spoje dva odeljenja, da li ce da se promeni uciteljica? I sta mi danas fali?

  • Jelena Janjušević каже:

   Ne znam šta da vam kažem. To što je uobičajeno da 2016. poneko dete iz afričkih plemena povremeno pojedu lavovi, ne znači da je normalno da se usred Beograda događa ista stvar.

  • Aleksandar каже:

   Fali vam, Spomenka. Fali vam to što mislite da drugi treba da upravlja vašim životom.

  • Mlilanka каже:

   Jeleni: Pa nismo mi stariji isli u Africi u skolu, niti je ta skola bila tako losa, na protiv!
   Aleksandru: Platite privatnu skolu pa upravljajte svojim zivotom za svoj novac. Ova drzava nema novca da ispunjava ovakve zelje roditelja.

  • Ivana каже:

   Nije ni moje roditelje. I pamtim svaki nedostatak nastave u dve smene, pa svojoj deci zelim bolje od toga. Svoj deci.

 19. sg каже:

  Da li imaju pravo i roditelji ucenika Sportske gimnazije imaju pravo na komentar.Ako imaju dozvolite im da kazu svoje misljenje.Naravno i Politehnicke skole.Koje resenje predlazu roditelji osnovaca ,da spajamo srednje skole koje je zbog velikog broja ucenika nemoguce spojiti.A osnovne skole zbog neopravdanog bunta ne dirati.Deca iz tih skola su ucenici Sportske gimnazije.Da li trebaju Vasa deca kao srednjoskolci da budu na ulici.

  • Jelena Janjušević каже:

   Šaljem komentare iz rominga, pa oprostite ako neki i ponovim, jer nisam sigurna da li je otišao.
   Problem Sportske gimnazije i problem Politehnike su dva različita problema, isto kao što su problemi škola Stari grad i Đuro Strugar različiti. Sportska gimnazija nema objekat, a Stari grad ima 170 učenika.
   Politehnička ima jedan objekat, niko ih ne isteruje iz Đure, a prethodno su odbili premeštanje u tri ponuđena odgovarajuća objekta, insistiraju na zgradi naše škole koja će od septembra imati 320 učenika. Politehnička može da se spoji sa MOC jer ta škola ima 8.000 kvadrata i oko 600 učenika, takođe tehničke struke i prirodno uklopivih i svega je 500 metara dalje od Đure Strugara.
   Mislim da se Forum beogradskih gimnazija zaleteo saopštenjem bez uvida u pojedinačne slučajeve i zaista mislim da nije bilo zlonamerno, ali jeste bilo neodgovorno.

  • GoraChinoV каже:

   poštovani sg, dozvolite mi da vam pojasnim situaciju oko Politehnike i Đure Strugar. Zamislite tročlanu porodicu kako živi u jednoj X kući. Ona primi pojedine članove jedne druge šestočlane porodice, jer je njihova Y kuća nedovoljno velika.Onda dođe neko sa strane i kaže tročlanoj porodici da mora da se odseli u Z kuću koja je manja od X kuće, a u toj Z kući već živi jedna četvoročlana porodica.Jedini razlog što se sve ovo dešava je da šestočlana porodica iz Y prostora želi da okupira X kuću. Nadam se da sam malo pojasnio situaciju. hvala

  • Ивица каже:

