Home >> Синдикат >> Или ће УСПРС искључити ФССШБ, или ће ФССШБ изаћи из УСПРС. Све остало би било глупо

Избори у ФССШБ

У Форуму средњих стручних школа Београда (ФССШБ) прошлог четвртка одржани су избори за председника и за два потпредседника. Исход ових избора битно ће одредити даљу политику рада овог београдског синдиката, који окупља 36 средњих стручних школа.

Поново Антић

За председника је поново изабран Милорад Антић (Школа за негу лепоте), а за потпредседнике су изабрани Бобан Марић („Техноарт“) и Биљана Ковачевић (ЕТШ „Раде Кончар“).

Овим резултатима избора, чланови Главног одбора ФССШБ-а показали су своје трајно опредељење, „пресудили“ у мучном процесу који Унија синдиката просветних радника (УСПРС) већ годинама води против њиховог председника Милорада Антића и практично рашчистили споља наметнуту дилему око начина синдикалног организовања.

Рашомонијада

Да подсетимо: ФССШБ је члан УСПРС, али председник ФССШБ Милорад Антић – није. Како то? Е, па овако: УСПРС је Милорада Антића пре годину дана искључила из чланства, као појединца. Наведен је разлог да је Милорад Антић својим изјавама у медијима нанео штету УСПРС. Тако је Милорад Антић, који већ деценију води ФССШБ, дошао у ситуацију да је председник 1.700 људи који су чланови УСПРС, а да он то није.

Замислите, као обичан члан синдиката, да неко „одозго“ искључи вашег регионалног председника из републичког чланства. То је директна порука вама и свим вашим колегама: смените и искључите га и ви! Централизам.

УСПРС изгубила

Та порука је званично и стигла од УСПРС. У њој је ФССШБ од стране УСПРС директно упозорен да мора да смени Милорада Антића, или ће УСПРС размотрити чланство ФССШБ у УСПРС.

Исход избора у ФССШБ говори да је УСПРС изгубила. Милорад Антић је победио са 22:8. Његове колеге су га поново изабрале.

Шта ће бити сад?

Од свих спекулација, највероватније су две: или ће УСПРС искључити ФССШБ, као што је и запретила, или ће ФССШБ изаћи из УСПРС, што би било логично после овакве победе на изборима.

Све остало би било глупо.

10Comments

 1. Jelena каже:

  Dobro, stvarno dosta više! Svi smo dovoljno, valjda, školovani da znamo da ljude ne možemo deliti ni na kakve grupe, pa ni po urbanizmu dela Srbije u kojoj žive. Prestanite da pravite veštačke podele. Tamo neko u ministarstvu čita ovo i trlja ruke 🙁
  Da je na protest prvog septembra došao samo po jedan predstavnik iz svake Beogradske škole, pevali bismo drugu pesmu. Ovako, moraćemo još jednu godinu da zobamo kako smo zakuvali 🙁

 2. ljubinka каже:

  У оквиру Уније постоји синдикат који се зове Унија синдиката школа Београда (УСШБ) и има око 2000 чланова, колико Форум гимназија и Форум средњих стручних школа заједно. Последња информација коју имам је да ће им се прикључити и Седма београдска гимназија и неколико средњих стручних школа које неће да напусте Унију. Читајући текстове управо на овом сајту закључујем да је Форум средњих стручних школа поновним гласањем за старог председника сам себе искључио из Уније и то је њихово право које им нико не може одузети. Надам се да је и њихово чланство са тим упознато и да се са тим слаже. А Унија може само да констатује и да испоштује ту њихову одлуку, да су напустили Унију. Што се тиче поделе на Београд и провинцију, она је вештачка и бесмислена пошто велика већина просветних радника који раде у Београду нису Београђани, већ људи који су рођену управо у тој провинцији.

 3. nenad каже:

  G.Milane, Vi ste mutan tip! samo muljate i zamagljujete. Kazete da je bgd mrtvo more. A koje more u Srbiji nije mrtvo, po Vasem misljenju? Jel Pirot? Jel Cacak? Jel Sombor? Po Vama, nesto nije valjalo u bgd, pa nam sva sindikalna briga dolazi odavlen, ko da su se revolucije dogodile u Pristini a nikako ne u bgd. Kazite nam „od deka ste“ Vi, pa da vidimo kako to valja Vas grad (ili selo), a ne valja bgd… Koliko ja pratim i ucestvujem (20 godina), svuda je isto mrtvo more, pa ne mogu da prihvatim da ste Vi u pravu i da proglasavate bgd za krivca nekog tzv neuspeha necega o cemu nemam pojma sta hocete da kazete. Pri tome, pominjete neke sindikate, valjda Vama bliske.

