Home >> Друштво,Скандали >> Незапамћен скандал у Зрењанину

Незапамћен скандал у Зрењанину

 

ЛУДИЛО МОЗГА! НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ У ЗРЕЊАНИНУ:

 

Деканка из ината хоће да оштети факултет за 300.000 евра!

 

Драгица Радосав, декан Техничког факултета у Зрењанину, намерно одбија да спроведе пројекат финансиран из ИПА фондова ЕУ… Ако остане при своме, направиће штету од 300.000 евра, тврди професор факултета Василије Петровић

zr2Драгица Радосав, декан Техничког факултета „Михајло Пупин“ у Зрењанину, из чистог ината намерава да оштети установу коју води за чак 300.000 евра, тврди за Информер професор овог факултета проф. др Василије Петровић!

Наиме, факултет у Зрењанину добио је у октобру прошле године 208.921 евро из ИПА фондова ЕУ за заједнички пројекат са Универзитетом у Темишвару и општином Пландиште, али се обавезао да ће спроводити пројекат.

Међутим, како тврди професор Петровић, деканка Радосав, која је недавно дошла на чело факултета, одбија да спроведе преузете обавезе из чисте освете према претходном руководству које је склопило овај споразум.

Због тога би факултет у Зрењанину могао да остане без 208.921 евро средстава из ИПА фонда, а морао би да плати и пенале у вредности од око 100.000 евра због неиспуњених обавеза.

Чињенице о пројекту

УКУПНА ВРЕДНОСТ:
245.790 евра
Донација ИПА фонда
208.921 евро (85%)
Из буџета факултета
36.869 (15%)
Штета у случају одустајања:
око 300.000 евра

Нелогичан потез

Према речима професора Петровића, иначе менаџера пројекта и шефа Катедре за Текстилно-одевне науке и дизајн, деканка Драгица Радосав се на овај начин свети професорима који воде овај пројекат, а који нису гласали за њен долазак.

– Да би се средства из фонда ЕУ у вредности од 208.921 евро потпуно реализовала, факултет је дужан да спроводи пројекат на који се обавезао. У супротном, остаће без тих средстава, мораће да врати део новца који је већ добио из фонда, а мораће и да плаћа пенале Универзитету у Темишвару и осталим установама укљученим у пројекат, који би тиме претрпели штету. Све у свему, факултет би укупно остао без око 300.000 евра. Међутим, нова деканка Драгица Радосав спремна је из чисте обести да све то допусти, како би се осветила претходном руководству и професорима који раде на овом пројекту, а нису били за њен избор – тврди Петровић.

Радосав: Одлуку ће донети Савет!

Декан проф. др Драгица Радосав каже за Информер да ће одлука о судбини овог пројекта бити на дневном реду чим Факултет у понедељак почне да ради.

– О судбини пројекта одлучиваће Савет факултета, који је изнад декана! Тражимо најбоље решење како Факултет не би изгубио уложени новац. Међутим, с обзиром на веома тешку финансијску ситуацију, морамо водити рачуна да због пројекта не нарушимо функционисање јединог државног факултета у Банату – рекла је проф. др Радан.

Он истиче да је најнеморалније у овој причи то што се факултету пуни буџет од самофинансирајућих студената, а деканка Радосав неће да улаже у њих, већ искључиво у плате запослених.

– Спровођење пројекта подразумева опремање лабораторија и повећавање квалитета наставе, што би довело до лакшег запошљавања у привреди. Сваки уложени динар био би касније рефундиран из ИПА фонда. Међутим, Драгица Радосав би да сав новац усмери у плате запослених. На рачуну Факултета тренутно има око 35 милиона динара, а обавезе из пројекта коштале би око 15 милиона и, понављам, сав тај новац би касније био покривен из донације ЕУ – напомиње професор Петровић.

Стаје и привреда

Осим финансијске штете, која је огромна, заустављањем овог пројекта била би оштећена и привреда Баната.

– Центар за подршку привреди Баната, који је предвиђен пројектом, требало би да буде стециште науке и привреде, где би привредници долазили са својим захтевима, а студенти би их практично решавали. То је прави пример дуалног образовања и најбољи начин опремања факултета новцем из европских фондова. Међутим, деканки Радосав, очигледно, из личних побуда, до тога није стало – објашњава проф. др Василије Петровић.

(„Информер“)

Top