Home >> Друштво >> Нови профили: Пратилац у лову и шумски секач

  • Форум
  • Коментари су искључени на Нови профили: Пратилац у лову и шумски секач

Пратилац у лову, шумски секач-моториста, само су неки од огледних профила који би ускоро требало да заживе у средњим стручним школама. Ова нова занимања већ су добила позитивну оцену Завода за унапређење образовања и васпитања и сада се чека одобрење стручног савета Министарства просвете и науке.
Одстрел дивљачи могућ је само по добијању дозволе од пратиоца.

Иницијатива за покретање та два профила стигла је из Шумарске школе у Краљеву. Идеја се родила јер је све више повреда и смртних случајева у лову и током сече шуме.

– То је, у ствари, стручно оспособљавање кадрова, које би код нас трајало по годину дана након завршене основне школе. Правилници који прате Закон о дивљачи и ловству који је ступио на снагу 2010. године, предвиђају да сваки ловац има стручног пратиоца како би се смањио број несрећа. Одстрел дивљачи је могућ само по његовој дозволи. Такође, на њему је касније да обради одстрељену дивљач. У Србији тренутно има око 320 ловишта и стално се оживљавају нова, тако да ће овај профил бити веома интересантан – каже за „Блиц“ Миодраг Дренић, професор у Шумарској школи у Краљеву и иницијатор покретања нових огледних профила.

Top