   Драга госпођо/господине,
   одмах да Вам одговорим на Ваше питање „дали имате право“?!. Наравно. Итекако имате право. Предлажем Вам, да се као родитељи гимназијалца, састанете и упутите предлог Градској скупштини, или ресорном министарству, да изврши интерно истраживање и уради стратегију развоја основног и средњег образовања и по њој изврши ткз. „рационализацију основних школа“ у граду Београду! А самим тим и решавање ваших и наших проблема. А не да се овој истој тематици „Управља“ на основу ткз. „препоруке о броју ђака“ (наводно испод 400 ђака???). Што представља невиђени преседан. Наравно да ће то да изреволтира родитеље у намери да искажу своје незадовољство, а Ви и Вама слични ћете то да протумачите „управљање образовањем са улице“.
   Ја Вам као родитељ детета из ОШ „Ђуро Стругар“ кажем да број ђака у истој из године у годину расте! (чињенично стање које можете проверити). Такође, као родитељ још једног, четворогодишњег детета, сам тек ове године успео да га упишем у вртић иза поменуте ОШ, (две године за редом покушавао-две пријаве,две жалбе!), који је већ годинама пребукиран (а из медија Вам је врло добро јасно о проблему новобеоградских вртића!!!) У складу са напред наведеним,општина Нови Београд ће у скоријој будућности имати проблем са пребукираним основним школама (а већ постоје школе у Београду које раде у три смене?!). Према важећој стратегији ЕУ, тежи се једносменским радом у основним школама. Поред тога, основне школе имају децу са посебним потребама, тако да илузије које владају „шире се у великим квадратурама“ су заиста и такве!!!
   Напомињем, наравно да имате право гласа, али немојте то „право“ да користите на штету других и њихових грађанских права. Јер, у тој Вашој средњој школи, а нарочито средњој школи која „ради о глави“ мом детету у Блоку 37, се уписују деца из целе Србије, тако да су наша деца из Блока 37., или деца из Општине Стари Град „немоћна“ да преброје вашу децу. У том смислу, проблем средњих школа мора да се решава и на вишем нивоу од општинског или градског.

   С поштовањем,
   поносни отац ученика ОШ „Ђуро Стругар“

  • Ivana каже:

   Deca ne treba da budu na ulici. Vasa, nasa, nicija. Treba dase borimo zajedni za bolje uslove za obrazovanje za svu decu.

 20. admin каже:

  ОБАВЕШТЕЊЕ
  Свој коментар је послао и г. Горан Мрђеновић. Међутим, тај коментар не можемо да објавимо јер је предугачак. Послали смо г. Мрђеновићу мејл са одговарајућим предлогом.

 21. Slobodan каже:

  Predlazem da novi ministar prosvete bude neki predsednik nekog saveta roditelja! Ionako niko nece da bude ministar! Roditeljima je toliko toga dozvoljeno da me ne cudi ova kanonada besa na ovom sajtu. Roditelji dragi, javite se svojoj opstini, ona je nadlezna za mrezu skola. Sto se tice stava Foruma da treba sprovesti racionalizaciju i razloga za to, sta imate protiv? Forum je u pravu, skole treba da se spajaju. Krenuli ste u medijsku kampanju i kada ste obilazili Kurir, Alo, Blic i Informer, to je bilo dozvoljeno i normalno? A kada neko drugi objavi svoj stav, onda vam se to ne svidja, kukate, placete, pretite? A ona izjava da se stidite svojih bivsih profesora, je krajnje indikativna, da ne kazem neku tezu rec!

  • Aleksandar каже:

   Slobodane, opština je NENADLEŽNA za mrežu škola.
   Pozdrav!

  • Jelena Janjušević каже:

   Koliko ste upućeni u temu govori činjenica da ne znate da Opština nikakve veze nema sa školama. Za razliku od vas, mi smo duboko ušli u problematiku, pravno-formalne činjenice, imamo tim ozbiljnih ljudi koji ozbiljno radi na pomoći gradu Beogradu u prevazileženju problema. Ne plačemo, ne pretimo, iznosimo argurmente i ne dozvoljavamo da se ono što se tiče direktono naših i života naše dece radi mimo dogovora sa nama.
   Mi smo lojalni građani i dobri roditelji. Sa svim dobronamernim institucijama i pojedincima ćemo razgovarati, suprotstavljati stavove i tražiti rešenje, ali budite uvereni da nećemo dozvoliti da nas i našu decu iko tretira kao građane drugog reda.

  • Ivana каже:

   Slobodane, a po kom osnovu je Forum beogradskih gimnazija nadlezan za racionalizaciju mreze osnovnih skola?

