Home >> Друштво,Образовање,Синдикат,Упис >> „Новости“: Српски без поправног

Srpski bez popravnog

I. MIĆEVIĆ | 21. jun 2013. 13:09 > 20:04 | Komentara: 6

Učenici će se u srednje škole upisivati na osnovu rezultata „provaljenog“ testa. I pored brojnih sumnji, Ministarstvo odlučilo da je ispit regularan

ZAVRŠNI ispit iz srpskog jezika neće biti poništen, potvrđeno je „Novostima“ u Ministarstvu prosvete, i pored brojnih sumnji na nepravilnosti u njegovoj organizaciji. Upisna trka za ovogodišnju generaciju osmaka, tako, neće biti ravnopravna, jer će se neki za mesto u srednjoj školi boriti sa bodovima dobijenim na osnovu falsifikovanja i varanja na testu.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja potvrđeno je da su sve tri kombinacije pitanja za srpski jezik, koje je u parlamentu ministru Žarku Obradoviću dostavio Borislav Stefanović (DS) – autentične! A reč je o testovima koji su se u danima pre samog polaganja prodavali i kružili društvenim mrežama i sajtovima sa kojih su mogli i besplatno da se skinu.

– Testove koje nam je dostavio Borislav Stefanović prosledili smo Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i MUP-u na dalju proveru. Testovi nisu kompletni i, dostavljeni dva dana nakon polaganja, ne mogu biti dokaz zloupotrebe – tvrdi Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete. – Zbog toga nećemo poništavati test iz srpskog.

To što je jedan učenik uhvaćen sa rezultatima testa, Kostić objašnjava kao dokaz prepisivanja, a ne i falsifikovanja testova. I u policiji su, dodaje, rekli da je većina iskaza do sada bez čvrstih dokaza.

Paralelno sa istragom, teče i upisna procedura. Mali maturanti u petak su videli preliminarne rezultate, u utorak će biti objavljeni i zvanični, a nakon toga sledi pisanje lista želja i upis.

Kako bi mala matura dobila zakonit i pravičan epilog, sledeće nedelje sastaće se i odbor za prosvetu i nauku Skupštine Srbije.

– Na sednicu ćemo pozvati predstavnike Ministarstva prosvete, policije i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja – najavljuje za „Novosti“ dr Miodrag Stojković, predsednik odbora. – Nedopustivo je da se ceo slučaj zataška.

Sa upisom na osnovu „provaljenog“ testa iz srpskog ne slaže se ni Forum beogradskih gimnazija.

U Forumu smatraju da je jedna mogućnost da se završni ispit iz srpskog i matematike za osnovce poništi, da ministar Obradović prizna odgovornost za skandal, da se upis izvrši vrednovanjem učenika na osnovu njihovog uspeha i da ministar podnese ostavku i time spreči dalju eroziju u obrazovanju – smatraju u Forumu. Druga mogućnost je da sa nastavi sa upornom odbranom teze kako je ispit bio regularan, kako su svi drugi krivi i kako nema čvrstih dokaza, što će da izazove još veće neregularnosti, potrese, nezadovoljstvo, štrajkove roditelja i sindikata prosvete, krizu u parlamentu i državi.

Poništavanje rezultata od Ministarstva prosvete zatražila je i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

– Morao bi da se osmisli način na koji bi se sproveo upis učenika, a iza toga bi sledila ostavka ministra prosvete i sprovođenje, ovog puta, ozbiljne istrage koja bi dovela do kažnjavanja kriminala – smatra Milan Jeftić, potpredsednik Unije.

On je ukazao da su testovi bili „provaljeni“ i prošle godine i dodao da je tada naložena ozbiljna policijska istraga, ali da je obustavljena.

 

Komentari: 6

Pošaljite komentar

 1. Surovi 21. jun 2013. 17:31 #2521806

  Zašto ne objavljujete komentare? Ja nisam napisao ništa uvredljivo.

 2. Немања 21. jun 2013. 15:48 #2521667

  Само што ти у Београду не знају да су у селима где још постоје осмогодишње школе скоро сви ђаци вуковци за погачу качкаваља или пола јагњета,тако да су деца из озбиљнијих школа веома дискриминисана ако се уписује на основу успеха

 3. Lonca 21. jun 2013. 15:34 #2521653

  Zasto ponoviti prijemni? Niste li nas vec dovoljno mucili sa matematikom? Sta, nije vam dosta, mozda biste hteli jos malo? Nismo mi krivi sto ste vi nespretni i ne znate ni test da sacuvate. Hvala.

 4. Dragoljub Vasiljevic 21. jun 2013. 15:11 #2521626

  Nije mi jasno zasto mucite decu. Po zavrsetku skolske godine, svi koji su polozili osmi razred imaju dovoljno znanja da bi nastavili dalje skolovanje. „Mozda“ testovi koje dajete deci na resenje, je testiranje nastavnikaa nikako dece. Testovima mozete vise da upropastite pojedince pa i odlikase, jer kao sto svi znamo velika je trema polagati nesto sto ste vec polozili.

 5. Surovi 21. jun 2013. 15:00 #2521610

  Zašto da se poništi? Zbog nečijih sumnji? Pa lako je provaliti koji učenici su verovatno kupili testove. ne može neko da ima dvojku cele godine i da napravi 20 bodova na testu! Mislim da se ovde pre radi o tome da se zataška IZUZETNO loš rezultat učenika koji imaju sve petice a na testovima totalni debakl! Ko0liko su validne te petice ako na maturi imaju po 10-12 pa i manje poena?

 6. Roditelj 21. jun 2013. 14:39 #2521591

  Ako se pređe preko ove lakrdije i u najmanju ruku omalovažavanja dece,roditelja,nastavnika i Ministar Obradović i dalje ostane na tom mestu onda smo mi kao nacija generalno,idioti i glupani svoje vrste koje može da jaše i pravi budalama ko kada i kako hoće !

Top