  • Милан каже:

   Колега Ненаде, нисам заиста мутан тип, а још сам мање склон муљању и замагљивању… Дуго сам у свему овоме (безмало од самог почетка) и све актере (као и они мене) одлично познајем… Верујте, знам шта говорим, може Вам и администратор овог сајта рећи колико смо разговарали и покушавали да стање променимо… Ја сам Крагујевчанин и имамо компактну организацију синдиката, добро организовану и бројнију од било које организације у Београду појединачно… Али, не наводим своју организацију као пример… Можда сте погрешили када сте навели Пирот (синдикално мртав) или Сомбор (под јаким утицајем Хаџи-Ковача), али, за Чачак се може рећи да има једну од најбољих, ако не и најбољу синдикалну организацију у Србији, нисте ме добро разумели, ја не проглашавам Београд и колеге у Београду као кривце и нагласио сам да су колеге мање више свуда исте, већ оне који нису у стању да их ваљано организују… На протесту 25. марта 2011. ваљда сте видели колико сте јаки, ми провинцијалци нисмо чинили ни четврти део оне масе… Све су били Београђани и били су довољни да се разбежи читава влада… Мислим да је ваш кључни проблем што и не знате колико сте у ствари јаки…

 4. nastavnik каже:

  Sta Vama gospodine Sokicu odgovara? Prvo, drugo ili ovo frece glupo resenje! Zasto Vas uopste zanima relacija USPRS, FSSS? Ako ste ocekivali da ce mo se kolektivno pridruziti Brajkovicu i ostatku od FBGa, jako ste u zabludi!

 5. Милан каже:

  За колегиницу „ликовничарку“- ваша констатација није баш сасвим тачна… Иако се Унија никада није могла похвалити неком нарочитом снагом у Београду (чак и кад су ту били ФБГ, ФОШБ,ФССШБ)процентуално, то је био само делић Београда, највише их је некада било у СОС-у, сада ваљда у СРПС-у, али, остало је нешто школа и у Унији – као прво, Форум стручних школа је још увек ту, а постоји и још око 2000 чланова што није занемарљиво…А за овог колегу који би повешао нас провинцијалце (нисмо још изумрли иако смо на добром путу и без да нас побијете), рећи ћу да сем ФБГ (и то не баш свих школа)и пар школа стручних, ово остало у Београду је мртво море… Није само сада тако, већ откад знам… Килаво, пријатељу, млитаво… ух, мука ми је и кад помислим…Нешто није ваљало са синдикалцима у Београду, чланство и колеге су мање-више свуда исте…И нису оне криве, већ они који треба да их покрену…

 6. likovnicarka каже:

  Koliko pratim, ako izadje FSSSB, onda USPRS u Beogradu nece imati skola? Forum gimnazija i Forum osnovnih su odavno izasle. U tim okolnostima, moramo od ovih nasih beogradjana traziti da nas stite, jer nema ko drugi.

 7. nastavnik каже:

  Srbi su stvarno lud narod! I za Milosevica su glasali sve dok ga nisu odveli u Hag??? INAT??,PO CENU SAMOUNISTENJA!

 8. Милан каже:

  Какве су ово глупости? Каква подела на Београђане и оне који то нису? Имамо добре синдикалце који су у стању да нешто организују и лоше који то нису у стању! Уопште се не поставља питање одакле су!Или те и такве поделе представљају неку нову политику, не знам, нисам упознат само ми смета!

 9. zabeogradza каже:

  E pa dosta je bilo provincijalne dominacije! Ima Beograd svoja posla. Secam se, naprave miting na Trgu Nikole Pasica, iz cele Srbije dodje svega 2000 ljudi, od toga 200 iz Beograda. Onda Unija krene da blati beogradjane sto nije bilo 10.000 ljudi. I sve cine da Beograda ne bude.

Top