Home >> Друштво >> О повишицама на јесен
О повишицама на јесен

Приликом кројења предлога државне касе за 2018. годину разговараће се о повећању плата и пензија

И овог пролећа, као и претходна два, премијер Александар Вучић најавио је ново повећање плата и пензија. Досадашње искуство показало је да премијер повишице обично најави у пролеће, о томе говори целе године, са ММФ-ом разговара на јесен, а грађани и пензионери тек на зиму добију веће износе на свом рачуну.

Управо то је недавно рекао и Џејмс Руф, шеф мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), учествујући на „Копаоник бизнис форуму”.

„О томе ће се разговарати на јесен”, истакао је Руф. Што у преводу значи – приликом кројења предлога државне касе за 2018. годину. У пракси за грађане и пензионере евентуално повећање може да стигне тек с јануарским примањима.

Реално, али не и најбоље решење

Према оцени Милојка Арсића, професора Економског факултета, најављено повећање плата и пензија је реално и могуће, али не баш и најбоље решење.

– Са становишта дугорочног привредног раста, овогодишње добре резултате боље је искористити за повећање јавних инвестиција. То би допринело већим стопама привредног раста а самим тим би и те повишице могле да буду веће. Овако, ако сада исплатимо више, онда ћемо у перспективи имати мање – каже Арсић.

Он подсећа да раст плата и пензија за само један одсто повећава укупне расходе за осам милијарди динара. Многи мисле да је то што се сада јавља привремени суфицит у благајни довољно за значајније повећање плата и пензија од чак 20 или 30 одсто.

– Врло често то могу да чујем, чак и од образованих људи, који не знају какав је однос бројки – каже професор Арсић.

У првом тромесечју 2017. године, на пример, остварен је привремени суфицит од седам милијарди динара. Кад би се сав тај новац преусмерио на повећање плата и пензија то не би било довољно ни за повећање личних примања од један одсто.

– Ето, то је негативна страна тих учесталих хвалисања суфицитом – сматра професор Арсић и додаје да то подиже очекивања грађана и пензионера.

Према његовој оцени, можда је, после више од две године примене мера фискалне консолидације дошло време да се измени Закон о буџетском систему и да се као обавеза уведе да повишице буду једном годишње.

– То би требало да постане пракса како бисмо избегли да сваке године од тога правимо политичку причу, о којој ће се распредати целе године, а која, при том повећава очекивања па разне интересне групе онда покушавају преко синдиката да за себе испослују веће повећање. Важно је да при том тај раст плата и пензија буде мањи од збира очекиваног привредног раста и очекиване инфлације – каже Арсић.

Кад би се ово правило применило у пракси то значи да би ове године раст требало да буде мањи од 5,5 одсто. Јер је Министарство финансија планирало привредни раст од 2,5 одсто, а Народна банка Србије је као средњи ниво инфлације пројектовала три одсто.

Пензионери се обрадовали

Са друге стране, пензионере је ова најава обрадовала. Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, јуче није могао да каже за колико би пензије могле бити веће, али да би више информација од премијера могли да добију после Ускрса.

– Досадашња повећања пензија од 1,25 и 1,5 одсто испратила су раст инфлације у претходном периоду, па се очекује да ће тако бити и овога пута. Могуће је и да ће поново бити једнократне помоћи за најугроженије. Али, оно на чему ће се инсистирати је да се јавно каже када ће пензије наставити да се усклађују два пута годишње 1. априла и 1. октобра, како је пензијски закон и предвидео, као и до када ће важити привремено умањење пензија – каже Перић.

Рок је био 2017. године. С обзиром на то да премијер и даље истиче да рачуна на помоћ пензионера, то звучи као да ће ова привременост још бити на снази. Зато треба рећи до када ће то бити, поручује наш саговорник.

– Када се каже да ће пензије бити веће за један или два одсто, то заправо није повећање, него усклађивање, јер су оне много више смањене од тог условно речено новог повећања – каже он.

С друге стране, из Удружења синдиката пензионера Србије, поручују, да их пре било каквих обећања о повећању пензија, занима када ће бити укинут Закон о привременом умањењу, јер се најстарији нису помирили са доношењем и применом таквог неуставног закона. Због тога се тражи од Уставног  суда Србије да у хитном поступку решава уставне жалбе за оцену уставности таквог закона.

У удружењу још додају да имају намеру да с првим наредним доласком ММФ-а, представницима предоче да не прихватају фискалне мере стабилизације којима су пензионери доведени на ивицу беде, јер су најстарији већ довољно помогли државну касу.

Из ПИО фонда потврђују да после увећања пензија 1,25 одсто у децембру 2015. године, односно 1,5 одсто у децембру 2016. године и подизања износа за примену Закона о привременом уређивању начина исплате пензија са 25.000 на 25.375 динара, сви пензионери који примају пензију до тог износа имају реално и апсолутно веће пензије него што су имали до тада.

Просечна пензија данас износи 23.809 и закључно с фебруаром, њено учешће у просечној заради износи 50,7 одсто. У овом часу, 1,4 милиона прима око 25.541 динар, 85.698 пензионера самосталних делатности у просеку месечно добија 23.991 динар, док 191.704 пољопривредна пензионера месечно добија око 10.650 динара.

Истовремено 1.347 пензионера прима између 80.000-90.000 динара. До 100.000 динара пензију прима 409 пензионера, а више од 110.000 динара месечно – 92 пензионера. У Србији само један пензионер има пензију од 120.000 динара, по новом закону.

Вучић: Плате и пензије ће расти и ове године

Премијер Александар Вучић осврнуо се на бројна оспоравања опозиције и грађана која се тичу смањења плата и пензија. Он је опозиционим лидерима узвратио поруком да су, због ситуације у којој је републичка каса била 2012, једино здраво решење биле фискална консолидација и економске реформе које је спровела његова власт. – Иначе бисмо били у ситуацији као Грчка, банкротирали бисмо. Не би било ни плата ни пензија данас. Смањење пензија је пре неколико година био једини начин да спасемо државу јер смо у том тренутку уплаћивали 58 одсто пензија из буџета, а сада су та давања спала на 39 одсто. То говори колико је здравија ситуација. Плате су данас веће за нека 23 евра него 2012. и то посебно у приватном сектору – указао је Вучић додајући да ће и током ове године поново бити повећане и плате и пензије.– Плате ће расти много брже и јасније, а што се пензија тиче већ сада 71 одсто пензионера има исту или вишу пензију него раније. Циљ је да ту цифру у овој години подигнемо на 80 одсто. Плате у јавној администрацији су иначе на истом нивоу као и раније, али неки људи, попут високопозиционираних у РТС-у и ЕПС-у, успели су да повећају примања у јавном сектору кроз повећање бонуса и разним триковима – замерио је Вучић.

(Политика)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Prvo nije u pitanju nikakvo povećanje, nego vraćanje minijaturnog dela od opljačkanih penzionera i prosvetara, a drugo da li je moguće da u Srbiji postoji jedan čovek koji veruje Vučiću i Šarčeviću, osvedočenim ********.

Top