Home >> Друштво,Синдикат >> Нови скандал у Шестој, на Савиндан

Да ли зато што се славило мимо хришћанског календара, или зато што свет, колико до јуче безбожнички, још увек  није схватио да је Савиндан православна слава, а не само некаква школска манифестација, или зато што је за невернике сваки дан довољно добар за свађу, тек у Шестој београдсакој гимназији се у време слављеничке атмосфере, 25. 01. 2013. године, у сенци светосавске химне десио незапамћени скандал.

Горопадни домаћин на Савиндан

Разгоропађени  актуелни председник Савета родитеља, члан Привременог школског одбора ( одбора коме је мандат истекао још пре три месеца) вербално је напао бившу председницу одбора, коју је у Шесту гимназију, као госта у име локалне самоуправе, упутио председник Општине Звездара. Немила сцена одиграла се у зборници, крај славске трпезе, где је незадовољни господин председник Савета родитеља у свом агресивном и увредљивом обраћању госпођи „бившој“ изражавао згражавање што је види, громко напоменувши  да она „та и таква“ треба да се стиди што је ту пошто је „избачена из школе“!  На дан и у ситуацији када се одлажу мачеви, сва оружја и зли језици заћуте, када су и непознатом намернику врата широм отворена, дотични господин, даје себи за право да напада, вређа и протерује. Себи је из неких разлога видео као домаћина школе, директора над директором и поступио супротно сваком просветном и цивилизованом кодексу.

Када министар „узме ствар у своје руке“ и насилно постави свог директора

А зашто и одакле смелост за овакав чин? Форум београдских гимназија је у више наврата истицао да је разрешење одбора од стране министра у априлу 2012. године било један чисто политички и насилнички чин, пошто му се није допао изабрани кандидат за директора школе. Сада је оваквим речима и понашањем председника Савета родитеља наше уверење потврђено! Неки „неподобни“ чланови одбора нису разрешени, они су грубо „избачени“ воландовском техником великог мајстора и његових помоћника, отприлике за један драмски чин. Чиме је поменути господин, председник Савета родитеља,  заслужио да у истом дану, у оквиру срамног драмског чина, буде разрешен, када и бивша председница, а онда који минут касније, поново решењем постављен (и још два подобника на исти начин) за члана Привременог одбора, који, како ствари стоје, тежи да буде доживотно владајући?!  Какве су и које врсте заслуга у питању? Како се стиче осећај да сте домаћин школе? Донацијама? Да ли то професори не знају ко у ствари газдује њиховим домаћинством? Можда и директор не зна? Или зна?!  Шта је у позадини чињенице да више од три месеца не може да буде верификован стални орган управљања?

Политика, а не потреба струке

На крају, у чему је „грешност“ бивше председнице, сем можда у непослушности моћницима и њиховим сателитима који не прелазе само преко лешева, већ се умеју подвући и провући и испод њих?! Тврдили смо да иза свега стоји политика, а не потреба струке. Сада је то више него очигледно, јер бахатост прелива на све старне.

Родитељи би се постидели оваквог чина

Поставља се питање каква су и колика  овлашћења председника савета родитеља и делегираних чланова у  одбор, да ли се овим случајем изашло из законских оквира и могућности предвиђених пословником о раду овог тела? Јуче вређање представника локалне самоуправе, колико ономад тајне петиције подршке директору…Куда води овај пут?!  Верујемо да би се сви родитељи постидели оваквог чина, као што га се стиде професори, јер заједничка основна брига јесте квалитет наставе и како помоћи деци и целој школској заједници да то оствари. Ако се активност овог тела свела само на донације директору за путовања по белом свету, где је ту одговорност њиховог председника и њихових легитимних представника у органу управљања?!  Зар се делање свело на протеривање неподобних гостију, а заборавило да треба асфалтирати школско двориште и поставити кошеве, поставити завесе да деца не падају у несвест кад пристигну врелине, поправити силне прозоре који се не затварају, врата која се распадају, а о паметним таблама и другим училима да и не говоримо…

Професори ће тражити од надлежних да се испита случај

Овакво понашање је скандалозно и недопустиво, на штету и срамоту директора, родитеља  и свих запослених. Професори и Форум београдских гимназија ће тражити од надлежних да се испита случај, те спречи понављање опште бруке.

Top