Home >> Синдикат >> Нови Закон о раду доноси експлоатацију радника у јавном сектору

  • Коментари су искључени на Нови Закон о раду доноси експлоатацију радника у јавном сектору
Нови Закон о раду доноси експлоатацију радника у јавном сектору

Запослени ће бити изузети од примене општих прописа, тврди Инфо Журнал

Легално уништавање јавних служби и убијање запослених у појам. Следећи пут када будете чекали ред у дому здравља запитајте се шта све трпе запослени. Ово је циљано разбијање система и међуљудских односа између запослених које има за циљ да обесхраби младе, који се школују за високе позиције, јер када виде какво је стање, одмах одлазе из земље. Млади имају слику да иду у земље које имају бољи систем и напуштају Србију. Њима дају своје знање, а нама остављају најгоре. Код нас остају СНС кадрови коју врше резурекцију диктаторског система необразованих људи.

Како Инфо Журнал сазнаје, у плану су измене Закона о запосленима у јавним службама, чијим доношењем би запослени у јавном сектору у највећом мери били изузети од примене општих прописа о раду. На тај начин би била извршена подела радника у Србији на две групације. Међутим, овај процес се ту не зауставља. Законом о запосленима је предвиђено доношење још низа малих закона о раду за једну или више јавних служби што би изазвало поделу међу радницима јавног сектора.

Део синдиката који су који су учествовали у преговорима имају озбиљне замерке на текст. Инфо Журнал вам открива шта све чека запослене у јавном сектору. Пре свега овакав закон би донео умањивање права радника и смањење већ малих плата.

Између осталог, закон предвиђа да запослени у сваком тренутку може бити премештен у другу установу удаљену до 50 км и то без његовог пристанка.

„Имамо потпуно нове категорије. На пример, ефикасност у послу. Шта то значи ефикасност у здравственом систему? Да ли ја нећу бити довољно ефикасна бабица, ако нема довољно порођаја? Ту је и премештај код других послодаваца. То су све ствари које је у здравству немогуће применити“, каже Радица Илић из Синдиката медицинских сестара и техничара.

Из министарства за државну управу кажу да се на нацрту још ради и додају „Консултацију су и даље у току постигнута је сагласност око главних елемената са синдикатима и министарствима. Рад на нацрту ће бити настављени и у наредном периоду. Захваљујемо се синдикатима на сарадњи, како на досадашњим тако и у будућем процесу“

У Синдикату медицинских сестара и техничара сматрају да би ово практично омогућило послодавцу да одлучује о свим материјалним питањима. Да повећа обим рада, а да се ионако мале плате додатно смање. Најављују прикупљање потписа да се нацрта закона повуче.

„Наша идеја је да замолимо и притиснемо законодавце да овакав закон повуку, па да седнемо сви заједно, ако постоји простора да се уради неки резови у здравству, да ми учествујемо као социјални партнер, ако се то тако зове у Србији још увек“, додаје Радица Илић из Синдиката медицинских сестара и техничара.

Нацрт закона могао би ускоро да се нађе у јавној расправи

Међу основним примедбама су и та да је битан циљ овог закона повећање обима посла уз исте плате или неодговарајуће увећане, односно повећање стопе експлоатације. То се постиже, поред осталог, увођењем појма ‘додатно оптерећење на раду’, приправношћу, прековременим радим, обавезом настављања рада и након истека радног времена, дежурством које је тако уређено да води исцрпљивању радника, итд. Ако се све ради да се не би повећали трошкови јавне службе ангажовањем нових радника како би се могли имати нормално радно време.

Радници су очигледно небитни, као и квалитет услуга које се пружају корисницима.

Све је постављено да се плате у наредном периоду смање, а да се обим рада повећа, и да се о томе не питају ни радници ни синдикат. У области дисциплинске одговорности погоршан је положај радника у јавном сектору у односу на друге раднике. То је учињено тако што је предвиђено као дисциплинска мера умањење плате до 30%, а општим прописима о раду то умањење не може бити веће од 20%. Поред тога предвиђене су дисциплинске мере за лакше повреде радних обавеза што не постоји у општим прописима о раду у Закону.

Slika

(Инфо Журнал)

Top