Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Нема везе с мозгом

zakon2

Коментар ФБГ: Заједнички именитељ за све последње изјаве министра просвете у вези пензионисања је – да оне немају везе с мозгом. Пошто је то коначно схватио, министар просвете Срђан Вербић је напрасно „помиловао“ неке наше колегинице, саопштивши им да их ове године неће отерати у пензију.

А сакрио је да је добио пацку одозго. Наиме, закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору је вишеструко проблематичан, а изгледа и да је, како доле пише, „мртво слово на папиру“, све док Влада РС не каже шта она мисли о њему. А она ће, пошто је закон замишљен да би се одобровољио ММФ а не на основама нашег правног система, мислити оно што каже тренутна „политичка воља“, шта год то значило.

По свему судећи, министар просвете је, у жељи да буде велики реформатор, увукао просвету у политикантску раван. Уместо да је био стрпљив:

„Дневник“, 6.9.2015:

Запослени у просвети не морају у пензију са 60,5 година живота

 

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић, имајућу у виду особености образовног система, након консултација с надлежним Министарством државне управе и локалане самоуправе у вези с применом Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, упутио је обавештење директорима школа да запосленима који после 12. октобра 2015. године испуне услов за старосну пензију од 60 година и шест месеци живота, односно 61 годину живота у 2016. години,  понуде наставак радног односа у складу с потребама тог радног места до краја школске 2015/2016. године, саопштено је јуче из Министарства просвете.

Наиме, како се објашњава, овакав захтев министра Вербића надлежном Министарству државне управе и локалне самоуправе уследио је јер би пензионисање  нарушило процес започете наставе, а не би довело до организационих и функционалних промена у систему, нити остварило очекиване уштеде, пошто би та радна места свакако морала бити попуњена.

„Блиц“, 8.9.2015:

Vlada u petak o broju radnika u javnoj upravi

 

 

Vlada Srbije bi u petak, 11. septembra, trebalo da donese odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi i lokalnim samoupravama, saznaje “Blic”.

Bez ove odluke je, naime, Zakon o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, a koji je donet tokom leta, samo mrtvo slovo na papiru. Kada su u pitanju lokalne samouprave, Vlada će i za njih doneti odluku o maksimalnom broju zaposlenih.
– Na osnovu te odluke, sve lokalne samouprave će doneti sopstvene akte i u roku od 60 dana smanjiti broj zaposlenih – navodi izvor “Blica”. Prema našim saznanjima, i posle druge revizije srpskim vlastima je kao obaveza ostalo smanjenje broja zaposlenih u 2016. i 2017. za po pet odsto od ukupnog broja zaposlenih. Zna se da će oko 100 institucija države biti racionalizovano prema planu Svetske banke.

Top