Home >> Реформа >> Нова стратегија образовања фаворизује студенте приватних факултета

Београдски и Новосадски универзитет покушаће на све могуће начине да зауставе усвајање стратегије образовања јер део који се односи на финансирање високог образовања фаворизује студенте приватних у односу на државне факултете, сазнаје „Блиц“.

Стратегијом је предвиђено да студенти приватних факултета могу да конкуришу за смештај у дому и исхрану у мензи. Ово решење било је узрок сукоба између министра просвете Жарка Обрадовића и његовог помоћника проф. Слободана Јауковића, који је завршио сменом Јауковића.

– То решење фаворизује студенте приватних факултета. Знамо да је на приватним факултетима већа пролазност и да добијају високе оцене. Свугде у свету приватни факултети имају своје домове и нигде се државни новац не прелива код њих. Дозволиће студентима на приватном факултету да конкуришу за дом, а нису предвидели да самофинансирајући студенти на државном факултету имају иста права – каже извор “Блица”.

Проф. Иван Ивић, координатор на изради стратегије, признаје да су у овом сегменту оштећени студенти на државним факултетима.

– Интервенисао сам да се овај део исправи и да иста права имају и самофинансирајући студенти државних факултета – каже проф. Ивић.

Како ће се правити селекција за места у дому, аутори стратегије нису могли да нам прецизирају. Стратегија образовања биће тема и на данашњој седници Савета Београдског универзитета.

– По Закону о високом образовању, Национални савет за високо образовање једини је надлежан да прави стратегију високог образовања. Министарство просвете као политичко тело неовлашћено је преузело на себе да то уради. То је само један од разлога због кога стратегија у оваквом облику не сме доћи на Владу – каже за “Блиц” проф. Сима Аврамовић, председник Савета БУ.

3Comments

 1. Jovana каже:

  Posebno je interesantna stavka koja kaže da do 2020. godine 40% stanovništva MORA da bude VSS. U prevodu, ko kog prođe pored fakulteta, MORA da dobije diplomu. Eventualno da uloži napor da ušeta na fax, ili je bolje da strategija obezbedi da se diplome šalju na kućnu adresu. Bzv je da jadnu dečicu mučimo da odlaze na besmislena predavanja i vežbe.

  E takvo obrazovani kadar će ubuduće biti snaga ovog društva. Žali Bože dobre dece koja još uvek imaju iluziju da svojim radom treba nešto da postignu u životu. Kad već strategija kaže da 40% stanovništva MORA dobiti diplomu.

 2. РУШИ ТЕМЕЉ, КРОВ ЋЕ ПАСТИ САМ каже:

  Стратегија (не)образовања се лепо осмишља. Ученицима су дата сва права, наставницима одузета. Основне школе су пуне (бе)смислених предмета, све је мање оних битних. Тако се лепо дружимо у „СВЕТУ ОКО НАС“, учимо се васпитању на „Грађанском (не)васпитању“, играмо се „Од играчке па све до рачунара“, а то што не знамо да саберемо два броја није битно. О тачкама и зарезима у реченицама не треба причати, то је тешко попут једначине са милион непознатих… И тако нам се фино постави темељ да бисмо у средњој наставили са изградњом… Пролази средња, ударају се слабашни зидови… А онда се поставља кров, круна. Питање је само:“На чему ће стајати тај кров?“ ПРИВАТНИ УНИВЕРЗИТЕТИ, ФАКУЛТЕТИ треба да се изједначе са државним оног тренутка када ИСПИТ НА ПРИВАТНОМ БУДЕ ПОДРАЗУМЕВАО обавезни МИНИМУМ литературе у износу од 7 000 страница… Тужно је што се сви позивају на равноправност, а крше је и при помисли да је изговоре… Џаба нам „ДРЖАВНЕ КРУНЕ“ пашће као и приватне, што онда не бисмо били једнаки, СВЕ ЈЕДНО ЋЕ СЕ ТЕ КРУНЕ СРУШИТИ!!! То што је на приватним факултетима много оних који нису успели да се нађу на листи самофинансирајућих студената на државним, уопште није битно… Нама треба број од 40% или небитно колико процената, а ште се крије иза тога, колико је заиста високообразованих то није важно. Лепа је кућа која има фасаду, без обзира што је монтажна, јер она која не поседује ту фасаду не привлачи пажну пролазника.

 3. mara каже:

  Sve receno je tacno ali mi je malo zlo vise od komentara da se lako prolazi na privatnim fakultetima i da se dobijaju visoke ocene. Naravno, to ce njihove studente staviti u bolji polozaj za smestaj u dom. S druge strane, potpuno je besmisleno da studenti privatnih fakulteta imaju pravo da se smeste u drzavne objekte.

Top