Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> Образовање у минусу за једну плату?

„Дневник“, 17.5.2013.

 

Остало је да се надамо

 

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Слободан Ступар изразио је наду да ће у државној каси бити новца за плате у образовању, али да је већ сада држава у мањку за једну плату. Он је такође најавио и да ће Влада Србије највероватније на наредној седници усвојити буџетске квоте за овогодишњи упис бруцоша, које су, како је истакао, спремне.– Да ли ће бити плата? Надам се да ће хоће. Буџет је направљен доста рестриктивно… Фали нам можда, по мојој процени, једна плата до краја године – изјавио је Ступар.Он је објаснио да је за то потребно да се нешто деси – или да буду повучене паре из буyетске резерве или да буде ребаланса буџета.

Говорећи о захтевима факултета за повећање школарина, навео да је став тог министарства да школарине на факултетима не треба повећавати због економске ситуације у земљи. По његовим речима, Министарство је за Нову годину добило захтев од Ректората за повећање школарина и већ тада је изнело став да у овом тренутку и условима економске кризе није примерено повећавати школарине.

– То није примерено чинити и због тога што Министарство улаже додатне паре у факултете, а је реч о укупно 150 милиона евра за високо образовање, укључујући и установе студентског стандарда – објаснио је Ступар, и навео да више од 90 одсто школарина плаћа држава.
Указао је на то да смештај и исхрана у студентском дому студента коштају мање од 5.000 динара месечно, а у домовима имају интернет, кабловску телевизију, библиотеке, читаонице, што је веома висок стандард, можда и бољи него на Оксфорду. В. Ч

2Comments

  1. Прометеј каже:

    Čim krene neka pretnja štrajkom zbog Zakona o obrazovanju, neprihvatanja amandmana sindikata i ostalih problema, odmah se ubacuje pretnja da cemo ostati bez plate. Tako je bilo i na poslenjem štrajku, sve je funnkcionisalo dok ljudima nisu smanjili plate. Oprobani UDBAŠKI metodi SPS kadra se nastavljaju.

Top