Home >> Образовање >> Необавештеност или свесна манипулација?

Необавештеност или свесна манипулација?

Изјава премијерке Србије Ане Брнабић да је њена Влада увела програмирање у школе, а да је у време власти опозиционих странака постојао предмет „руке у тесту“ изазвала је низ негативних коментара на друштвеним мрежама.

Премијерки је замерено да је необавештена о садржају предмета који се зове рука у тесту, а који нема никакве везе са мешењем теста већ је његов циљ да се ученицима нижих разреда основне школе приближе природне науке на популаран начин. Овај изборни предмет уведен је у основне школе још 2003, а најновијом реформом која је почела од септембра у првом разреду је укинут, као и остали изборни предмети.

– Када неко изађе у јавност и каже влада је уништила све у земљи, уништила образовање, културу. Како је неко уништио образовање, неко ко је повезао, по први пут, све школе на интернет? Колико треба да сте паметни да тако нешто кажете? Ми смо увели програмирање у школама, а они су имали предмет руке у тесту – рекла је Брнабић, гостујући на телевизији Хепи.

На питање Данаса на шта је конкретно овом изјавом мислила, из кабинета Ане Брнабић нам је речено да се премијеркина изјава односила на чињеницу да је ова влада увела ИТ и програмирање као обавезан предмет у основним школама у Србију и да данас ученици у Србији уче „Сцратцх“ и „Пyтхон“. На наш коментар да то знамо, али да нам није јасно шта је спорно у предмету рука у тесту, одговор нисмо добили.

– Овде се ради о неразумевању оног што ми радимо већ двадесетак година. Пројекат „Рука у тесту“ представља начин рада којим се ученици стављају у активан положај и раде у школи попут истраживача. Изненађен сам неинформисаношћу и површним тумачењем назива пројекта који је био уведен и као предмет у школе – каже за Данас Стеван Јокић, аутор овог пројекта, иначе научни саветник у Институту за нуклеарне науке Винча у пензији.

Он посећа да је пројекат развијен у сарадњи са Француском академијом наука, и да су га подржале САНУ, Универзитет у Београду и друге научне институције. Јокић је за овај пројекат 2008. добио награду Француске академије наука. У склопу пројекта је објављен велики број публикација за наставнике, између осталог и две књиге Информатика И и ИИ, намењене наставницима тог предмета.

Као изборни предмет рука у тесту – откривање света уведен је у први разред основне школе од школске 2003/2004 године, са идејом неговања, подстицања и развијања природне дечје радозналости и тражење одговора на питања шта, како и зашто.

Циљ и задаци овог изборног предмета су развијање основних појмова из природних наука и њихово повезивање, развијање радозналости и истраживачких способности, развијање основних елемената логичког и критичког мишљења и подстицање усменог и писменог изражавања кроз дискусије и записе о изведеним огледима.

Предмет и даље постоји у другом, трећем и четвртом разреду основне школе, али ће и у њима наредних година бити укинут, како се сукцесивно буду уводили реформисани програми.

Извор: Данас

Top