Home >> Синдикат,Слајдер,Штрајк >> Немоћни после 101 дана протеста: Радници Гоше очајни, ступају у штрајк глађу

  • Коментари су искључени на Немоћни после 101 дана протеста: Радници Гоше очајни, ступају у штрајк глађу
Немоћни после 101 дана протеста: Радници Гоше очајни, ступају у штрајк глађу

Запослени у фабрици шинских возила блокирали пругу Београд-Ниш и магистрални пут ка Тополи, а најављују и радикализацију, јер им је доста понижења

Радници фабрике шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке радикализовали су јуче свој протест и најавили штрајк глађу, јер им још нису исплаћене плате, које нису примали од 2014. године.

Председник штрајкачког одбора Милан Вујичић рекао је да је јуче био 100. дан генералног штрајка и најавио да од следеће недеље планирају да започну штрајк глађу.
– Блокирали смо пружни прелаз Београд-Ниш на Kоридору 10 и регионални пут Смедеревска Паланка – Топола од седам до десет сати ујутро, јер нам још није исплаћено заосталих 30.000 динара од прве рате, које је требало ново руководство да исплати у мају. Жао ми је што отежавамо путовање људима. Ништа друго нам не преостаје него да почнемо штрајк глађу – рекао је Вујичић и за данас најавио протест испред зграде локалног парламента током њиховог заседања.

Радници „Гоше“ нису примали плату од 2014. године и с послодавцем су се договорили да им се тај дуг исплати у 16 месечних рата. Међутим, од прве рате од 100.000 динара исплаћено им је 70.000, а држава им је у мају дала по 60.000 динара.
– Од послодаваца потражујемо од 500.000 до 600.000 динара по раднику, а они који су тужили и милион до милион и по динара због обрачуна трогодишње камате. Више пута смо писали тадашњем премијеру Александру Вучићу, министру рада Александру Вулину, министру привреде Горану Kнежевићу и потпредседнику Владе Ивици Дачићу, али нам нико није одговорио – каже Вујичић.

„Гоша“ је од приватизације 2007. године била у власништву словачке фирме „ЖОС Трнава“, која ју је недавно продала кипарској компанији „Лиснарт“ за 4,2 милиона евра.

Радници једва састављају крај с крајем, а крајем марта њихов колега Драган Младеновић због немаштине је извршио самоубиство у фабричком кругу.

(Kурир)

Top