 22. Ivana каже:

  I jos nesto… Gospodo, samo ih vi podrzavajte… Kada vas budu racionalizovali za koju godinu, iz istih razloga, zbog ovog sramnog saopstenja necete moci da pisnete.
  Bivsa novobeogradska gimnazijalka

 23. Ivana каже:

  1999. sam zavrsila X beogradsku gimnaziju. 1996. i 1997. podrzavali smo svoje profesore u borbi za dostojanstveniji zivot i rad. U skoli i na ulici. Sada vas se stidim.
  Ivana, tada Stanojevic.

 24. Marko Mitrovic каже:

  Po netacnim cinjenicama u vasem artiklu zakljucujem da vas vas ni u porodici a ni skoli nisu ucili da nije pristojno lagati.
  Ako mislite da blok 37 mozete pobediti prljavim neistinama onda ste se debelo prevarili.
  Ostavite nasu skolu i decu na miru da ne bi bilo svega i svacega.

 25. Djurdja каже:

  Doslo dotle da cak i novobeogradski Blok 37 predstavlja „znacajan faktor u razvoju nase mlade demokratije“! Bebe, bake i unuke protiv srednjoskolaca! Lude li drzave!

  • Jelena Janjušević каже:

   Gospođo draga, nama je taj blok sve što imamo. Nismo došli ni u čije dvorište, neko pokušava da uđe u naše i još nas uverava da je to za naše dobro. Možda nismo bitni, kako vi kažete, ali svakako nećemo ćutke predati svoju školu, svoju decu ni svoj način života.

  • Jelena Janjušević каже:

   I da, zaboravih da vam kažem: blokovi 37 i 38 imaju ukupno oko 10.000 stanovnika. Na najmnogoljudnijoj opštini u Beogradu neko je smislio, bez ikakve demografske studije, da na taj broj ljudi ostavi jednu OŠ?! Dece trenutno nema u izbilju, takva su vremena, ali da li se neko pozabavio pitanjem da li će ih biti za 2,5 ili 10 godina?
   Evo da vam ja kažem – nije.
   Od 17 tačaka koje predviđa da l uredba da l studija, nisam više sigurna gde je šta, nadležni se pozivaju samo na dve koje im idu u prilog: broj đaka i udaljenost druge škole. Ostalih 15 ignorišu, jer je jasno da taj posao zahteva temeljan pristup, višegodišnja istraživanja, a ne ovu olako obećanu brzinu, hajdučki pristup i zakon jačega.
   Tim pre me iznenađuje stav Foruma gimnazija. Ni oni se nisu udubili u problem, reagovali su po inerciji optuživši zle roditelje osnovaca za neuslove u kojima su se našle neke srednje škole. A to niti ima, niti sme da ima veze jedno sa drugim.

  • Ivana каже:

   Protiv srednjoskolaca? Kako ste to Djurdja zakljucili?

 26. Jelena Janjušević каже:

  Propustili ste da kažete da nisu samo roditelji protiv gašenja škole Đuro Strugar, već i đaci,nastavnici, lokalna zajednica, ceo blok 37, u kom je za dva dana skupljeno rekordnih 5.000 potpisa na peticiji protiv premeštanja škole.
  Propustili ste da čujete da će stanari bloka 37 braniti telima svoju školu, jer ako nju sklone mogu slobodno da ukinu blok. Ta škola je centar svih zbivanja u tom delu, tu mame šetaju bebe, tu deca prohodavaju, tu bake čuvaju unuke koji se igraju u školskom dvorištu mnogo pre nego što krenu u prvi razred. Lepo je neko smislio da srednju tehničku školu zabode u srce bloka, a sad se iznenađuje otporom koji ljudi pružaju kad im je ugrožen elementarni opstanak i materijalna vrednost nekretnine. Jer ne košta isto stan sa pogledom na OŠ i stan sa pogledom na srednjoškolce.

  • admin каже:

   Како би наши читаоци могли да се увере у истинитост Ваших навода, молимо Вас да нам пошаљете копију петиције, објавићемо је. Уколико желите, можемо направити и интервју са неким ко заступа ставове родитеља Блока 37.

