Home >> Друштво,Образовање >> О ћирилици и осталим писмима

О ћирилици и осталим писмима

Омбудсман: Држава још није обезбедила службену употребу ћирилице

 

БЕОГРАД, НОВИ САД –Заштитник грађана упозорио је данас, поводом Међународног дана матерњег језика, да Србија ни девет година након доношења Устава није обезбедила службену употребу ћириличног писма, али ни све уџбенике на језицима и писмима националних мањина.

Та институција је у саопштењу оценила да брига о очувању језика захтева да држава без одлагања креира језичку политику која ће уз гаранције и заштиту употребе великог броја мањинских језика у образовању, информисању и култури, „као цивилизацијску обавезу сагледати и очување српског језика и ћириличког писма“.

„Иако обавезна да брине о матерњим језицима свих својих грађана, ни девет година након доношења Устава, Србија није обезбедила службену употребу ћириличког писма, с образложењем да информациони системи подржавају само употребу латиничног писма“, пише у саопштењу.

Додаје се да је заштитник грађана упутио 2015. године препоруке како би се отклонили пропусти и прецизно уредио положај, начин увођења и организовања двојезичне наставе на српском и језику националне мањине, као једног од модела образовања припадника националних мањина.

„Забрињава чињеница да припадници националних мањина по завршетку школовања често немају функционално знање српског језика и самим тим једнаке шансе у даљем образовању и приликом запошљавања, што доводи и до повећања етничке дистанце, на штету развоја грађанског друштва“, навела је та институција.

Заштитник је надлежним органима упутио и препоруке да у најкраћем року отклоне недостатке на које су грађани указали, који се односе на чињеницу да оперативни системи поједених државних органа онемогућавају остваривање права на избор и употребу личног имена у управним актима и службеним евиденцијама.

 

Проблеми са употребом матерњег језика

 

Институција покрајинског омбудсмана данас је упозорила да изучавање српског језика као нематерњег у Србији још није адекватно решено.

„Овакво стање, заједно са чињеницом да се у Војводини и Србији изузетно ретко воде управни, а још ређе или готово никада судски поступци на језицима у службеној употреби, посебно је погубно у срединама у којима припадници националних мањина живе у већем броју“, пише у саопштењу.

Оцењује се да се на тај начин матерњи језици, уместо да подстичу и унапређују језичку и културну разноликост и вишејезичност, претварају у своју супротност и у средство отуђења и подвајања међу културама и народима.

Овогодишњи Међународни дан матерњег језика обележава се под слоганом „Квалитетно образовање, језици наставе и резултати образовања“.

Данас се у свету говори око 6.000 језика, а прогнозе стручњака су да ће до краја овог века више од половине њих одумрети.

(Извор: „Бета“)

Top