  • Jelena Janjušević каже:

   Dajte mi kontakt mejl na koji mogu da vam prosledim sve informocije koje imamo, peticiju, stav MZ Stari aerodrom, zaključke Školskog odbora, Saveta roditelja, Nastavničkog veća… A sa zadovoljstvom ćemo izneti u razgovoru argumente koji se nama čine jako razumnim, samo ne preko komentara, već mejlom

  • admin каже:

   Поштована, наша мејл адреса је: fbg.redakcija@gmail.com

 27. Aleksandar каже:

  Poštovana gospodo, iskreno ste me razočarali ovakvim stavom. Možda se obrazovanjem ne može upravljati na ulici, ali ne može ni Excel tabelama.
  Ili možda i može na ulici, kada ste vi štrajkovali?
  Razumem da branite srednje škole, to vam je funkcija, ali je li moguće da ne razumete logiku osnovnih škola?
  Nažalost, u ovom trenutku postajete oružje u rukama birokrata koje upravo to žele: svađu među školama, među roditeljima, među građanskim organizacijama. Aferim!

 28. Spartanka каже:

  I jos nesto, samo za vase oci: Niko ne spori da je racionalizacija potrebna. Mi prvi. Ali, hocemo priliku da iznesemo svoje predloge. Hocemo priliku da kazemo da ne pristajemo na spajanje u losijem objektu koji nema kapacitete da taj broj dece. Kako bi to za nasu „spojenu“ decu bio dobar prostor, a za neku drugu decu ne? Nama niko, ponavljam, NIKO, do 12. jula nije ni nagovestio mogucnost gasenja skole. Upisali smo 46 prvaka, Djuro trenutno broji vise od 320 malisana.
  Nemojte molim vas da podrzavate zakulisne radnje gde su deca najmanje bitna, gde se jure lokacije i burazerske veze po ministarstvima. I pravo i pravda su na nasoj strani.

 29. Spartanka каже:

  Ne ocekujem da objavite moje komentare. Savet roditelje OS „Djuro Strugar“ ce se javnosti obratiti saopstenjem, a od vas kao administratora i pretpostavljam clana Foruma ocekujem da prenesete svojim kolegama da zbog neprimerenog obracanja ocekujemo izvinjenje i demanti lose namere koja je predstavljena u Vecernjim novostima.

 30. Spartanka каже:

  A inace, s obizirom da ste me dobrano iznervirali, dajte mi molim vas objasnjenje kako smo stigli do toga da su problem samo dve skole, a uslove na koje se pozivaju svi, pa i vi, ispunjava jos 30 osnovnih skola u Beogradu? Ako podrzavate racionaliziju, morate podrzati zatvaranjhe 34 OS u Beogradu. Je l vam to zvuci izvodljivo? Da se zatvori cetvrtina osnovnih skola u jednoj metropoli? Ili mislite da se zakona treba pridrzavati selektivno, kad odredjeni objekat odgovara nekom direktoru neke srednje skole?! Dragi moji, ili niko, ili svi. Zao mi je sto to ne shvatate.

 31. Spartanka каже:

  Ovaj poziv na linc objavile su Vecernje novosti, ovo je videlo 70.000 citalaca ovih novina.
  „Forum beogradskih gimnazija podrzao je Ministarstvo prosvete i grad Beograd u nameri da racionalizuju mrezu osnovnih skola. Kako se navodi u saopstenju, u pokusaju da rasterete budzet i racionalizuju skolski prostor, prosvetnim vlastima su se isprecili roditelji ucenika osnovnih skola „Stari gradi“ i „Djuro Strugar“.

  Mogli ste i metu da nacrtate nama i nasoj deci na celu.

 32. Spartanka каже:

  Sa velikom tugom sam procitala saopstenje ljudi koje sam smatrala vrhunskim intelektualcima. Moram da kazem da jedino neporomiljeno ponasanje potice od vas, jer odakle vam ideja da roditelje i decu huskate jedne na druge? Znate li koliko ste se opasnog posla prihvatili? Hocete li snositi punu moralnu i krivicnu odgovornost ukoliko dodje do sukoba na koje prakticno pozivate?
  Ovde se ne radi o racionalizaciji, nego o borbi za objekte. Za Sportsku gimnaziju ne znam, ali Politehnika se potpuno prirodno uklapa u prostor bivseg MOC. Mozda da se, umesto nahuskavanjem roditelja i ucenika na neke druge roditelje i ucenike, bavite svojim poslom i razmotrite spajanje srednjih skola koje nemaju popunjene kapacitete, kao i utvrdjivanjem zasto je Polithnicka odbila tri ponudjena objekta do sada?

  Bez trunke postovanja
  Majka ucenika OS Djuro Strugar

 33. Rodja каже:

  admin каже: „Али, да бисте легитимно заступали и хиљаде других родитеља деце коју су они „направили“, морате имати институционални легитимитет, тј. њихов пристанак, који се обично испољава кроз Савет родитеља, удружење родитеља, петицију родитеља и сл.“

  Па, ја још нисам чуо за такав савет родитеља који може да заступа „хиљаде других родитеља деце“.
  Дакле, чињеница је да ви сте се обрушили на једну малу школу, јер цео проблем је заправо и настао зато што су они мали. Али, иако су мали, они се боре за свој опстанак и не желе да њихова школа нестане, што је потпуно легитимно, морате признати. Дакле, чак и онај који је мали више воли да опстане него да пропадне, што је потпуно оправдано и чак добро за психичко здравље.:-)
  И у том циљу, они чине све што могу; организују се, пишу петиције, користе друштвене мреже, шаљу протестна писма медијима, и, на крају, окупљају се испред школе да протествују, зашто не.
  Дакле, ја не видим шта вама овде смета. Ви сматрате да родитељи ученика школе „Стари град“ треба да напусте своју школу и уступе је вама зато што их има мало. А када се они побуне против тога, ви их оптужујете за анархију и одричете им легитимитет зато што их нема неколико хиљада, или бар два или три пута више него што их има сада. Па да их има више они се не би ни бунили, нити бисте ви могли да доводите у питање опстанак њихове школе, зар не?
  И друга ствар, чак и ако је „анархија“ то не треба да вам смета уопште ако их је баш толико мало. Дакле, чега се ви плашите, и који је разлог што дајете оваква саопштења испред свог форума?

 34. Rodja каже:

  Дакле, Форум београдских гимназија такође захтева да се укине основна школа Стари Град и да Спортска гимназија усели се у њихову зграду.
  Па наравно,шта има ту чудно? Неће ваљда Форум београдских гимназија да захтева да се укине гимназија и у њихову зграду усели основна школа.

  • admin каже:

   Нормално је, рационално и у складу са законом да школа која има 170 ђака и која је уписала 11 нових ђака треба да се придружи школи која је од ње удаљена 400 метара.

 35. sanja каже:

  Uvreda je roditelje djaka skole koju zele zatvoriti svrstavati u kategoriju ljudi sa ulice.naravno da roditelji itekako treba da se pitaju.ministarstvo i nadlezni organi bi trebalo da su u sluzbi nas, a, ne mi u sluzbi njih kako je u zemlji srbiji.

  • Rodja каже:

   Не само то, драга Сања. Они оспоравају легитимност родитеља да се питају око примене одредби закона у школама.
   А ја се питам шта ће родитељима легитимност? Нису они постали родитељи тако што их је неко изабрао на ту „функцију“, него тако што су направили децу, тј. ученике школе. И ако родитељи ученика не треба да се питају када нека школа треба да се укине, а када да отвори, онда ја не знам ко треба да се пита.

  • admin каже:

   Родитељство једног детета није довољан услов за легитимно заступање родитеља друге деце. Ако сте (по Вашој терминологији) „направили“ своје дете, морате се помирити са чињеницом да су и хиљаде других родитеља „направили“ своју децу. Као родитељ само свог детета, Ви у сваком случају имате право да испољавате захтеве у име детета које сте „направили“. Али, да бисте легитимно заступали и хиљаде других родитеља деце коју су они „направили“, морате имати институционални легитимитет, тј. њихов пристанак, који се обично испољава кроз Савет родитеља, удружење родитеља, петицију родитеља и сл.

Top